30.10.2023
No items found.

Osztrák autópálya matrica

osztrák autópálya matrica

Ausztriában olyan időalapú matricás rendszer van érvényben, ami jelentős mértékben hasonlít a hazai gyakorlathoz. A megvásárolt matricát a szélvédőre kell ragasztani, a legjobb, ha a bal felső sarokba vagy a visszapillantó tükör mögötti részre helyezzük el.Az indulás előtt ellenőrizzük le, hogy az autópálya matrica jól látható, nem takarja el például a szélvédőn található sötétített keret.Tapasztalataink alapján azt látjuk, hogy ennek figyelmen kívül hagyása a leggyakoribb oka ügyfeleink körében a bírságok kiszabásának.Ha a matrica nem látható megfelelően és az autópályán lévő kamera nem tudja beolvasni a szükséges adatokat, akkor a rendszer úgy érzékeli, hogy nem rendelkezünk érvényes autópályamatricával.Egy egyszerű ellenőrzéssel ez a gyakori hiba könnyen kiküszöbölhető, és így elkerülhetjük a céggel való kellemetlen helyzeteket is.

Tartalomjegyzék:
  1. Elektronikus osztrák autópálya matrica
  2. Elektronikus matrica érvényesség kezdete
  3. Osztrák autópálya matrica személyautóra és motorkerékpárra
  4. Osztrák autópálya matrica árak
  5. 3,5 tonna feletti megengedett összetömegű járművek
  6. Extra útdíjak és fizetős alagutak Ausztriában

Az osztrák autópálya matricát a rendőrség, a vámőrök, valamint a szolgáltató- és ellenőrzőállomás munkatársai végzik, akinek munkáját előre telepített kamerák is segítik.

osztrák autópálya térkép

Elektronikus osztrák autópálya matrica

Szélvédőre ragasztott matrica helyett lehetőségünk van osztrák autópálya matricát online is vásárolni.A rendszámhoz kapcsolódó elektronikus matrica megvásárolható az erre célra létrehozott webshopban, illetve ingyenes alkalmazásban (ASFINAG) is.

Elektronikus matrica érvényesség kezdete

Érdemes előre gondolkodni, mert a elektronikus autópálya matrica – a törvényben előírt visszalépési jog miatt – a vásárlás időpontját követő 18. naptól érvényes.Ezt a lehetőséget tehát csak akkor tudjuk igénybe venni, ha ennyivel előbb tudjuk már az utazás időpontját.Vállalkozók esetében a visszalépési jog nem érvényes, ezért a digitális matrica azonnal használható.A digitális matrica előnyei közé tartozik, hogy a szélvédő sérülése és cseréje esetén sem veszik kárba, így elkerülhetjük az ilyenkor felmerülő plusz költségeket.

Osztrák autópálya matrica személyautóra és motorkerékpárra

Ausztriában autópálya matricával kell rendelkeznünk a 3,5 tonna alatti legnagyobb megengedett összetömegű járművekre.Fontos, hogy a matricát már a fizetős útszakaszokra való felhajtás előtt meg kell vásárolnunk, mert ennek elmulasztása esetén pótdíjat kell fizetnünk.

Osztrák autópálya matrica árak

Az osztrák autópálya matrica árait a gépjármű típusa és az érvényességi ideje határozza meg. Ennek megfelelően:

  1. Személygépkocsik esetén:
  2. éves matrica ára 96,40 €
  3. kéthónapos matrica 29,00 €
  4. 10 napos matrica 9,90 €
  1. Motorbicikli esetén:
  2. éves matrica 38,2 €
  3. kéthónapos matrica 14,50 €
  4. 10 napos matrica 5,80 €

3,5 tonna feletti megengedett összetömegű járművek

Ausztriában a 3,5 tonna fölötti legnagyobb megengedett össztömegű gépjárművekbe kötelező a GO-Boksz alkalmazása, amely automatikusan regisztrálja a díjfizető kapukon való áthaladást.Az eszköz beszerzési helyeiről, valamint az egyéb feltételekről az ASFINAG állami autópályaüzemeltető cég honlapján kaphatunk bővebb tájékoztatást.

Extra útdíjak és fizetős alagutak Ausztriában

Az általános autópálya matrica nem minden osztrák útszakaszra érvényes.2023. januártól Ausztria öt autópálya szakaszán extra útdíjat kell fizetni, vagyis további útdíjjegyet kell vásárolni.Ennek oka a különleges építmények, mint például az alagutak magas építési költségei (pl. Tauern alagút, Gleinalm alagút).

  • A9 Pyhrn autópályán két szakaszdíjas útszakasz van:
  • (Bosruck-alagút) Spital/Pyhrn és Ardning csomópont között található € 6,50
  • (Gleinalm-alagút) St. Michael és Übelbach csomópont között található € 10,50.
  • A10 Tauern autópálya: Flachau autópálya-csomópont és Rennweg autópálya-csomópont között (Tauern- és Katschberg-alagút). € 13,50
  • A11 Karawanken autópálya € 7,80 (A 14 utazásra szóló havi bérlet.)
  • A13 Brenner autópálya € 11,00
  • S16 Arlbergi gyorsforgalmi út € 11,50

A részletekért és a naprakész információkért indulás előtt érdemes tájékozódni az ASFINAG honlapon keresztül.

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.