8.9.2023
No items found.

Közúti bírságok és sebességhatárok Olaszországban

Frissítve: 2023.07.05.Olaszországban viszonylag rugalmas a közlekedés, az ország autópályáinak és főútjainak köszönhetően könnyen és kényelmesen eljuthatunk úticélunkig.A bírságokkal foglalkozó kollégáink tapasztalatai szerint leggyakrabban szabálytalan behajtási büntetéseket rónak ki a flotta Olaszországban közlekedő céges autóira. Ennek egyik oka, hogy a nagyvárosokban a forgalom elől lezárt területek határvonalait kizárólag olasz nyelvű táblák jelzik. Az autóval behajtást fizikailag semmi sem akadályozza. Sajnos számos gyanútlan gépkocsivezetőnk esik ennek áldozatul minden évben. Olaszországban a hatóságok előszeretettel alkalmazzák a helyszíni bírságot, amely akár több száz euró is lehet. A büntetés be nem fizetése további súlyos következményekkel járhat, mint például a vezetői engedély vagy a gépjármű lefoglalása.

Tartalomjegyzék
  1. Olaszország sebességhatárok
  2. Olaszország alkohol tolerancia
  3. Tompított fényszórók használata Olaszországban
  4. Gyermekek utazása az autóban az olasz közutakon
  5. Biztonsági öv használata Olaszországban
  6. Mobiltelefonhasználat vezetés közben Olaszországban
  7. Közúti bírságok Olaszországban

Olaszország sebességhatárok

Olaszország területén a sebességkorlátozások az alábbiak szerint alakulnak (amennyiben ezt külön kihelyezett táblán nem jelzik):

Gépkocsik és motorkerékpárok:

Lakott területen:50 km/hTelepülésen kívül:90 km/hAutóúton:110 km/hAutópályán:130 km/h

Pótkocsis járművek:

Lakott területen:50 km/hTelepülésen kívül:70 km/hAutóúton:80 km/hAutópályán:80 km/h

Fontos információ a közlekedőknek, hogy nedves időben a sebességhatárok alacsonyabbak: közúton 90 km/h, autópályán 110 km/h.

Olaszország alkohol tolerancia

Olaszországban a maximális véralkoholszint gépjárműhasználat közben 0,5 ‰.Az alkoholfogyasztással kapcsolatos bírságot az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függnek. Ennek megfelelően:

  • 0,5 ‰ és 0,8 ‰ érték között: 527-től 2108 €-ig
  • 0,8 ‰ és 1,5 ‰ érték között: 800 és 3200 €, azonban ilyen esetben a vezetői engedélyt 6 hónaptól 1 évig terjedő időtartamra felfüggeszthetik
  • 1,5 ‰ feletti véralkoholszint esetén a bírság: 1500 €-tól egészen 6000 €-ig terjedhet, valamint a vezetői engedélyt bevonhatják 1-2 évre.

Amennyiben a járművet vezető személy megtagadja a véralkoholszint vizsgálatát, akkor 1500-6000 € közötti büntetésre számíthat, valamint a hatóságnak joga van a vezetői engedély bevonására is.Nagyon fontos, hogy Olaszországban a friss jogosítvánnyal rendelkezők (3 évnél kevesebb vezetési gyakorlattal) és a 21 év alatti járművezetők esetében a megengedett véralkoholszint 0,0 ‰.

Tompított fényszórók használata Olaszországban

Lakott területen kívül és rossz látási viszonyok között a tompított fényszóró használata kötelező. Ugyancsak fel kell kapcsolni a fényszórókat, ha alagúton haladunk át.A fényszórók használatának elmulasztásárét 41 €-től 168 €-ig terjedő bírságra számíthatunk.

Gyermekek utazása az autóban az olasz közutakon

Olaszországban a 3 év alatti gyermekek csak a testsúlyuknak megfelelő biztonsági gyermekülésben utazhatnak.A 3 éves és 150 cm-nél alacsonyabb gyermekek pedig szintén a testsúlyuknak megfelelő biztonsági gyermekülésben, esetleg ülésmagasítóval szállíthatók.A biztonsági gyermekülés szabályának megszegéséért 80 € és 323 € közötti bírság szabható ki.

Biztonsági öv használata Olaszországban

Olaszországban az első és a hátsó üléseken is kötelező a biztonsági öv. Ennek elmulasztása 80 € és 323 € közötti összeggel büntethető.

Mobiltelefonhasználat vezetés közben Olaszországban

Tilos a jármű mozgása közben olyan telefonos kommunikációs eszközt használni, amely nem rendelkezik kihangosítotóval.A szabály megszegése esetén 160 és 646 euró közötti bírság szabható ki.

Közúti bírságok Olaszországban

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk még néhány szabálysértéshez kapcsolódó bírság mértékét:

SzabálysértésBírságKövetési távolság be nem tartása41-168 €Előzés ott, ahol táblák vagy útburkolati jelek tiltják162-646 €Vasúti átjárón való szabálytalan áthaladás84-335 €

Az Olaszországban való közlekedéskor különös figyelmet kell fordítani a korlátozott forgalmú zónákra, amelyet kizárólag olasz nyelven tüntetnek fel (zona traffico limitato).Ezek a zónák általában a városok történelmi központjaiban találhatók. Ezekre a területekre külön engedély nélkül behajtani tilos.A behajtási tilalmat egy tábla jelzi.A behajtási tilalom alóli egyetlen kivétel, ha a szálláshelyünk ezen a zónán belül található. Ha ilyen eset áll fenn, akkor a szálláshelyre való érkezés után rögtön közöljük a személyzettel, hogy autóval érkeztünk, adjuk meg a rendszámot és a jármű típusát. A személyzet ezeket az adatokat továbbítja a rendőrségnek, amely felveszi az adott autót az engedélyezett járművek listájára.

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.