Cégautóadó – kisokos

 

Ha céges autó vásárlását tervezi, a költségszámításnál ne feledkezzen meg a cégautó adóról.  A jogszabály kimondja, hogy cégautóadót minden olyan személygépjármű után meg kell fizetni, amely cég tulajdonában áll és belföldi hatósági nyilvántartásba vették. Magyarul minden céges autóra cégautó adót fizetünk. Ez így logikus és egyértelmű.

Viszont egyes esetekben a magánszemély tulajdonában álló jármű is a cégautó szabályozás alá esik. Adóköteles minden olyan magán autó, amely után költséget, ráfordítást vagy értékcsökkenést számolnak el. Ilyen költség lehet az üzemanyag, kenőanyag vagy alkatrész, szerviz költség de a lízingdíj vagy bérleti díj is. Tegyük fel, hogy a magánszemély a saját tulajdonban lévő személygépkocsit üzleti célra használja. Ha költséget számol el, akkor a költségelszámolás miatt cégautóadó fizetésére kötelezett. Az elszámoláshoz szükséges útnyilvántartás és ÁFA elszámolás szabályozása 2019. év elején változott

 

question

Cégautó adó fogalma 

A cégek használatában álló személyautók után –kW-ban meghatározott teljesítménye és környezetvédelmi osztály-jelzése alapján – negyedévente cégautóadót kell fizetni. A különböző lízing típusoknál eltérő a szabályozás.  Nyílt vagy zárt végű pénzügyi lízing esetén a cégautóadó a lízingbevevőt terheli. A tartós bérlet esetén a gépjármű tulajdonosa (lízingcég) a fizetésre kötelezett.

 

Cégautó adó

Cégautó adó fizetési kötelezett

Bár az imént a fogalom-magyarázatban említettük, hogy kit terhel ez az adónem, de érdemes egy kicsit elidőzni ennél a kérdésnél.
A cégautóadó alanya az operatív lízing esetében a tulajdonos (a flottakezelő cég), pénzügyi lízing esetében a bérbevevő. Operatív lízing esetén az ügyintézés, a határidő betartás a flottakezelőt terheli. A lízingbe vevőnek nem kell foglalkoznia a cégautóadó bevallással és fizetéssel.
Viszont, amennyiben operatív lízingben gondolkozunk, érdemes a lízing szerződés megkötésekor figyelmesnek lenni. Ha a szerződésben a bérbeadó és az üzembentartó elválik egymástól, akkor a bérbeadó (flottakezelő lízingcég) fizeti a cégautóadót, a bérbevevő pedig a gépjárműadót. Ebben az esetben gépjárműadót a cégautóadóból nem lehet levonni. Ahhoz, hogy elkerüljük a kettős adózást a Business Lease a gépjárművek tulajdonosa és a bejegyzett üzembentartója egy személyben. Így, ha a Business Lease szolgáltatását vesz igénybe, a gépjárműadó a cégautó adóból levonásra kerül.

 

FigyelemFontos!
Ha külföldön bérelünk autót, amit később költségként elszámolunk, akkor is keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettségünk.

 

 

Cégautóadó mértéke 2022.

Az adó összegét a személygépkocsi (kW-ban mért) teljesítménye és környezetvédelmi osztályba sorolása határozza meg. Ha szeretné cégautó flottáját bővíteni, vagy új gépjárműveket beszerezni, érdemes átnézni az alábbi táblázatot. Tartósbérlet esetén az adót a flottakezelőnek kell megfizetnie, a lízingszolgáltatás díja viszont függ az adó mértékétől.

 

gépjármű hajtómotorjának teljesítménye (kW) Környezetvédelmi osztály-jelzés
„0”-„4” osztályjelzések esetén „6”-„10” osztályjelzések esetén „5”; „14-15” osztályjelzések esetén
0-50 16 500 Ft 8 800 Ft 7 700 Ft
51-90 22 000 Ft 11 000 Ft 8 800 Ft
91-120 33 000 Ft 22 000 Ft 11 000 Ft
120 felett 44 000 Ft 33 000 Ft 22 000 Ft

 

Cégautó adó bevallás

Cégautó adót negyedéves gyakorisággal kell befizetni, a negyedévet követő hónap 20-áig.
Nagy teljesítményű régebbi modellek esetén a legmagasabb az adó mértéke. Ha ehhez hozzáadjuk az autó többi járulékos költségét, éves szinten akár a vételár felét is elérhetik a kiadásaink. Ezt megelőzendő érdemes előre tervezni és környezetbarát, kisebb teljesítményű modellt választani.

Mire fizetünk?
– Személygépkocsikra: a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb 8 felnőtt személy szállítására alkalmas.
– Vegyes használatú járművekre: 2500 kg össztömeg alatti, amelynek rakodóterében (gyárilag) kettőnél több utas szállítható.
Mikor nem kell fizetni:
• Több mint 8 személy szállítására alkalmas mikrobusz és autóbusz vagy kisteher után.
• 2500 kg együttes tömeg feletti vegyes használatú járművek után.

 

Cégautó adó – vs – Gépjárműadó

Ahogy fent említettük a gépjárműadó levonható. A gépjárműadóról szóló törvény rendelkezései alapján, ha személygépjármű tulajdonosa és a hatósági nyilvántartásba bejegyzett üzembentartója ugyanaz a cég, akkor a  negyedévre fizetendő cégautóadóból levonható a személygépkocsi után kivetett gépjárműadó. A törvény kimondja, hogy: „Levonásra a negyedév azon hónapjaira jutó gépjárműadó esetén van lehetőség, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó- és gépjárműadó-kötelezettség egyaránt fennállt, feltéve, hogy az adóalany a gépjárműadó fizetési kötelezettségének határidőben eleget tett.”

 

 

Adómentes autó

Adómentesség

A 2019-es cégautó adó törvény (valójában ez a gépjárműadó törvény) a környezetkímélő gépkocsi tulajdonosokat „kíméli” az adók megfizetésétől.

„A környezetkímélő autó kategóriájába a tisztán elektromos (5E környezetvédelmi osztály), az akkumulátorról legalább 25 km megtételére képes tölthető hibrid (5P környezetvédelmi osztály), az akkumulátorról legalább 50 km megtételére képes hatótávnövelt (5N környezetvédelmi osztály), illetve a levegőt nem szennyező, egyéb meghajtású nulla emissziós (5Z környezetvédelmi osztály)autókat kell érteni.”

Tehát a cégautóadó és a gépjárműadó mentesség jár minden tisztán elektromos, plugin hibrid és hatótávnövelt elektromos autónak, illetve minden olyan autónak, ami használat közben nem szennyezi a levegőt.

 

FigyelemFontos!
Vannak olyan hibridek, amik ugyan használnak elektromos áramot, de azt nem külső forrásból nyerik, (nem tölthetők konnektorról). Ezek nem mentesülnek a cégautóadó és gépjárműadó megfizetése alól.

További cikkek, amelyek érdekelhetik:

Lépjen velünk kapcsolatba

Hoppá! Az űrlap nem található.