2.11.2023
No items found.

Céges autó autópálya matrica 2024

Összefoglaltuk a legfontosabb információkat az autópálya matricával kapcsolatban. Az egyik legfontosabb változás, hogy az autópálya matrica díjak 2024. január 1-től módosulnak. Év elején érdemes leellenőrizni, hogy a bővült-e a fizetős úthálózat azokon a szakaszokon, ahol az autóval közlekedünk.

Legutóbbi frissítés: 2024. január.19.

Tartalomjegyzék
 1. Mennyibe kerül 2024-ben az autópálya-matrica?
 2. Változások B2 (busz) kategóriában 2024-től
 3. Céges autópálya-matrica - Ki fizeti?
 4. Mikor kell megvásárolni az autópálya-matricát?
 5. Milyen típusú és érvényességű autópálya-matricák vannak?
 6. Hogyan vásárolhatunk autópálya-matricát?
 7. Mire figyeljünk autópálya-matrica vásárlásakor?
 8. Fizetős utak – 2024
 9. Autópálya matrica érvényességének lekérdezése
 10. Mit tegyünk autópálya büntetés esetén?
 11. Mekkora a pótdíj mértéke 2023-ban?

Autópálya matrica díj 2024

Megérkeztek az előzetes információk arról, hogy mennyibe fog kerülni az autópálya-matrica 2024-ben.Viszonylag magas áremelkedéssel kell számolni. Az alábbi táblázatból kiderül, hogy az autópálya matrica árak az előzetes információk alapján 18%-kal magasabbak lesznek, mint 2023-ban.Az éves matricákat idén is várhatóan 2023. december 1-től vásárolhatjuk meg elővételben.

A díjtáblázat 2024. január 1-től érvényes. A díj minden esetben bruttó díj, tartalmazza az áfát. A D1M, a motorkerékpárokra éves országos és éves vármegyei e-matricák D1 díjkategóriás termékként vásárolhatók meg.

E-matrica díjkategória
Országos heti 10 napos Országos havi Országos éves Vármegyei éves
D1M 3 200 Ft 5 180 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft
D1 6 400 Ft 10 360 Ft 57 260 Ft 6 600 Ft
D2 9 310 Ft 14 670 Ft 81 280 Ft 13 330 Ft
B2 20 640 Ft 29 270 Ft - -
U 6 400 Ft 10 360 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft

Változások B2 busz kategóriában 2024-től

A B2, buszos díjkategóriára megváltott heti és havi jogosultságok 2024. január 31-én 24 óráig érvényesek. 2024. február 1-jétől B2 díjkategóriára nem váltható e-matrica-jogosultság. Rájuk is a tehergépkocsikra vonatkozó, kilométer alapú, használatarányos útdíjfizetés szabályai lesznek érvényesek. Számukra nem csak az autópályák használata lesz drágább, hanem a főútvonalak (autóutak és főutak) használatáért is fizetniük kell, a megtett távolsággal arányosan.

Céges autópálya-matrica - Ki fizeti?

Autópálya-matrica saját tulajdonú céges autó esetén

Amikor egy cég autót vásárol, az adott jármű tulajdonosa a cég lesz. Ennek értelmében a gépjármű üzemben-, és forgalomban tartásának joga a cég tulajdonában van. Vagyis a cégnek kell megvásárolni az autópálya-matricát és adott esetben neki is kell fizetni a kiszabott bírságot. A cégtulajdonos azonban lemondhat a jármű üzemeltetésének jogáról és az ezzel járó felelősségről. Viszont a tulajdonjogot szeretné megőrizni. Ebben az esetben tulajdonosként átadhatja az üzemeltetés jogát egy másik személynek. Így tehát a tulajdonos és az üzembentartó személye különválik. Az üzemben- és forgalomban tartás joga is átkerül az üzembentartóra. Értelemszerűen ezután már az üzembentartó felelőssége például az autópálya-matrica biztosítása, illetve a kiszabott pótdíj is őt terheli. A jogosulatlan út használat miatti büntetést minden esetben az adott gépjármű tulajdonosának vagy üzemben tartójának kell megfizetni. Minden olyan esetben a cégtulajdonos köteles fizetni, ahol nem jelölt meg külön üzemben tartót.

Autópálya-matrica lízingelt céges autó esetén

Ebben az esetben mindig a felek közötti szerződés tartalma az irányadó. Érdemes utána nézni, hogy az adott flottakezelőnél pontosan mit tartalmaz a lízingdíj. A lízing cégek igény esetén beszerzik a szükségesmatricákat. Legtöbbször két lehetőség közül lehet választani:

·       a lízingdíj már tartalmazza az autópálya-matricát

·       a lízingdíj nem tartalmazza a matrica árát, hanem azt az ügyfél külön számlán fizeti be

 

Lízingelt autó esetében csökken a cégautóra fordítandó adminisztrációs teher. Nem kell figyelni

·       melyik járműnek mikor és milyen matricára van szüksége

·       mikor jár le a meglévő matricák érvényességiideje

·       mikor kell új matricát beszerezni


Ha a későbbiekben mégis ön szeretné intézni a matricák beszerzését, úgy bármikor, kötelezettségek nélkül lemondhat erről a szolgáltatásról. A pótdíj fizetésének kötelezettségeivel kapcsolatban szintén a lízing szerződés az irányadó. A szerződéskötéskor érdemes erre a pontra is kiemelt figyelmet fordítani.

Mikor kell megvásárolni az autópálya-matricát?

Az autópálya-matricát minden esetben a díjköteles útszakaszra való felhajtás előtt kell megvásárolni. 2018 óta azonban életben van egy úgynevezett 60 perces türelmi idő. Az egy órás időtartam azoknak a jóhiszemű úthasználóknak jelent segítséget, akik vagy véletlenül tévedtek fizetős utakra vagy megfeledkeztek a matrica megvásárlásáról. A szabály értelmében ők a díjköteles útra való felhajtást követően 60 percen belül kötelesek matricát vásárolni ahhoz, hogy a pótdíjfizetési kötelezettséget elkerüljék.

Milyen típusú és érvényességű autópálya-matricák vannak?

Megkülönböztetünk országos és vármegyei érvényességű, felhasználási idő szerinti érvényességű, illetve díjkategória szerinti matrica típusokat.

Területalapú matricák

2015. január 1-jétől már nem csak országos érvényességű autópálya-matricát vásárolhatunk, hanem lehetőségünk van terület alapú matrica típust is vásárolni. A vármegyei matricák nagyszerű lehetőséget kínálnak azok számára, akik csak egy bizonyos szakaszt használnak rendszeresen. Egy járműre több vármegyei matrica is váltható. Érdemes átgondolni, hogy megéri-e a vármegyei matricákat választani az országos matrica helyett.

Területalapú matricát tehát vásárolhatunk országos és vármegyei érvényességgel.

Időalapú matricák

Az időalapú matricákon belül meg kell különböztetnünk az országos és vármegyei érvényességű matricákat is. Országos érvényességű matricák az alábbi érvényességgel vásárolhatók:

 • heti (10 napos), amely érvényes a megvásárlás kezdőnapjától további egymást követő 9 napon
 • havi, amely a kezdő naptól a következő hónap azonos napjának 24. órájáig érvényes, illetve ha a hónap első napján kerül megvásárlásra, akkor az adott hónap utolsó napján 24 óráig érvényes
 • éves autópálya matrica érvényessége az adott év első napjától, a következő év január 31-én 24 óráig tart. Amennyiben nem az év elején, hanem év közben kerül megvásárlásra, akkor is a következő év január 31-én éjfélig használhatjuk.

A vármegyei matricák érvényessége

Az adott vármegye díjköteles gyorsforgalmi úthálózatán használhatók. Érvényességük a tárgyév első napjától a következő év január 31. napjának éjféléig tart. Ebben az esetben is igaz, hogy ha a matrica év közben kerül megvásárlásra, akkor is a következő év január 31. éjfél a használhatósági idő. Az autópálya-matrica alap esetben a vásárlás időpontjától érvényes. Azonban megadhatunk ettől eltérő időpontot is. Erre a vásárláskor érdemes odafigyelni a későbbi büntetések elkerülése végett.


Díjkategóriánként megvásárolható matricák

Az autópálya-matricák díjkategória szerinti bontásban az alábbiaknak megfelelően vásárolhatók meg. Minden gépjármű díjkategóriára vásárolható heti (10 napos), havi, és éves országos, illetve éves vármegyei autópálya-matrica.

Típusok:

 • D1: legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, maximálisan 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi, valamint annak vontatmánya
 • D1M: motorkerékpár
 • D2: 7-nél több személy szállítására alkalmas jármű, tehergépkocsi 3,5 t-ig, és lakókocsi. Minden olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles járműnek.
 • B2: Autóbusz - 9-nél több állandó ülőhellyel rendelkező, személyszállításra készült gépkocsi. 2024. február 1-jétől B2 díjkategória kivezetésre kerül. (Rájuk is a kilométer alapú, használatarányos útdíjfizetés szabályai lesznek érvényesek.)
 • U: Utánfutó - D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi

Azt, hogy a járművünk melyik díjkategóriába tartozik egyszerűen ellenőrizhetjük úgy, ha megnézzük a forgalmi engedélyben szereplő kódolást a „J” mezőben.

E-matrica vagy hagyományos matrica

Az autósoknak lehetőségük van online matricavásárlásra. A matricát vásárolhatunk a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.):

 • szolgáltatásaiban,
 • ügyfélszolgálati irodáiban,
 • partnereinél (például benzinkutakon),
 • valamint a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer hivatalos online viszonteladóinál.
 • A vásárlással kapcsolatos részletekről a későbbiekben még bővebben olvashat. 

Hogyan vásárolhatunk autópálya-matricát?

  A vásárlásnak számos módja van. A vásárlás előtt azonban gondoljuk át az alábbi pontokat, hogy biztosan a helyes matricát vásároljuk meg:
 • ellenőrizzük le, hogy az általunk használt útvonalon van-e fizetős útszakasz
 • ellenőrizzük le, hogy milyen díjkategóriába tartozik a járművünk milyen matricát kell vásárolnunk
 • döntsük el, hogy számunkra országos évi, havi, heti (10 napos) vagy vármegyei éves matrica a megfelelő
Az autópálya-matrica vásárlás módjai
 • személyesen a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nél, illetve partnereinél, mint például a nagyobb benzinkutakon
 • SMS-ben az országos hálózattal rendelkező mobilszolgáltatók valamelyikénél
 • okostelefonra letölthető mobilapplikáción keresztül
 • interneten keresztül azokon a honlapokon, amelyek hivatalos viszonteladóként vannak nyilvántartva
  Sokan idegenkednek az online autópálya-matrica vásárlástól, mert szeretnék elkerülni a regisztrációval járó plusz terheket és költségeket. Jó hír a számukra, hogy a regisztráció nem feltétele az elektronikus vásárlásnak. Inkább csak egy kényelmi szolgáltatás azok számára, akik a későbbiekben egyszerűbben szeretnének matricát vásárolni. Az e-matrica előnyei:
 • Bárhol és bármikor kényelmesen megvásárolható.
 • Nem kell sehova felragasztani.
 • Csupán a visszaigazoláskor érkező üzenetet kell megőrizni.
  Ha mégis úgy döntünk, hogy regisztrálunk a vásárlás során, akkor a visszaigazolás miatt sem kell aggódnunk. A regisztrációkor megadott adatokkal belépve bármikor újra letölthetjük a visszaigazolást az adott honlapról. 

Mire figyeljünk autópálya-matrica vásárlásakor?

Benzinkúton vásárolt matrica

Az elektronikus autópálya-matrica vásárlás mellett, a legtöbben benzinkúton vásárolják meg a matricát. A benzinkúton hőpapírra nyomtatják az igazoló szelvényt. A hőpapír hátránya, hogy a nyomtatott információk idővel elhalványodnak. Mindig gondoskodjunk az igazoló szelvény állapotának megóvásáról. Egy ellenőrzés során igazolnunk kell, hogy adott időpontban rendelkeztünk érvényes autópálya-matricával. Visszamenőlegesen 2 évig kötelesek vagyunk megőrizni az igazolást.Ugyancsak odafigyelést igényel az is, ha a matricát mobilszolgáltatón keresztül, SMS-ben vásároljuk. Különösen céges autópálya-matrica ellenőrzéskor szokott gondot okozni a visszaigazolás bemutatása. Előfordulhat, hogy a vásárláskor használt telefon már nincs meg vagy a telefon tartalma törlése került, mert új tulajdonosa lett. Az adatok elvesztése esetén a jogosultság adatait tartalmazó igazolást nem lehet pótolni. A legbiztonságosabb módszer lehet az elektronikusan matrica vásárlás, mert e-mailben kapjuk meg a matricát, a visszaigazolást és a számlát is.

Kényelmi díj

A legtöbb helyen e-matrica vásárlásakor kényelmi díjat kell fizetnünk.A kényelmi díj összege néhány száz forinttól akár néhány ezer forintig is terjedhet. Ez alól a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. értékesítési csatornáin, illetve partnerein keresztül történő vásárlás jelent csak kivételt.

   

Fizetős utak – 2024

A magyarországi autópályák használat néhány kivételtől eltekintve fizetős, azaz úthasználati díjat kell fizetni. A jogosultságok ellenőrzését a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ellenőrzi, ehhez telepített kamerákat és mobil díjellenőrző egységeket használnak, így gépjárműhasználóként nem érdemes kockáztatni.  

2024-es fizetős utak listája:

- teljes M0-ás körgyűrű (déli és keleti szektor, Megyeri híd)

- Békés vármegyei autópálya-szakaszok (M44)

- Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei autópályaszakaszok (M4 ésM44)

- M30-as miskolci elkerülő szakasza

- M31-es autópálya (M3-at és M0-t összekötő szakasz)

- M76-os autóút Keszthely-Fenékpusztáig.

  A magyarországi autópályák használat néhány kivételtől eltekintve fizetős, azaz úthasználati díjat kell fizetni. A jogosultságok ellenőrzését a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ellenőrzi, ehhez telepített kamerákat és mobil díjellenőrző egységeket használnak, így gépjárműhasználóként nem érdemes kockáztatni.  A 2024-es fizetős utak listája:- teljes M0-ás körgyűrű (déli és keleti szektor, Megyeri híd)- Békés vármegyei autópálya-szakaszok (M44)- Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei autópályaszakaszok (M4 ésM44)- M30-as miskolci elkerülő szakasza- M31-es autópálya (M3-at és M0-t összekötő szakasz)- M76-os autóút Keszthely-Fenékpusztáig.

Autópálya matrica érvényességének lekérdezése

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. felületén le lehet kérdezni, hogy érvényes autópálya matricával rendelkezik-e az autó.

Mit tegyünk autópálya büntetés esetén?

  Ahogy korábban is említettük, az autópálya-matricát a díjköteles útszakaszra való felhajtás előtt kell megvásárolni. A 60 perces szabály értelmében azonban a felhajtás után 1 óra áll rendelkezésünkre, hogy mulasztást pótoljuk. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a jogosulatlan használat miatt pótdíjfizetési kötelezettségünk jelentkezik.Az autópálya-matricákkal kapcsolatos pótdíjazással, büntetéssel kapcsolatban kizárólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az illetékes.
Érvényes matrica nélkül közlekedés esetén
  Az adott gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat, illetve pótdíjkülönbözetet kell fizetnünk. Pótdíjkülönbözet akkor fizetendő, ha a szükségestől eltérő kategóriára vásároltunk matricát, vagyis például D2-es díjkategória helyett D1-est vettünk.Ha több pótdíjfizetési felszólítást kaptunk, akkor az első kézhezvételétől számított 75 napon belül kérhetjük a tartozás maximalizálását. A pótdíj tartozás legfeljebb két alap pótdíj vagy különbözeti pótdíj összege lehet. Kérelmünket a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában, illetve az általuk biztosított egyéb módon nyújthatjuk be. A pótdíj megfizetése helyett választhatjuk azt is, hogy utólag vásárolunk éves autópálya-matricát. Ezt a lehetőséget 2021-ben vezették be, és segítségével elkerülhető a jogosulatlan úthasználat miatti büntetés.
  Fontos információ!
  A 2023-ban keletkezett pótdíj kiváltása csak a 2023-as éves országos matrica vásárlásával lehetséges. Hiába veszünk egy 2024-as éves matricát, azzal sajnos nem tudjuk kiváltani a korábban kiszabott büntetést. 

Mekkora a pótdíj mértéke 2024-ben?

  A pótdíjak a következők szerint alakultak 2024-re:
 • D1/D2 díjkategória alap pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén): 21 830 Ft
 • D1/D2 díjkategória emelt pótdíj (60 napon túli fizetés esetén): 87 270 Ft
 • B2 díjkategória alap pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén): 98 160 Ft
 • B2 díjkategória emelt pótdíj (60 napon túli fizetés esetén): 392 610 Ft
  A törvény a figyelmetlen, ugyanakkor jóhiszemű autósok számára lehetőséget biztosít egyes tévedések korrigálására.Ha a vásárlás után észrevettük, hogy téves díjkategóriát jelöltünk meg, esetleg rosszul adtuk meg a rendszámot vagy a felségjelzést, akkor kérhetünk javítást. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgáltatási szolgáltatásként kijavítja számunkra a hibát. Az ügyintézésért egyszeri 1.470 Ft-os díjat kell fizetnünk. 

Vitás kérdések

Ha megvásárolta a martricát és mégis büntetést kapott, érdemes sorra venni a következő lehetőségeket:
 • nem megfelelő kategóriára vette meg a matricát,
 • a rendszám a bizonylaton nem egyezik a jármű rendszámával,
 • az érvényességi idő nem megfelelő,
 • már egy másik vármegye díjköteles úthálózatán közlekedik

Pótdíjmaximalizálás

Tegyük fel, nincs tisztában azzal, hogy lejárt a matricája és sikeresen összegyűjt egy jó pár pótdíjfizetést. Ilyenkor a legelső fizetési felszólítás utáni 75 napon belül kérheti a tartozás maximalizálását két alap pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. Fontos! Csak azok az esetek vonhatók be a pótdíjmaximalizálásba, amelyek még nem kerültek befizetésre!

Amennyiben a Business Lease adminisztrációs díjával kapcsolatban kérdése merülne fel, keressen minket bizalommal, készséggel állunk rendelkezésre.

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.