8.11.2023
No items found.

Cégautó üzemanyag Áfa visszaigénylés

Egy cég életében számos esetben és különböző célokra lehet szükség céges jármű igénybevételére.

Talán a legsarkalatosabb kérdések közé tartozik a céges autók költségeinek elszámolhatósága. Például a cégautó üzemanyag áfa visszaigénylés kérdésköre, amely sok fejtörést okozhat a cégvezetőknek.

Nézzük, hogy mikor és milyen mértékben számolható el az áfa a felhasznált üzemanyag kapcsán. És mi a helyzet a jármű fenntartásához kapcsolódó termékek, szolgáltatások áfa elszámolásával!

Tartalomjegyzék

Mit ért a törvény személygépkocsi alatt?

A személygépkocsi fogalma a különböző jogszabályokban eltérő lehet, de alapvetően olyan gépjárművekre vonatkozik, amelyek elsődlegesen személyszállításra szolgálnak.

A törvényi megfogalmazások szerint egy személygépkocsi legfeljebb kilenc ülőhellyel rendelkezhet, beleértve a vezetőülést is.

Különbségek adódhatnak az adózási szempontból releváns részletekben. Például egyes esetekben egy 2500 kg-ot meghaladó együttes tömegű, vegyes használatú gépjármű már nem számít személygépkocsinak.

A cégautóadó szempontjából a személygépkocsi fogalmát az Szja törvény határozza meg. Az adónem alól kivételt képeznek az elektromos és nulla kibocsátású járművek.

Az ÁFA szabályozása szerint pedig személygépkocsi az, amely az 8703-as vámtarifaszám alá tartozik, és legfeljebb kilenc személy (a vezetővel együtt) szállítására alkalmas.

Ez a meghatározás egyszerűsíti és egyértelműsíti a fogalomértelmezést, ami fontos lehet cégvezetők számára az adózási és költségvetési tervezés során.

Céges autóhoz kapcsolódó ÁFA szabályok

A céges autó üzemanyag elszámolása kapcsán a törvény egyértelműen fogalmaz. A személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartáshoz szükséges üzemanyag, illetve az ehhez kapcsolódó termékek áfatartalmát nem lehet levonni. Kivéve ha a vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében merülnek fel.

A fenntartáshoz kapcsolódó termékek alatt értjük például:

  • alkatrészeket,
  • az évszakhoz köthető gumiabroncsokat,
  • tisztítószereket
  • és az állagmegóvást szolgáló gumiszőnyegeket.

A céges személygépkocsikat a legtöbb esetben nem csupán üzleti ügyekben használják a munkavállalók, ezért érdemes alaposabban megvizsgálni a kapcsolódó levonási korlátozásokat. Az Áfa törvény a következő esetekben tiltja a személygépkocsihoz kapcsolható beszerzések során felmerülő áfa levonását:

  • személygépkocsi beszerzés, kivéve a halottszállító járművek esetében
  • motorbenzin, illetve személygépkocsi üzemeltetéséhez szükséges üzemanyag beszerzése,
  • egyéb, a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges termékbeszerzések,
  • a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatások (itt az áfa 50%-a nem vonható le),
  • a személygépkocsi bérleti díj (50% nem vonható le)

A legtöbb esetben a cégtulajdonosokat 3 fő terület érdekli az Áfa levonásokkal kapcsolatban.

Ez a három pedig, a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó:

  1. termékbeszerzést,
  2. és szolgáltatásokat érintő szabályok,
  3. valamint a bérleti díjhoz kapcsolódó levonási szabályok.

Nézzük ezeket részletesebben!

  1. A személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek szabályozása

A személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges üzemanyag, illetve termékek áfatartalmát nem lehet levonni.Ide tartozik minden olyan termék, amely a személygépkocsi biztonságos működtetéséhez és állagmegóvásához fontos.

Hogyan szabályozza a törvény céges személyautó üzemanyag Áfa visszaigénylést?

Az Áfa törvény a személygépkocsi üzemeltetéséhez használt bármely üzemanyaghoz köthető áfa levonását tiltja.Függetlenül tehát attól, hogy az adott jármű:

  • motorbenzinnel,
  • gázolajjal,
  • vagy más típusú üzemanyaggal működik.
Néhány felmentés a cégautó üzemanyag Áfa levonással kapcsolatban:

A törvény szerint, ha az üzemeltetéshez, fenntartáshoz szükséges üzemanyagot vagy terméket továbbértékesítik, vagy ha ezek közvetlenül a bérbeadás költségeihez tartoznak, az Áfájuk levonható. Így a cégautó üzemanyagának áfája is levonható, ha azt továbbszámlázzák üzemanyagkártyával.

Nézzünk erre egy gyakorlati példát!

A cég lízingel egy járművet, amihez üzemanyagkártyát is igényel. A lízingcég az elszámolás során megkapja az üzemanyagszolgáltatótól a számlát, amit továbbszámláz a lízingbevevő cég számára.

Ha a cégautó szabályzat szerint az üzemanyagot az autót használó munkatársnak kell fizetnie, akkor a cég kiszámlázza neki az üzemanyag költségét. Így az áfát a cég visszaigényelheti, mert az munkatárs állja a költséget.Ez egy ritkán bevett gyakorlat a cégek működésében, de egy valós lehetőség a cég számára.

Ha ezt a megoldást választja a vállalat, akkor ezt minden esetben a cégautó szabályzatban, vagy másnéven car policy-ban rögzíteni kell még a cégautó átadása előtt. Ezen felül tájékoztatnia is kell az érintett munkatársat, akinek írásos beleegyezéssel vállalnia kell ezt a kötelezettséget. Ha a cégvezető nem él ezzel a lehetőséggel, akkor ő mint lízingbe vevő fogja befizetni az áfát.

Car policy – a tisztánlátás záloga

Ahogy a fentiekben is láthattuk egy cég életében számos kérdés, tisztázandó helyzet alakulhat ki, ha a cégvezető úgy dönt, hogy céges járműveket szerez be vállalkozása számára.A céges személyautó üzemanyag áfa visszaigénylés kérdéskörében egyáltalán nem mindegy, hogy a cégvezető hogyan és milyen feltételekkel állapodik meg a járművet használó munkatárssal.

Egy jól átgondolt, alaposan megtervezett cégautó szabályzat:

  • segít felkészülni a céges autóval kapcsolatos helyzetekre,
  • előre tájékoztatja a munkatársakat,
  • segít elkerülni a céges járművek körüli félreértéseket és vitás helyzeteket.

Azonban egy cégvezetőnek sok tapasztalatra van szüksége a különböző helyzetek kezeléséhez. Ha nem akarja egyedül viselni ezt a terhet, a Business Lease Kft. készít önnek egyedi cégautó-szabályzatot, hogy a cégautók mindig az ön és munkatársai mobilitását szolgálják.

  1. A személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó szolgáltatások szabályozása

A személygépkocsi üzemeltetéséhez és fenntartásához kapcsolódó szolgáltatások áfájának 50 %-a levonható. Azonban csak a szolgáltatásokra vonatkozik, a korábban említett termékekre nem.

Elszámolható-e az autópálya matricák és a parkolási szolgáltatások Áfája?

Az Áfa törvény értelmében ezek az úthasználati szolgáltatások. Az autópálya matricák, illetve a parkolási szolgáltatások kapcsán áthárított áfa nem vonható le.

A jogszabály ezekre vonatkozóan tételes tiltást tartalmaz, tehát nincs kivétel ezzel kapcsolatban.

Néhány esetben tartalmaz levonási tilalom alóli mentességet a törvény és a fenntartáshoz és üzemeltetéshez kapcsolódó szolgáltatások teljes áfatartalma levonható:

  • az adóalany az érintett szolgáltatás ellenértékének legalább 50 százalékát az áfa törvény 15. paragrafusa szerinti közvetített szolgáltatásként tovább nyújtja, vagy
  • az igénybevett szolgáltatás egészben, vagy túlnyomó részben igazoltan közvetlen anyagjellegű ráfordításként beleépül a bérbeadás adóalapjába
  1. A személygépkocsi bérleti díjához kapcsolódó áfa szabályozás

2019. január 1-től a személygépkocsi bérbevételét terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka levonási tilalom alá esik.

Ez a levonási tilalom független attól, hogy bérleti szerződéssel vagy akár lízingszerződéssel történik a bérbeadás.

A törvény szerint, az áfa 50%-a magánhasználat mellett is levonható és akár nagyobb arányú áfa elszámolás is lehetséges. Erről bővebben egy korábbi cikkünkben írtunk.

Hogyan történhet a céges teherautók üzemanyag elszámolása?

Adózási szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy egy céges jármű, a törvények értelmében személygépkocsinak vagy tehergépkocsinak minősül.

Az áfa vonatkozásában az a jármű minősül tehergépkocsinak, amely 8704-as vámtarifaszámmal rendelkezik.

Az Áfa törvény szerint a teherautókra több kedvezmény vonatkozik, mint a személygépkocsikra. Például a vásárlás során a teherautóra nem vonatkozik áfa levonási tilalom, illetve nem kell utánuk cégautóadót fizetni.

Az Áfa törvény továbbá úgy rendelkezik, hogy azon teherautók esetében, amelyek használata a vállalkozás üzleti tevékenységét támogatja, a felhasznált üzemanyag áfa 100%-ban levonható.

Tehát a dízel üzemanyag áfa visszaigénylése jóval kedvezőbb, mint a motorbenziné.

A törvény a tehergépkocsik esetén megengedi a 100%-os levonást az üzemeltetéshez és fenntartáshoz kapcsolódó egyéb költségeknél is.

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.