30.8.2023
No items found.

Cégautó bérlés

Cégautóbérlés

Rövidtávú megoldás a mobilitásért

A cégautóbérlés számos esetben nyújthat gyors és kényelmes segítséget a mobilitás megőrzéséhez. Legyen szó:

 • egy új munkatárs belépéséről,
 • külföldi partnerek utaztatásáról
 • vagy akár az új céges autó szállítási határidejének megnövekedéséről.

A rövidtávú céges autóbérléssel könnyedén áthidalhatja a nehézségeket.

Tartalomjegyzék
 1. Mit nevezzünk cégautó bérlésnek?
 2. A cégautó bérlés előnyei
 3. A cégautó bérlés hátrányai
 4. Mire kell figyelni a rövidtávú cégautó bérlés szerződés megkötésekor?
 5. Mire figyeljünk az autó átvételekor?
 6. Mire figyeljünk az autó átvételekor?
 7. Mire kell figyelnünk a jármű leadásakor?

Mit nevezzünk cégautó bérlésnek?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a cégautó bérlés nem egyezik meg az autólízinggel.A két konstrukció között különbség van például az adott jármű használati idejében, illetve az igényelhető szolgáltatások körében is. Amíg egy bérautót jellemzően 2 hét és 1 év közötti periódusban használnak a cégek, addig az autólízing egy hosszabbtávú, akár 3-4 éves elköteleződést is kíván a szerződő felektől.A cégautó bérlés egy rövidtávú bérleti szerződés, amely két cég között jön létre.A szerződés létrejöttével a tulajdonjog, illetve az üzembentartó személye minden esetben a bérbeadónál marad.A cégautót bérlő vállalat nem válik tulajdonossá és üzembentartóvá sem. A gépjármű használatát a rövidtávú bérleti szerződés teszi lehetővé.A szerződés megkötése előtt a bérbeadó cég "credit check-et" végez. A bérbeadó megbizonyosodik arról, hogy a szerződő fél anyagi helyzete lehetővé teszi a jármű bérlését. Kizárólag az ellenőrzés után kerülhet sor a rövidtávú szerződés megkötésére.A cégautó bérlésének szerződéskötést követően alapvetően 3 fázisa van:

 • cégautó átvétele
 • cégautó használata
 • cégautó leadása

A cégautó bérlés előnyei

Rugalmas és gyorsan igénybevehetőA cégautó bérlés egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel hosszútávú elköteleződést a felek részéről. Ennek megfelelően a cégek leggyakrabban akkor veszik igénybe, ha például:

 • új munkatárs érkezik és várni kell a lízingelt autó megérkezésére
 • külföldi partner/ideiglenes munkatárs érkezik és nincs a cégnek szabad járműve az ügyfelek utaztatásához
 • olyan adhoc jellegű munkafolyamatot kell elvégezni, amelyhez nem áll rendelkezésre megfelelő méretű és kialakítású jármű
 • az lízingszerződés lejártával a régi autót már le kell adni, de az elhúzódó autószállítási határidő miatti köztes időre szükség van mobilitási megoldásra.
Flotta

Rövid határidővel felmondhatóA cégautó bérlés további előnye, hogy a szerződés a legtöbb esetben azonnali hatállyal felmondható.Egy lízingszerződés esetében a felmondás hosszadalmas és díjfizetéses folyamat, addig a céges autóbérlés esetében a felek könnyedén elállhatnak a szerződéstől.Amennyiben a bérbevevő cég úgy dönt, hogy nincs már szüksége a bérelt autóra, akkor jelzi ezt a bérbeadó cég felé és rövid határidőn belül, kötelezettségek nélkül megszüntetik a szerződést.

MegbízhatóA legtöbb bérbeadó cég fiatal flottával dolgozik, így cégautó bérlés esetén nem kell attól tartani, hogy rossz műszaki állapotban lévő járművet kapunk. Mivel az autók átlagosan 1-2 évesek, ezért kizárt, hogy a szerződés időtartamára esik a műszaki vizsga időpontja. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy a kötelező szerviz dátuma a bérlési időszakra esik, azonban a legtöbb cég igyekszik úgy szervezni a bérbeadást, hogy ezt elkerülje.A bérelhető cégautókat mindig kifogástalan minőségben kínálják az ügyfeleknek. Kiemelt figyelmet fordítanak ugyanis arra, hogy az autó az évszaknak megfelelő műszaki állapotba legyen, azaz megfelelő gumiabronccsal, illetve az évszaknak megfelelő ablakmosó- és hűtőfolyadékkal legyen ellátva.

TervezhetőA rövidtávú autóbérlés előnyei közé tartozik még az, hogy költsége jól tervezhető. A bérleti díj a legtöbb esetben napidíjként van megállapítva, ami könnyen kiszámíthatóvá és tervezhetővé teszi a cégautó bérlést.

A cégautó bérlés hátrányai

A cégautó bérlés hátrányai között szerepel a többi konstrukcióhoz képest magasabb díj.Ha összehasonlítjuk például a hosszútávú operatív lízinggel, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a cégautó bérlés hosszútávon költségesebb lehet. Ezt a magasabb költséget azonban ellensúlyozhatja az a szabadság, amit a rövidtávú elköteleződés kínál.A cégautó bérlés esetén ugyanis nem kell magunkat hosszú időre lekötni. Ha úgy alakul a cég élete, hogy már nincs szükség a járműre, akkor következmények nélkül felmondhatjuk a szerződést. Ez azt jelenti, hogy ha jelezzük a bérbeadó cégnek az igényünket, akkor ők 1-2 napon belül megteremtik annak a lehetőségét, hogy leadhassuk a bérelt autót.A céges autóbérlése elsősorban akkor éri meg, ha a cégüknek átmenetileg van szüksége céges autóra. Például arra az időszakra, amíg megérkezik a lízingelt autó, esetleg egy külföldi partner utaztatását szeretnénk megkönnyíteni.

Fontos, hogy amikor emellett a konstrukció mellett döntünk, akkor a fenti érveket is vegyük figyelembe. Annál is inkább, mert a rövidtávú bérleti szerződések nagy része tartalmaz olyan szerződéskiegészítéseket, amelyek korlátozzák az adott járművel megtehető kilométerek számát.

A rövidtávú bérleti szerződés megkötésénél szenteljünk kiemelt figyelmet a kilométer korlátra. Komoly túlfutási költségek keletkezhetnek például napi ingázás melletti használat esetén.

A szerződéskiegészítések általában kitérnek még az adott járművel kapcsolatos sérülésekre, illetve káreseményekre. Fontos, hogy minden olyan sérülés esetén, ami a bérleti szerződés időtartama alatt keletkezett az autón, eleget kell tennünk bejelentési kötelezettségünknek.

Mire kell figyelni a rövidtávú cégautó bérlés szerződés megkötésekor?

Árvai Bence, a Business Lease bérlési üzletágának szakértője szerint több szempontot is érdemes szem előtt tartanunk egy céges autó bérlésekor megkötött szerződések kapcsán. Nézzük, hogy melyek ezek!

Futamidő hosszaMár a szerződéskötéskor hozzávetőlegesen meg kell tudnunk mondani, hogy milyen időtartamra lesz szükségünk a járműre.A céges autó bérlések esetében általában 2 hét és 1 év közötti periódus a jellemző. A futamidő hosszabbítására van lehetőség, vagyis ha először csak 2 hónapra kérjük a járművet, akkor van lehetőségünk a 2 hónap letelte után meghosszabbítani a futamidőt.Az 1 éven túli hosszabbításokat a bérbeadó cég a legtöbb esetben már egyedileg bírálja el. Ugyancsak egyedi elbírálás alá esik, ha a tervezett futamidő lejárta előtt szeretnénk visszaadni az adott járművet.A szerződés megkötésekor mindig tájékozódjunk arról, hogy az adott cégnél mennyi a bérelhető napok minimum és maximum száma.

Profit

Napidíj mértékeA szerződés aláírása előtt pontosítsuk a bérbeadó céggel, hogy mit tartalmaz adott a járműért fizetendő napidíj. Nem gyakori eset, de mégis előfordul, hogy egy-egy cég különböző szolgáltatásokat kínál az adott napidíj ellenében.„A Business Lease teljeskörű szolgáltatást nyújt a bérautókhoz Önnek. Legyen szó autópálya matricáról, szezonális gumikról vagy Assistance szolgáltatásról (külföldön is!).” – emelte ki Árvai Bence

KilométerkorlátA rövidtávú bérleti szerződés egy átmeneti megoldás a cégek számára.Ne úgy tekintsünk rá, mint egy saját tulajdonú járműre, amit korlátlanul használhatunk. A legtöbb esetben a bérbeadó meghatároz egy havi kilométerfutást, amit figyelembe kell vennünk, ugyanis az ezen felül történő autózás plusz költséggel is járhat.

Meglévő sérülések rögzítéseAlaposan nézzük át a gépjárművet átvétel előtt az átadó személlyel, és rögzítsük a karosszérián, illetve az utastérben fellelhető hibákat és hiányosságokat. Később számos kellemetlen félreértést elkerülhetünk.Ugyancsak tisztázzuk azt is, hogy mi a teendőnk, ha a használat során keletkezik sérülés az autón. Érdemes kitérni az általunk okozott és a nekünk okozott sérülésekkel kapcsolatos tudnivalókra is.

ÜzemanyagszintA legtöbb esetben a bérbeadó cégek tele tankkal adják át a szerződő ügyfeleknek a járművet, amely az átadáskor rögzítésre is kerül. Ennek értelmében az autó leadásakor is elvárják, hogy megtankolt állapotban érkezzünk meg a járművel.

SofőrszolgálatA sofőrszolgálat, vagyis az a lehetőség, hogy a bérbeadó cég elviszi a szerződő félnek a kiválasztott járművet, szintén opcionális. A szerződéskötéskor mindenképpen kérdezzünk rá, hogy az adott cégnél mi a bevett gyakorlat, mikor és kit terhel a sofőrszolgálat költsége.

Mire figyeljünk az autó átvételekor?

Miután megkötöttük a szerződést, kitértünk minden lényeges pontra, nincs más dolgunk, mint megvárni, amíg a bérbeadó cég jelzi számunkra, hogy átvehetjük a járművet. Az átvételt nem érdemes elkapkodni, mert itt is van néhány szempont, aminek a figyelembevételével elkerülhetünk néhány későbbi félreértést.Figyeljünk oda rá, hogy a jármű az évszaknak megfelelő gumiabronccsal legyen felszerelve. Amennyiben nem így van, akkor kérjük meg az adott cég munkatársát, hogy intézkedjen a szükséges cseréről.Ahogy azt korábban már kiemeltük, az autó átvétele előtt mindenképpen dokumentáljuk a már meglévő sérüléseket, beleértve a karosszérián, illetve a belső térben fellelhető sérüléseket is. A legjobb, ha ezt a folyamatot a bérbeadó cég munkatársával együtt végezzük el. Az átnézés végén közösen aláírhatjuk az erre vonatkozó dokumentumot, így elkerülhetjük a későbbi nézeteltéréseket.Fontos, hogy mindenképpen indítsuk be a járművet, mielőtt átvesszük. Különös figyelmet fordítsunk a műszerfal jelzéseire, illetve esetleges hibaüzeneteire. Amennyiben bármilyen jelzést észlelünk, akkor kérdezzünk rá, illetve rögzíttessük a hibát.Az átvétel utolsó fontos lépése, hogy kérdezzünk rá az esetleges szervizigényekre. Számunkra is létfontosságú, hogy tudjuk, ha az adott járművet a megkötött szerződés időtartama alatt kell elvinni a kötelező karbantartásra. Ez ugyanis jelentősen befolyásolhatja cégünk mobilitását.

Mire figyeljünk oda használat közben?

AutópályahasználatA rövidtávú bérautók esetében változó, hogy hogyan adják át az autókat.Vannak olyan cégek, akik korlátlan autópályahasználattal kínálják a bérautóikat, de olyan is előfordulhat, hogy ennek díja nincs benne a bérleti díjban. Így ezt külön térítés ellenében kérhetjük. Ezért is fontos, hogy rákérdezzünk, hogy az adott cégnél mit tartalmaz, illetve milyen költségeket fedez a havi bérleti díj.

OrszágelhagyásA szerződéskötéskor már legyünk tisztában azzal, hogy a bérbeadó cég hozzájárul-e ahhoz, hogy az adott járművel elhagyjuk az országot.Ha igen, akkor ezzel kapcsolatban milyen bejelentési és elszámolási kötelezettség terhel bennünket?Egyes cégek esetében a szerződésben rögzítik az országelhagyással kapcsolatos díjfizetési kötelezettséget. Ez együtt jár azzal, hogy telemetriai adatokkal kell bizonyítani a megtett útvonalat.

Káresemény esetén bejelentési kötelezettségünk vanA céges autóbérlés esetén a szerződő félnek bejelentési kötelezettsége van bármilyen káresemény bekövetkezésekor. Ez magába foglalja a legkisebb sérülésektől kezdve a balesetek során bekövetkező károkat egyaránt.Mivel rövidtávú bérleti szerződés esetén a jármű tulajdonosa és üzembentartója nem változik, ezért nekünk, mint szerződő félnek nem kell külön biztosítást kötnünk az autóra. A meglévő biztosításokról, beleértve a CASCO biztosítást is, azonban érdemes tájékozódni a szerződéskötéskor.

Mire kell figyelnünk a jármű leadásakor?

A jármű leadására a szerződés lejártakor, illetve egyedi esetben a bérbeadó céggel való egyeztetés után van lehetőségünk.A céges autó bérlés egyik előnye, hogy a futamidő rugalmasan kezelhető és nincs hosszútávú elkötelezettség. Lehetőségünk van bármikor jelezni a bérbeadó cég felé, ha már nincs szükségünk a járműre.A bérelt autó leadásakor figyelnünk kell egyrészről a jármű üzemanyagszintjére. A bérbeadó cég legtöbbször tele tankkal adja át az autót, ami azt jelenti, hogy a leadáskor is tele tankkal várja vissza a járművet.Figyelni kell az autó tisztaságára. Ebben az esetben is érdemes ragaszkodni ahhoz, hogy amilyen állapotban átvettük, olyan állapotban adjuk le a járművet.Szükség esetén egy általános takarítást elvégezhetünk az autón. Abban az esetben azonban, ha a bérbeadó úgy látja, hogy az autón nem a normál használatból eredő szennyeződések találhatók, akkor extra takarítási költséget számolhat fel.A céges bérautó leadásakor, az átvételhez hasonlóan, egy ellenőrzési, átnézési folyamat zajlik, amelyen fontos, hogy mindkét szerződő fél jelen legyen. Meglévő sérülések esetén a korábbi dokumentumokból egyértelműen látszik, hogy melyek azok, amelyek már az átvétel előtt feljegyzésre kerültek, illetve melyek keletkeztek az adott szerződés időtartama alatt.Amennyiben mind a két fél aláírja a papírokat, a szerződés lezártnak tekinthető.

Milyen extra szolgáltatások érhetők el céges autó bérlés esetén?

Az egyik legnépszerűbb extra szolgáltatás a sofőrszolgálat.A legtöbb cégnél a Budapesten belüli, illetve a 30 napnál hosszabb futamidejű bérleti szerződések esetén ez az extra szolgáltatás térítésmentes. A távolabbi cégek, illetve az ennél rövidebb bérleti szerződések esetén az autó kiszállításának költsége általában a bérlőt terheli.Természetesen egyes cégek ettől eltérő gyakorlattal is dolgozhatnak, ezért minden esetben kérdezzünk rá a szerződéskötéskor, hogy milyen lehetőségünk van a sofőrszolgálat igénybevételére.Bár a céges autó bérlés egy rövidtávú szerződés, mégis előfordulhat, hogy a bérelt autó meghibásodik. Ha az autó, amit a cég biztosít, bármilyen műszaki okból mozgásképtelenné válik, akkor a legtöbb esetben azonnal cserélik.Viszont, ha az ügyfél felelőssége is felmerül a sérüléssel vagy a hibával kapcsolatban, akkor a rövidtávú bérleti szerződés azonnali hatállyal megszűnik. Természetesen ebben az esetben van lehetőség egy új rövidtávú bérleti szerződés megkötésére, és egy másik jármű használatára.Sok cég a könnyebb elszámolás érdekében a rövidtávú bérléshez is igényel üzemanyagkártyát. A legtöbb esetben ez gond nélkül megoldható, azonban számolni kell 1-2 hetes átfutási idővel, amíg a megrendelt üzemanyagkártya megérkezik.

BusinessRent powered by Business Lease

A tartósbérlet mellett a Business Lease is biztosít rövidtávú bérautó szolgáltatást a BusinessRentet, melynél nem jelent gondot az sem, ha az autó használata alatt változtatja meg az autó kategóriáját, mert néhány hétig magasabban felszerelt üzleti célú cégautóra van szüksége. Mi teljes rugalmasságot biztosítunk.

Több kategóriában, teljeskörű szolgáltatással és az ön mobilitását megkönnyítő extrákkal kínáljuk flottaautóinkat bérbeadásra. Nálunk az autókölcsönzési díja tartalmazza az autópályamatricát, havi 3300 km futást, Budapest területén díjmentes kiszállítást és visszavételt, KGFB és CASCO biztosítást és a cégautó adót is.

Választhat az igényeinek és vállalkozása céljainak megfelelő autót: Legyen szó kis méretű, városi közlekedéshez ideális, alacsony fogyasztású járműről, vagy nagy napi távolságokhoz kényelmes és tágas autóról, netán az áruszállításhoz nélkülözhetetlen kisteherautóról.Rövidtávú bérató ajánlataink - BusinessRent

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.