8.9.2023
No items found.

Közúti bírságok és sebességhatárok Németországban

Frissítve: 2023.07.05.Németország híres a hatékony közlekedési rendszereiről és a szigorú közlekedési szabályokról, amelyek a biztonságos és zökkenőmentes közlekedést szolgálják.

Tartalomjegyzék
  1. Sebességhatárok Németországban
  2. Németország alkohol tolerancia
  3. Tompított fényszórók használata Németországban
  4. Gyermekek utazása az autóban a német közutakon
  5. Biztonsági öv használata Németországban
  6. Mobiltelefonhasználat vezetés közben Németországban
  7. Közúti bírságok Németországban

Sebességhatárok Németországban

Németország területén a sebességkorlátozások az alábbiak szerint alakulnak (amennyiben ezt külön kihelyezett táblán nem jelzik):

Autók és motorok:

Lakott területen:50 km/hTelepülésen kívül:100 km/hAutópályán:130 km/h (ajánlott)

Pótkocsis járművek:

Lakott területen:50 km/hTelepülésen kívül:80 km/hAutópályán:80 km/h

Autópályán tilos olyan gépjárművekkel közlekedni, amelyek sebessége nem haladja meg a 60 km/h-t.

Németország alkohol tolerancia

Németországban a maximális megengedett véralkoholszint 0,3‰.Ha a véralkoholszint több mint 0,3 ‰ és kevesebb, mint 0,5 ‰, ám a járművezető nem követett el közlekedési szabálysértést, akkor nem jár büntetés.Ha viszont a véralkoholszint meghaladja a 0,5 ‰-t, akkor az első szabálysértés esetén a járművezetőt 500 eurós pénzbírsággal sújtják. Másodszori szabálysértés esetén 1000 euró a bírság, illetve ebben az esetben bevonhatják a jogosítványt 3 hónapra.Harmadik alkalommal azonban már 1500 € bírságra számíthatunk, illetve ebben az esetben is bevonható a jogosítvány 3 hónapra.Ha a véralkoholszint meghaladja az 1,1 ‰-t, akkor a pénzbüntetés mellett 6 hónapig terjedő szabadságvesztés és 5 évig terjedő jogosítvány elvonás is lehetséges.Németországban is különösen figyelni kell, mert a fiatal járművezetőknek (21 év alattiak), illetve azoknak a sofőröknek, akiknek 2 évnél kevesebb vezetési tapasztalata van, a megengedett alkoholszint a vérben 0,00 ‰. Ennek a szabálynak a megsértése 250 €-s bírságot vonhat maga után.

Tompított fényszórók használata Németországban

Németországban nem kötelező, de ajánlott a tompított fényszóró használata (éppúgy, ahogy Franciaországban és Svájcban is ilyen szabály van érvényben). Abban az esetben azonban, amikor eső, köd, hóesés vagy más időjárási tényezők korlátozzák a látási viszonyokat, akkor viszont fel kell kapcsolni.Ennek elmulasztása esetén 25 € és 60 € közötti bírságra számíthatunk.

Gyermekek utazása az autóban a német közutakon

Németországban a biztonsági gyermekülés használata kötelező.12 éven aluli gyermekek csak a súlyuknak megfelelő biztonsági gyermekülésben utazhatnak.A 3 évesnél idősebb és 150 cm-nél alacsonyabb gyermekek pedig csak a hátsó ülésen szállíthatók a testsúlyuknak megfelelő biztonsági gyermekülésben.Amennyiben ezt a szabályt megszegjük úgy 60-70 €-s bírságra számíthatunk.

Biztonsági öv használata Németországban

Az első és a hátsó ülésen utazó utasok számára kötelező a biztonsági öv használata. Ennek elmulasztása 30 eurós bírsággal büntethető.

Mobiltelefonhasználat vezetés közben Németországban

Németországban, ahogy a legtöbb országban is, csak úgy lehet telefonálni autóvezetés közben, ha az adott telekommunikációs eszköz rendelkezik kihangosítóval.Ellenkező esetben 100 €-s bírságra számíthatunk.

Közúti bírságok Németországban

A német rendőrök kisebb szabálysértések esetén helyszíni bírságot szabhatnak ki. Amennyiben a járművezetőnél nincsen elegendő készpénz, akkor ha van terminál a rendőröknél, akkor bankkártyával is fizethet.Amennyiben nem tud vagy nem akar fizetni (erre törvényileg lehetősége van) a gépjárművet vezető személy, akkor a hatóságok a járművet lefoglalhatják. Érdemes észben tartani, hogy amennyiben a járművezető a helyszíni bírság kifizetését megtagadja, a bírság összege a bírósági eljárás során magasabb lehet. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk még néhány szabálysértéshez kapcsolódó bírság mértékét:

SzabálysértésBírságParkolás gyalogos vagy kerékpárúton40 €Parkolás speciális járművek számára kijelölt helyen100 €Követési távolság be nem tartása25-400 €közlekedési lámpán való áthaladás piros jelzés esetén90-200 €

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.