ÍRTA
Éva Turzó
4.3.2024
No items found.

Cégautó hatása az ESG megfelelőségre

Az Európai Unióval összhangban Magyarországon is bevezetik a kötelező fenntarthatósági jelentést és ESG stratégia kidolgozást. Részletesen az ESG törvényről.

Az ESG-célok fontossága vitathatatlan, ezért nem érdemes fenyegetésként tekinteni az ESG-re, hiszen a jól felépített ESG segítheti a vállalatok befektetéseit, erősítheti a márkanevet, és támogathatja a hosszú távú növekedést. 

„A sávos bevezetés miatt a teljes hazai vállalkozói réteget csak 2026-tól érinti a törvény, de ne feledkezzünk el a beszállítói láncok megfeleltetéséről. A nagyvállalatok ESG startégiájában auditálni kell a beszállítói láncokat, így az érintettek köre már jövőre igen széles lesz. Tehát az az alvállalkozó, aki nem kezdi el tevékenységét a fenntarthatóság felé irányítani, elveszítheti beszállítói pozícióját.”

Tartalomjegyzék
  1. Céges flottakezelés és ESG
  2. Cégautók átlagéletkora és ESG
  3. Más megoldások az ESG-re
  4. ESG cégautó flotta stratégia

Céges flottakezelés és ESG

Miért fontos tétel a cégautó ESG szempontból?

Ami a flottakezelést és a céges autót illeti, az ESG E betűje érinti a céges autó flottát, hiszen ez utal a környezeti hatásra. Az Európai Unióban a közlekedés az a szegmens, amelyik a legnagyobb mértékben járul hozzá a globális üvegházhatású gázok kibocsátásához.

Az ESG magasabb szintű gyakorlása segíti a céges flották kezelőit abban, hogy felmérik a cégautók környezetre gyakorolt negatív hatásait, és pozitív változásokat hajtsanak végre.

Ha a céges flottaépítést és kezelést fenntarthatósági szempontból elemezzük és az ESG kritériumoknak való megfelelés perspektívájából nézzük, érdekes képet kaphatunk.

A magyar utakon minden ötödik jármű céges flottához tartozik. Bár az elmúlt években globálisan csökkent az üvegházhatású gáz-kibocsátás az Európai Unióban, a közlekedési ágazat azonban nem követi ezt a tendenciát, sőt, egyre jelentősebb a részesedése az EU üvegházhatású gáz-kibocsátásában. A hatékony ESG-stratégiában tehát fontos szerepet kell kapjon a fenntartható cégautó szabályzat és cégautó stratégia kialakítása.

Az ESG-tudatos, alacsonyabb károsanyag-kibocsátású megoldások kiválasztásának biztosítása érdekében fontos a cégautók, a készpénzjuttatás, a szürkeflotta, sőt a felhasznált villamos energia forrásának flottaszabályainak átvizsgálása is.

Amikor az ESG flottákkal kapcsolatos célokra gondolunk, akkor főként a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a fenntartható üzemanyag-források használata köré csoportosulhatnak gondolataink, de tudunk adni további ötletet is ez ESG cégautó flotta célokra.

Hogy néz ki az EU szabályozás a gépjárművek kibocsátási értékeinek tekintetében?

Az EU szabályozó rendelete 2020. január 1-jétől: az Európai Unióban nyilvántartásba vett új személygépkocsik átlagos kibocsátásai tekintetében 95 g szén-dioxid/km célértéket, az új könnyű haszongépjárművek átlagos kibocsátásai tekintetében pedig 147 g széndioxid/km célértéket állapít meg a teljes uniós járműállományra vonatkozóan.

A szén-dioxid kibocsátás mérése 2021. január 1-jétől a 2017/1151/EU rendeletnek megfelelően történik. 2025. január 1-jétől az új személygépkocsik és új könnyű haszongépjárművek állományának átlagos szén-dioxid kibocsátásait 15 százalékkal kell csökkenteni a 2021. évi célértékhez képest

Cégautók átlagéletkora és ESG

Az első szempont, amit érdemes a cégautó flottánál felmérni az a autók életkora. A céges autó életkor és a fenntarthatóság között egyszerű összefüggés van: az új járművek lényegesen energiahatékonyabbak, mint az idősebb járművek.

Alacsonyabb fogyasztás, kevesebb károsanyag kibocsátás

Nemcsak az üzemanyag fogyasztás, de akár károsanyag kibocsátás tekintetében is. Egy tízéves céges autó károsanyag kibocsátása akár 30%-kal is meghaladhatja az új autó kibocsátását.

Magyarországon a személygépkocsik átlagéletkora 2005-től folyamatosan emelkedik, így 10,5 évről 2024-re elérte a 15 éves átlagéletkort. 

Jelentős ESG eredményt érhetünk el, ha az elavult gépjárműpark cseréjével csökkentjük a károsanyag kibocsátást és üzemanyag-fogyasztást. A környezetvédelmi hatások mellett a cégautó túlfutás vagyis az öreg céges autó használat komoly szervizköltségeket és az üzembiztonság hiányát jelentheti. Ilyen célokra mindenképp érdemes inkább egyszer egy nagyobb összeget befektetni, egy korszerűbb jármű formájában

Mivel az elmúlt években az autó árak drasztikusan emelkedtek, cashflow támogató finanszírozó megoldást érdemes keresni a piacon, ahol nem szükséges több tízmillió forintot beruházni a céges autó cserékbe. Ilyen lehet a Business Lease által kínált beruházás kímélő operatív lízing.

Flottazöldítés elektromos autókkal – mint ESG megoldás? Mielőtt belevágnánk…

Ezek alapján az elektromos járművek bevezetése tűnik a leggyorsabb, legegyszerűbb és leghatékonyabb ESG startégiának. Hiszen az elektromos autók hozzájárulhatnak, hogy a vállalatok és szervezetek egy csapásra elérjék ESG-céljaik egy jelentős részét. Vizsgáljuk meg az előnyöket, melyeket az elektrifikáció hozhat a cégautó flottába: 

  • kipufogógáz kibocsátási volumenének csökkenése
  • tiszta energiával kapcsolatos ESG stratégia támogatása
  • lokális szinten a levegő- és zajszennyezés csökkentése

Az egyik legnagyobb problémát viszont jellemzően azok a vezetők jelentik, akik a villamosítást tartják az egyetlen megoldásnak. Hiszen Önmagában az elektromos autó még nem lesz jó választás az ESG kérdésekre, tudatos döntésnek kell megelőznie az elektrifikációs lépést.

Miért is?

Az elektromos autó flotta nem oldja meg egy csapásra a problémát 

A Business Lease szakértője szerint jelenleg az elektromos autó kérdéseket vet fel a cégautó flottában. Nézzük meg ezeket a tényezőket részletesen.

  1. Bekerülési érték. Az elektromos autók vételára átlagosan 20 - 30%-kal magasabb a belső égésű motoros társaiknál. 
  2. Üzemeltetési költség. Az elektromos autók egyik legnagyobb előnye volt olcsó üzemeltetésük. Sokan hirdetik, hogy alacsony az üzemeltetési költség, de az utóbbi időben megnőtt az elektromos autó. Természetesen lehet olcsón tölteni az elektromos autót, ha a vállalat telephelyén kiépít egy teljes töltési infrastruktúrát, és saját maga által megtermelt vagy éjszakai árammal tölti az autókat. Ennek költsége nem alacsony. Emellett ne felejtsük el, hogy az elektromos autóknak sokkal drágább a cascoja, mert sokkal drágább javítani őket egy baleset után.
  3. Maradványérték (használat utáni eladáskori érték). A maradványérték meghatározása még szakértőknek is nehéz feladat. Az eladott használt elektromos autó mennyiséget tekintve abszolút új szegmens a piacon, ezért a másodpiaci áruk nem határozható meg pontosan. Erre tökéletes példa, hogy egy év alatt átlagosan 31 %-ot estek az elektromos autók átlagárai, így azok a cégek, akik most szeretnék értékesíteni 6-8 éves elektromos autóikat – melyek éppen akkupack cserére szorulnak-, elég nagy veszteséget tudnak elkönyvelni.
  4. Használhatóság. Jelenleg az elektromos autó felhasználási területe a hatótávolsági limitek miatt korlátozott. Helyi áruszállításra, rövidebb távolságokra ugyan megoldást jelentetnek, de hosszútávú, jellemzően a területi képviselőkéhez hasonló felhasználásra ma még nem alkalmasak.

Mi a Business Lease-nél minden esetben az analízist tekintjük a legfontosabb lépésnek. A tudatos üzemeltetés azt jelenti, hogy először is felmérem a flottám, és megvizsgálom, melyik autók esetében tudok a hajtáson változtatni. Ez lehet dízelről benzinre vagy hibridre, esetleg elektromosra.

Az elektromoshoz szükséges az infrastruktúra háttér is: a töltés, az üzemeltetés és a töltési költségek elszámolása. Ha minden pontot megvizsgáltam, akkor dönthetek úgy is, hogy elektrifikálom a flottát.

A céges autó egy munkavállalói juttatás is egyben, nem mindig kizárólag munkaeszköz. Éppen ezért nem szabad a nagy flottazöldítési hajrában elfeledkezni a munkavállalóról, aki nem biztos, hogy egy töltéssel el tudja látni a napi feladatait.

Tehát célszerű felmérni azt is, hogy a munkavállaló hogyan viszonyul egy közepes hatótávolságú elektromos autóhoz a jelenlegi a dízel helyett. Az elektromos átállásnak fokozatosan és teljes mértékig tervezetten kell történnie. A folyamatban a Business Lease segít tanácsadással és flottaelemzéssel.

Más megoldások az ESG-re

Az elképzelés, amely szerint kizárólag az elektromos jármű jelenti a flotta fenntarthatóság egyetlen lehetőségét, manapság elterjedt, de téves feltevés.

A céges autó flották ESG-jére nem kizárólag a flottazöldítés és az elektromos járművek az egyedüli üdvözítő megoldás. A villanyautókon túl még számos eszköz rendelkezésre áll a ESG fenntarthatósági célok megvalósításához.

A flottaadatokat elemezve a flottáért felelős döntéshozók és a kijelölt ESG felelős személyek közösen megtalálhatják a cég számára legmegfelelőbb megközelítést.

Vezetési morál - telematikai

Számos telematikai megoldás, mint például a Business Lease által támogatott SafeDrivePod nyújt betekintést a vezetői viselkedésbe, minimalizálja a hibás vezetést, és nagymértékben csökkenti a vészhelyzeti válaszidőt.

A telematika segít megérteni a cégautó használatot a cégen belül

A non-GPS alapú rendszernek köszönhetően a járművezetők azonnali visszajelzést kapnak vezetési viselkedésükről, valós időben. Így azonnali változtatásokkal segíthetik a flotta hatékonyságának a növelését.

A telematikai rendszer azonnali adatok és gyakorlati reportok biztosításával hatékony eszközként szolgál az üzemanyag-hatékonyság javítására és a CO₂-kibocsátás csökkentésére.

Ezen megoldásaink egyik legfontosabb előnye, hogy teljesen GPS-mentesek, így 100%-os adatvédelmet biztosítanak a járművezetőknek.

A SafeDrivePod a jármű mozgásának pillanatától méri a gyorsulást, a fékezést és a kormányzást. A menet közbeni vezetési viselkedés ezután megtekinthető és elemezhető az alkalmazásban és a műszerfalon. Ha ezután a közlekedők megszívlelik az alkalmazásban vagy a műszerfalban felkínált tippeket, és módosítják vezetési viselkedésüket, akkor jelentős lépéseket teszünk a közlekedési károk és sérülések csökkentése érdekében. Ezen túlmenően csökkentjük a forgalom környezetre gyakorolt hatását azáltal, hogy tanácsokat adunk az egyes vezetőknek a gazdaságosabb vezetési stílushoz.

Üzemanyag -felhasználás csökkentés

Az első legkézenfekvőbb megoldás az üzemanyagfogyasztás ésszerűsítése. Érdemes felmérni és folyamatosan nyomon követni a céges autó flotta üzemanyag-fogyasztását. Ezek az adatok lízingelt autó esetén a lízingcégek, mint a Business Lease felületeiről letölthetők.

Az adatok birtokában kell kidolgozni az üzemanyag-fogyasztás mérséklésének módjait és lehetséges maximális mértékét, úgy hogy a vállalat üzleti érdeke ne sérüljön. Magyarán le kell építeni a felesleges fogyasztást.

Ez történhet a flottaútvonalak optimalizálásával és a járművek üresjárati idejének elemzésével. De olyan triviális lépések is segítenek, mint a gumiabroncsok levegőnyomásának ellenőrzése, az autón lévő felesleges terhelés (felépítmény, tetőcsomagtartók) eltávolítása. Így is szemmel látható csökkenést érhetünk el a jármű üzemanyag-fogyasztásban.

További tippjeink az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére.

Kulcsos autó vagy carsharing 

A karbonlábnyom csökkentésére érdekes megoldás lehet a vállalati carsharing alkalmazása is, amit láthatóan a jogalkotó is támogat.

Bár ebben az esetben is inkább csak a flotta egy bizonyos részének kiváltása lehet reális opció. A flottazöldítésnek vannak olyan, eddig kevésbé ismert előnyei is, mint a szén-dioxid kibocsátás csökkentés után „járó” karbonkredit értékesítése a megfelelős szereplőkön keresztül a nemzetközi karbontőzsdén vagy az üzemanyagmegtakarítás elszámolása az EKR rendszerben.

ESG cégautó flotta stratégia - első lépések

  1. Hogyan segíthet egy fenntartható cégautó flotta az ESG stratégia megvalósításában?
    Milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre és milyen lehetőségek vannak a piacon? Elemezni kell, hol tart a cég most és hová szeretne elérni. Nem biztos, hogy egy lépésben meg lehet valósítani az elképzeléseket. Hogyan jutunk el a célig és mennyi ideig tart a folyamat?

  2. Melyek a legfontosabb célok? – Az ESG szempontok mellett mi a kiválasztott cél? Költségmegtakarítás? Munkavállalói elkötelezettség növelése? Vagy tisztán környezeti fenntarthatóság? Érdemes olyan célokat kiválasztani, ami mind a három kombinációja a flottafenntartás és bővítés szempontjából. Hiszen, ha erőltetetten zöldítjük a flottát, ronthatjuk a cégautó TCO-nkat és a beosztottjaink elégedettségét is csökkenthetjük.

  3. FLOTTA ADATOK és FLOTTA ELEMZÉS
    Sok flottakezelő nem veszi figyelembe saját flottaadatait a zöldebb stratégiák megvalósítása során, pedig nincs általános megoldás a ESG-re. A flotta adatok betekintést nyújtanak az üzemanyag-fogyasztásba, a károsanyag-kibocsátás mértékébe, az elektromos járművek hasznára és még sok más tényezőre.
    Mielőtt nekiállnánk a belső égésű motorok villámgyors kivezetésének, a flottaadatok kiváló kiindulópontot adhatnak ahhoz, hogy mely járművek alkalmasak a villamosításra. Még akkor is, ha nem minden cégautót érdemes villamosítani, a teljes flotta elemzés segíthet az ESG-stratégia kialakításában.
  1. KOMMUNIKÁCIÓ
    Egy egyébként jól megtervezett változási stratégia alulteljesíthet, ha nem fordítunk kellő figyelmet a kommunikációra. A cég autó érzelmekkel teli előnyt jelenthetnek, ezért gondosan kell kezelni, hogyan fogadják a változást az alkalmazottak.

Konzultáció

A Business Lease segít Önnek a cégautó flotta ESG stratégia kialakításában. Az adatelemzésben a flottastratégia kialakításában és a flotta szén-dioxid-csökkentési stratégiáinak kidolgozásában és bevezetésében.   Vegye fel a kapcsolatot flottaszakértőinkkel. Segítünk Önnek a megflelő ESG cégautó stratégiában. 

Új GoBetter fenntarthatósági szolgáltatáscsomagunk célja, hogy segítsen ügyfeleinknek csökkenteni és ellensúlyozni CO2-kibocsátásukat. Tudjon meg többet arról, hogy a GoBetter megoldások közül melyik a megfelelő az Ön számára. https://www.businesslease.hu/termekek-es-szolgaltatasok/fenntarhatosagi-szolgaltatasok

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.