12.10.2023
No items found.

Szerb autópályadíjak

Szerbiában a horvát rendszerhez hasonlóan úgynevezett kapus autópálya díjfizetési rendszer működik. A jármű díjkategóriájának megfelelően kell az autópályán útdíjat fizetni a két kapu között megtett távolságtól függően. Ennek megfelelően autópálya matrica vásárlására nincs lehetőségünk Szerbiában.

Szerb autópályadíjak fizetése

A fizetési rendszer autópályánként eltérő lehet, de általában az útdíjköteles szakasz elején egy jegyet kell venni, amelyen szerepel a hely, a belépés dátuma és a járműkategória.A kijáratnál vagy az útdíjköteles szakasz végén pedig az útdíjat a felhajtáskor kiadott jegy alapján számolják ki. Amennyiben a jegyet nem mutatjuk be az autópálya elhagyásakor, akkor az adott autópályaszakaszon a járműkategóriának megfelelő maximális összeg kerül felszámolásra.A szerb autópályadíjakat készpénzben vagy bankkártyával lehet fizetni. Az útdíj pontos összegét egy honlapon tudjuk pontosan kiszámítani.Ehhez meg kell adnunk a belépő és a kilépő kaput, valamint a járművünk kategóriáját. A honlapon előre láthatjuk, hogy az adott útszakaszra milyen összeget kell fizetnünk. Az útdíj euróban és dinárban is kalkulálható.

Szerb autópálya gépjármű kategóriák

A szerb autópályadíjak négyféle alapkategória szerint történik. A kategória függ a tengelyek számától, a jármű magasságától, a jármű teljes magasságából és a tömegétől:

  • 1-es kategória: ebbe tartoznak a 3,5 tonnát meg nem haladó tömegű és 1,9 métert meg nem haladó magasságú személygépkocsik és kisteherautók.
  • 2-es kategória: ez a kategória személygépkocsik pótkocsival és lakókocsikkal, legfeljebb 3,5 tonna tömegű, legfeljebb 1,9 méter magas pótkocsival rendelkező kisteherautókra vonatkozik
  • 3-as kategória: ide tartoznak a két- vagy háromtengelyes járművek, amelyek tömege több, mint 3,5 tonna és első tengelymagassága az 1,3 m-t. Kéttengelyes tehergépkocsik 3,5 tonnáig és 1,9 m-nél nagyobb teljes magassággal.
  • 4-es kategória: a négy vagy több tengelyes tehergépkocsikra vonatkozik, amelyek tömege meghaladja a 3,5 tonnát és első tengelymagasságuk meghaladja az 1,3 m-t.

Van még egy plusz kategória, amelybe a motorkerékpárok, a háromkerekűek és a quadok tartoznak, ezt 1a kategóriának hívják.

Az autópályák díjköteles szakaszai Szerbiában:

  • A1 Magyarország – Horgos – Preševo
  • A2 Belgrád – Požega
  • A3 Horvátország – Batrovci – Belgrád
  • A4 Niš – Gradina – Bulgária
  • A5 Preljina – Pojate

A hivatalos www.putevi-srbije.rs weboldalon egy áttekinthető térkép áll rendelkezésre, amely az összes fizetős autópálya-szakaszt mutatja, és az összes fizetőkaput is feltünteti.

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.