8.11.2023
No items found.

Románia sebességhatárok és közúti bírságok

Frissítve: 2023.07.05.Romániában 2022-ben jelentős szigorításokat vezettek be, amelynek értelmében új szankciókat állapítottak meg számos jogszabálysértés esetén.Az egyik legfontosabb változás, hogy bekerült a törvénybe az agresszív vezetési magatartás fogalma.

Tartalomjegyzék
  1. Agresszív vezetési magatartás fogalma
  2. Románia sebességhatárok
  3. Románia alkohol tolerancia
  4. Tompított fényszórók használata Romániában
  5. Gyermekek utazása az autóban a román közutakon
  6. Biztonsági öv használata Romániában
  7. Mobiltelefonhasználat vezetés közben Romániában
  8. Közúti bírságok Romániában

Agresszív vezetési magatartás fogalma

Romániában, a közutakon tanúsított agresszív vezetési magatartás580 lejtől 725 lejig terjedő pénzbírsággal és a gépjárművezetői engedély 30 napra történő bevonásával büntethető.Ha ez a magatartás anyagi károkkal járó balesetet is okozott, a bírság 870 és 1160 lej közötti érték lehet, a jogosítványt azonban ebben az esetben már 60 napra is bevonhatják. Agresszív vezetés alatt a román hatóságok azt a járművezetői magatartást értik, amely során:

  • a sofőr egy másik járművet veszélyesen megközelítve,
  • indokolatlan fékezéssel vagy más módon próbálja megfélemlíteni (leszorítani) a másik jármű vezetőjét.

Utóbbi kategóriába tartozik például, ha a sofőr villogással, dudálással követeli, hogy az előtte haladó térjen ki előle az adott sávban.A törvény nem tartja továbbá elfogadhatónak a sávok közötti cikázás, a kerekek pörgetésével együtt járó elindulást, valamint a jármű szándékos megcsúsztatásával való visszafordulást (kézifékes megfordulást).

Románia sebességhatárok

Románia területén a sebességkorlátozások az alábbiak szerint alakulnak (amennyiben ezt külön kihelyezett táblán nem jelzik):

Autók:

Lakott területen:50 km/hTelepülésen kívül:100 km/hAutópályán:130 km/h

Pótkocsis járművek:

Lakott területen:50 km/hTelepülésen kívül:90 km/hAutópályán:120 km/h

3,5 tonnát meghaladó össztömegű lakóautó:

Lakott területen:50 km/hTelepülésen kívül:90 km/hAutópályán:110 km/h

A városokon belüli egyes útszakaszokon az A és B kategóriájú járművek számára magasabb, de legfeljebb 80 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben.Romániában is eltérő szabályozás vonatkozik a kevés vezetői gyakorlattal rendelkező sofőrökre. Az ő esetükben a maximális sebesség 20 km/h-val kisebb, mint az ebbe a kategóriába tartozó járművek megengedett legnagyobb sebessége.

Románia alkohol tolerancia

A román utakon a járművezetők számára megengedett maximális véralkoholszint 0,00 ‰.Ha a véralkoholszint kevesebb, mint 0,8 ‰, a pénzbírság 1305 és 2900 RON (263-584 euró) között van, és a hatóságok bevonhatják a jogosítványt akár 90 napra is.Ha viszont gépjárművezető véralkoholszintje meghaladja a 0,8 ‰-ot, a sofőrt 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Tompított fényszórók használata Romániában

Romániában a tompított fényszóró használata egész évben és a nap 24 órájában kötelező.Amennyiben elmulasztjuk ennek használatát, akkor 280 RON (58 €) bírságot kell fizetnünk.

Gyermekek utazása az autóban a román közutakon

Romániában is kötelező a biztonsági gyermekülés használata a 3 év alatti gyermekek számára.A 3 évesnél idősebb és 150 cm-nél alacsonyabb gyermekek nem utazhatnak az első ülésen, még akkor sem, ha megfelelő utasbiztonsági rendszert használnak.Ugyancsak nem utazhatnak az első ülésen a 12 év alatti gyermekek sem.A szabály megszegése esetén 435 RON (88€) bírság kiszabására számíthatunk.

Biztonsági öv használata Romániában

A román utakon az első és a hátsó üléseken utazók számára is kötelező a biztonsági öv használata. Elmulasztása 290 RON (58 €) bírság kiszabásával járhat.

Mobiltelefonhasználat vezetés közben Romániában

Romániában tilos a jármű mozgása közben olyan telefonos kommunikációs eszközt, valamint bármely más mobil eszközt használni, amely nem rendelkezik kihangosítóval.Ez alá a szabály alá tartoznak azok a mobil eszközök is, amelyek szöveg, fotók vagy videók rögzítésére vagy lejátszására alkalmasak.A szabály megszegése esetén 870-1160 RON (175-233 €) közötti bírsággal kell számolnunk.

Közúti bírságok Romániában

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk még néhány szabálysértéshez kapcsolódó bírság mértékét:

SzabálysértésBírságIrányjelző használata nélküli sávváltás, kanyarodás290 RON (58 €)Parkolási szabálysértés435 RON (88 €)Elsőbbségadás elmulasztása gyalogosok számára725 RON (146 €)Vasúti átjárókon való áthaladás szabályainak megszegése870 RON (175 €)Előzés szabályainak megszegése870 RON (175 €)

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.