12.1.2023
No items found.

8 tanács az üzemanyagszámla csökkentésére

olajár emelkedés

Miközben a világpiacon folyamatosan emelkednek az olajárak, összegyűjtöttünk néhány olyan eszközt, amellyel mérsékelni lehet a cégautós üzemanyag költségeket.

1. Olcsóbb üzemanyag-vásárlás

A benzin és a gázolaj ára kúthálózatonként jelentősen eltérhet, emellett még függ a benzinkút elhelyezkedésétől is. A diszkont kutak és a városi benzinkutak általában olcsóbbak, mint az olajtársaságok állomásai és az autópálya-melletti töltőállomások. Ha használnak cégautószabályzatot, az legtöbb esetben rendelkezik arról, hogy cégautók melyik benzinkúthálózat töltőállomásain tankolhatnak. Érdemes azonban megnézni a kutak árait és szükség esetén módosítani a szabályokat.

2. Üzemanyagkártyák ellenőrzése

Ügyeljen arra, hogy ne fizesse az olyan sofőr által használt üzemanyagkártyát, aki már nincs a flottájában vagy a cégében. Ez felesleges tanácsnak tűnik, de a Business Lease-nél lízing szakértőink számos olyan esettel találkoztak, ahol hanyagság miatt hónapokig nem lettek visszahívva üzemanyagkártyák.

3. Gazdaságosabb járművek

Néhány egyszerű lépéssel - mint a gumiabroncsok levegőnyomásának ellenőrzése, az autón lévő felesleges terhelés (felépítmény, tetőcsomagtartók) eltávolítása, - azonnali javulást érhetünk el a jármű üzemanyag-fogyasztásában. Ösztönözze a járművezetőket, hogy ezeket mielőbb végezzék el.

4. Felesleges utak

Szűrjük ki azokat az üzleti utakat, amelyekhez nem feltétlenül szükséges a személyes megjelenés, és áttehetőek online térbe - videó konferenciára. Tudjuk, hogy az online megbeszélésnek számos hátránya van és hatékonysága elmarad az élő találkozók mögött, de a kevesebb utazás és kevesebb kilométer közvetlen megtakarítást eredményez. Javasoljuk, hogy heti szinten nézzék át a tervezett üzleti utakat.

5. Vezetési stílus

Egy cégautó üzemanyag-fogyasztására leginkább a sofőr vezetési stílusa van hatással. A vezetési stílusban bekövetkező legkisebb változások is jelentős üzemanyag-megtakarítást eredményeznek, ezért a jobb üzemanyag-megtakarítás érdekében érdemes a sofőrök számára rövid tréninget szervezni. Nagyobb cégautó flottával rendelkező cégeknél általában telematikai rendszerek segítségével elemzik a vezetési stílust, melyek nem csak a járművek pontos helyszínét követik nyomon, hanem folyamatosan ellenőrzik az egyéb mutatókat is a fordulatszámtól kezdve, a fogyasztáson át, egészen az éppen használt sebességfokozatig. Természetesen telemetria hiányában is érdemes emlékeztetni a járművezetőket, hogy vezetési stílusuk közvetlen hatással van a költségekre.Néhány tipp a vezetési stílushoz:

  • Igyekezzünk dinamikusan, a lehető leghamarabb a legmagasabb fokozatba váltani, majd egyenletes sebességgel autózni tovább.
  • Próbáljunk állandó sebességgel haladni. Lassítással elveszítjük a lendületet, amit ismételt gyorsítással és magasabb üzemanyag fogyasztással kell visszanyerni.
  • Kerüljük a felesleges fogyasztókat. Például a túl nagy fokozatra állított klíma, hűtőláda vagy indokolatlanul világító ködlámpa terhelik a motort, és növelik az útszakaszon elhasznált üzemanyag mennyiségét. Ne terheljük plusz elektromos berendezésekkel az autónkat.
  • Kerüljük az indokolatlan fékezést. Tartsunk megfelelő távolságot az előttünk haladótól.
  • Az emelkedőn haladjunk picit lassabban, a lejtős részeken pedig bátran nyerjük vissza a lendületünket. Dombos szakaszokon célszerű kiiktatni a tempomatot
  • Közlekedési lámpákat, kereszteződéseket, nagyobb kanyarokat alacsonyabb sebességfokozatban közelítsünk meg. Csak addig lassuljunk, ameddig szükséges elkerülve a felesleges fékhasználatot.
  • A modern motorok alacsony fordulatszámtól is képesek leadni a közel maximális forgatónyomatékot, ezért érdemes a legmagasabb sebességfokozatot választanunk, ahol még simán fut az autó.

6. Állítsa le az üresjáratot

Azok a sofőrök, akik a parkolóban nem állítják le a motort, egyszerűen üzemanyagot pazarolnak. Parkolásnál a motorokat akkor is le kell állítani, ha ez a fűtés kikapcsolását jelenti. Ez a teherautó-flották számára jelenthet nagyobb problémát, de érdemes a személyautók vagy kisteherautók számára is előírni.

7. Zöldítse flottáját – felmérve az igényeket

Akár elértük az olajár csúcsot, akár nem, a benzin és a gázolaj árának trendje hosszú távon felfelé tart. A villamos energia kilométerenkénti energiaköltsége jelenleg alacsonyabb, mint a benzin vagy a gázolaj ára, így a magas üzemanyagárakra egyik megoldás a flotta zöldítése. Természetesen az elektromos autó nem minden cégnek ideális választás. Fel kell mérnünk az autók igénybevételét és használatát. Ezek alapján lehet döntést hozni arról, hogy a cég számára megéri-e elektromos autókat beszerezni dízeles vagy benzines járművek helyett. Szeretné, hogy segítsünk Önnek a kalkulációban? Keressen minket az alábbi elérhetőségeken, készséggel állunk rendelkezésére.

8. Motiváció - üzemanyag teljesítmény

Senki sem akar a legrosszabb sofőr lenni egy flottában. Használjuk bátran ösztönzésre az üzemanyagadatokat (és a telematikai információkat) és készítsünk üzemanyag-fogyasztási táblázatot. Az autóvezetésnek ez a „játékosítása” ösztönözi a járművezetőket, hogy javítsák teljesítményüket, és megtakarításukkal megelőzzék a kollégáikat.Ezi is érdekelheti: Hogyan csökkentsük a cégautó költségeket

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.