2.5.2023
No items found.

Céges autó lízing: Vásárlás, Lízing vagy Hitel?

A cégautó beszerzés és flottaüzemeltetés során számos olyan egyedi megoldással találkozhat az érdeklődő, amely magyarázatra szorul.

Cikkünkben támpontokat nyújtunk a cégautó beruházás formáira és átvizsgáljuk a különböző céges autó finanszírozási megoldásokat.

Tartalomjegyzék
 1. A cégautó fogalma
 2. Cégautó saját tulajdonban
 3. Cégautó hitelből
 4. Cégautó flottakezeléssel
 5. Lízingelt cégautó
 6. Céges autó lízing konstrukciók
 7. Operatív lízing (vagy másnéven tartós bérlet) jellemzői
 8. Mit érdemes tudni visszlízingről?

A cégautó fogalma - Mit értünk alatt?

Cégautó alatt olyan magyar rendszámmal rendelkező, azaz belföldi hatósági nyilvántartásba lévő személygépkocsit értünk, amely nem magánszemély tulajdonában van.

A Személyi jövedelemadóról szóló 1995.évi törvény értelmében személygépkocsinak minősül a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas. Ebbe a felsorolásba beletartozik.

 • a benzinüzemű,
 • a dízelüzemű és
 • a gázüzemű személygépkocsi is.

A cégautókat legtöbbször nem csak üzleti célra használhatjuk, hanem munkába járásra és magánhasználatra is.

A törvény értelmében személygépkocsinak minősül az a vegyes használatú, 2500 kilogrammot meg nem haladó együttes tömegű, nagy rakodóterű személygépkocsi is, amelynek rakodótere gyárilag kettőnél több utas szállítására alkalmas. Viszont a válaszfal mögötti rakodótér bármikor, akár kézzel is átalakítható a nagyobb méretű dolgok szállítására.

Nem számít azonban személygépkocsinak a vezetővel együtt több mint nyolc fő szállítására alkalmas, valamint 2500 kilogrammot meghaladó együttes tömegű, vegyes használatú tehergépjármű.

Előfordulhat olyan eset is, amikor az adott személygépjármű magánszemély tulajdonában van, mégis céges autónak minősül, ugyanis használata során költséget, ráfordítást vagy értékcsökkenést számolnak el.

Flottafenntartási kisokos

A cégek számára az alkalmazottak munkabére után a cégautó flotta fenntartása jelenti a második legnagyobb költséget. Éppen ezért érdemes alaposan körbejárni a beszerzés és üzemeltetés témakörét, mielőtt döntést hozunk a cégautók finanszírozásáról.

A különböző pénzügyi megoldások előnyei-hátrányai nagyban függenek a cég igényeitől és lehetőségeitől is. Sőt még a választott partner egyedi megoldásai is beleszólhatnak a végső döntésbe.

Beszerzés és üzemeltetés: A legegyszerűbb döntésnek az tűnhet, ha a vállalkozás új cégautót vesz egy márkakereskedőtől készpénzzel. Alaposan gondoljuk át, hogy érdemes-e tőkét tenni egy olyan eszközbe, amelynek az értéke folyamatosan csökken. Jellemzően a vállalkozások többsége inkább olyan járműbeszerzési alternatívát keres, amely során kis mértékben kell lekötniük a tőkéjüket. A vállalkozásban rendelkezésre álló pénzt  inkább forgótőkeként használják. Azonban nem egyértelmű a választás a céges autó vásárlásnál. Cégfüggő, hogy kinek, melyik finanszírozási forma az előnyös.

Cégautó saját tulajdonban

A tulajdonos a cégautót használó cég. A beszerzéskor saját erőből fizeti a jármű- vagy járművek teljes vételárát.

Előnyei:

 • Nincs kamatköltség.
 • Törlesztőrészlet híján a havi fenntartási költség alacsonyabb.
 • A szervizköltségek az új, garanciális autók esetén minimálisak.
 • Az üzemanyagon kívül nincs rendszeres havi fizetnivaló.

Hátrányai:

 • Teljes tőkelekötöttség már a használat elején
 • A pénzügyi források le vannak kötve a gépjárműben
 • A céges autó ügyintézése rengeteg munkaidőt igényel (beszerzési források elemzése, tárgyalás az autóforgalmazókkal, adminisztráció, biztosítások kezelése, adóügyintézés, gumiabroncscsere, kötelező szervizek, karosszérialakatosok).

Minél nagyobb az céges autóflotta, annál több a feladat. Ha több, mint 5 db járműről van szó: egy autó havi kezelésének munkaidő igénye 3 óra. A ráfordított idő nagyobb autószámnál természetesen kumulálódik.

Egy új céges autó beszerzésekor a költségeket a teljes élettartamra vetítve érdemes megvizsgálni.

A vállalkozásnak a későbbi kiadásokkal és a használt autó eladásából származó kockázatokkal is foglalkoznia kell.

Továbbá a saját tulajdonú személygépjárművek után nincs lehetőség a vételár áfa tartalmának visszaigénylésére.

Kinek ajánljuk? Alacsony finanszírozási igényű, nagy forgótőkéjű cégek esetén lehet előnyös ez a beszerzési forma.

Céges autó lízing vs vásárlás

Cégautó hitelből

A gépkocsikat használó cég a tulajdonos, de a vásárláshoz hitelt vesz igénybe.

Előnyei:

 • Kisebb a tőkelekötés.

Hátrányai:

 • A beszerzési árra rárakódnak a hitelezés költségei
 • Megjelenik egy fix havidíj (amennyiben változó kamatozású a konstrukció, akkor számolni kell a pénzpiaci kockázattal is).

A saját tulajdonú autóflotta egyéb hátrányai is terhelik, tehát az újraértékesítés okozta kockázat, valamint hogy a flotta kezelése belső erőforrásokat von el.

További hátrány, hogy rontja a cég hitelképességét, valamint, hogy csak nyílt végű lízing (vagy tartósbérleti konstrukció) esetén lehet a beszerzési árhoz tartozó áfa tartalom részben- vagy egészben történő (céges használati aránytól függő) visszaigénylésére.

Kinek ajánljuk? Kedvező hitelkonstrukciók esetén ajánljuk magas pénzforgalmú cégek számára.

Cégautó flottakezeléssel

Flottakezelés jelentése: Saját tulajdonlás, külső céggel való üzemeltetés - A felhasználó a tulajdonos, a beszerzés lehet önerőből, vagy finanszírozva (ezen módok előnyeivel és hátrányaival).

Az üzemeltetést külső szakértő cég végzi megbízásos, havidíjas alapon.

Flottakezelés előnyei:

 • A járműpark napi üzemeltetési feladatait külső flottakezelő végzi (szervizelés, biztosítási ügyintézés, útdíj ügyintézés) ezzel munkaidőt és erőforrást takarít meg.
 • A flottakezelő mindent elintéz a gépjármű beszerzésétől kezdve egészen annak értékesítéséig. Vállalják a céges autóflotta ügyvitelét és adminisztrációs terheit is.
 • Az igénybevevő vállalkozás havi rendszerességgel kap számlát (átalánydíj), amelyet el tud számolni. Flottakezelésnél a céges autóflottát kedvezőbb és előre kalkulálható díjakkal üzemeltetik.
 • Kedvezőbb díjszabást tudnak garantálni a biztosítási- és szervizköltségekben egyaránt. Kiszámíthatók a költségek és egyszerűsödik a könyvelés.

Flottakezelés hátrányai:

 • Az üzemeltetési költségekre rárakódik a szolgáltatást végző vállalkozás díja is. A gépjárműveket önnek kell kimutatni a vállalati mérlegben.

Kinek ajánljuk?

Kis létszámú, erőforráshiánnyal küzdő, kevés autót igénylő, kiegyensúlyozott pénzforgalommal rendelkező cégeknek.

Lízingelt cégautó

Céges autó használat külső tulajdonlás és üzemeltetés mellett.

A gépkocsikat használó cég a járműveket bérli, a tulajdonos a lízing cég. A lízingbe adó cég viseli a beszerzési költségeket és az üzemeltetési feladatokat.

Általános autólízing előnyök:

 • Nem jár az igénybevevő részére tőkelekötéssel. A forráshiánnyal küzdő gazdasági társaságok pénze nincs a gépkocsiban lekötve. A beruházás a lízingcéget terheli, és a gépkocsi az ő mérlegükben szerepel eszközként (kivétel a zárt végű lízing).
 • Az így felszabadult összeg a vállalkozásnál kamatozik, és beforgatható az alaptevékenység fejlesztésébe. Gyakorlatilag a cégautó beruházás nélkül lehet a vállalkozásé, és mivel hitelre sincs szükség, nem jár a hitelképesség romlásával sem.
 • Nem von el munkaerőt. A költség havi számlaként jelentkezik, egyszerű a könyvelés, és kiszámítható a költség (elszámolható a számla).

Általános autólízing hátrányok:

 • Előre kell tervezni 2-4 évre. Minden lízing-újrakalkulálás vagy lízingszerződés-módosítás magas költséggel jár. Ide tartozik az is, ha eltérünk a megállapodásban rögzített éves futásteljesítménytől. Illetve előfordulhat, hogy a cégautót használó munkavállaló munkaviszonya megszűnik.
 • A teljes lízingszolgáltatás költsége új – igaz, nem külön kezelendő költségelemként jelenik meg.

Kinek ajánljuk?

A tőkét- és munkaerőt az elsődleges vállalkozási tevékenységre összpontosító, nagy pénztárforgalmú cégek esetén javasoljuk.

Céges autó lízing konstrukciók

A pénzügyi lízing fogalma

A pénzügyi lízing egy eszközbeszerzés, amely során az eszköz árát részletekben fizetjük meg úgy, hogy közben az adott eszköz hasznot hoz a számunkra.

Pénzügyi lízing esetén különbséget kell tennünk zártvégű pénzügyi lízing és nyíltvégű pénzügyi lízing között.

Zárt végű pénzügyi lízing jellemzői

Lehet Euró vagy Forint alapú, lehet fix kamatozású (általában az államilag támogatott hitelek jellemzője), vagy piaci kamatozású. A konstrukció jellemzője, hogy a futamidő végén a lízingbevevő lesz a cégautó tulajdonosa.

Hátrányai az önrész miatti tőkelekötöttség (az átlagos önrész az ügyleti érték 30 százaléka), és a hitelképesség csökkenés. A személygépjárművek esetén az ÁFA-visszaigénylés lehetősége kizárt a lízingbevevő részéről, bruttó alapú a finanszírozás.

Kinek ajánljuk a zárt végű pénzügyi lízing konstrukciókat?

Lízing szakértőnk kifejezetten kedvező kamatozású hitelkörnyezetben ajánlja olyan vállalkozásoknak, ahol a gépjármű is termelő eszköz.

Nyílt végű pénzügyi lízing jellemzői

Lehet Euró vagy Forint alapú, a kamatozása piaci.

Jellemzője, hogy a lízingbevevő futamidő végén eldöntheti, hogy tulajdonjogot kíván-e szerezni az adott eszköz felett, vissza szeretné-e adni, esetleg kijelöl egy harmadik felet, aki majd megszerezheti a lízingelt tárgy tulajdonjogát.

Előnye a könyvelési megoldásokban rejlik, tárgyhónapban lehet költségelni, áfát leírni.

Hátránya a zárt végű lízingre is jellemző magas önrészigény és az ezzel járó tőkelekötöttség.

Kinek ajánljuk a nyílt végű pénzügyi lízing konstrukciókat?

Lízing szakértőnk olyan vállalkozásoknak ajánlja, amelyek nagy, intenzíven használt autóflottát üzemeltetnek és egyszerűsítenék a könyvelésüket.

Cég vagy intézmény tulajdonában lévő személyautó után cégautóadót kell fizetni. A cégautóadó mértékét a hatályos jogszabály határozza meg a gépjármű műszaki és környezetvédelmi besorolása szerint.

A személyautó tulajdoni státusza a cégautóadó-fizetés alapja.

A nyílt vagy zárt végű pénzügyi lízingbe adott személyautó esetében a cégautóadó alanya az igénybevevő, az üzembentartó a forgalmi engedélyben szintén a lízingbevevő.

Operatív lízing (vagy másnéven tartós bérlet) jellemzői

A nyílt végű pénzügyi lízing jellemzői itt is érvényesek:

 • Euró vagy Forint alapú
 • Fix vagy változó kamatozású

Az operatív lízing a legnépszerűbb lízing forma cégautó beszerzés tekintetében. Az előző megoldásokkal szemben a lízingbevevő pénzügyi helyzetétől függően, vagy egyáltalán nem kell fizetni önrészt vagy csak minimális az önrész pl. 10 százalék.

Az egy számlán és egy időben jelentkező költség miatt egyszerűsödik a céges autó lízing könyvelése és adózása. Míg a saját flottakezelésben rendszertelenül és több számlán beérkező költségelemek bonyolulttá teszik az adminisztrációt.

A 2019.óta érvényben lévő törvény miatt a legnagyobb mértékű ÁFA-visszaigénylési lehetőség  az operatív lízing  konstrukcióban érhető el, mert a finanszírozási mellett az üzemeltetési jellegű költségek ÁFA tartalma is a céges használat arányában visszaigényelhető.

Cégautó üzemeltetés operatív lízing esetén

Az operatív lízing szerződés része a gépjárművek üzemeltetése, amely munkaerő-gazdálkodási előnyökkel jár.

A céges autók napi ügyeinek:

 • a kötelező vagy meghibásodás miatti szerviz,
 • a baleseti kárrendezés,
 • a biztosítás,
 • az átmeneti bérautó
 • és a szezonális gumicsere

kezelését nem belső forrásból kell megoldani, mivel a flottakezelő lízingcég végzi.

A tartós bérlet egy jól tervezhető céges autó lízing konstrukció, mivel legtöbbször nincsenek előre nem látható költségek.

Nincs maradványérték-kockázat, mivel a lízingcég a szerződés kezdetén garantálja a maradványértéket (gépjármű értékét a lízing futamidő végén). Az autó használat utáni értékesítése nem a használónak, hanem a flottakezelő lízingcégnek jelent kockázatot.

Cég vagy intézmény tulajdonában lévő személyautó után cégautóadót kell fizetni. A cégautóadó mértékét a hatályos jogszabály határozza meg a gépjármű műszaki és környezetvédelmi besorolása szerint.A személyautó tulajdoni státusza a cégautóadó-fizetés alapja.

Operatív lízing esetén a személygépjármű tulajdonosa a cégautóadó alanya, ahol általában nem kerül be a forgalmi engedélybe a bérlő. Így a cégautóadó fizetési kötelezettség a lízingcégnél jelentkezik.

Kinek ajánljuk az operatív lízinget?

Lízing szakértőnk a tőkét- és munkaerőt az elsődleges vállalkozási tevékenységre összpontosító cégek esetén javasolják azt a formát.

OPERATÍV LÍZING ZÁRT VÉGŰ PÉNZÜGYI LÍZING NYÍLT VÉGŰ PÉNZÜGYI LÍZING
MARADVÁNYÉRTÉK Magas, valós piaci maradványérték(Ez a bérbevevő számára kockázatmentes) A maradványérték az autó likviditási értéke, ami a bank számára kockázatmentes(A futamidő végén a a maradványértéken köteles megvenni a cég az autót) A maradványérték az autó likviditási értéke, ami a bank számára kockázatmentes
JÁRMŰ TULAJDONOSA Lízingbe adónál Lízingbe adónál Lízingbe adónál
JÁRMŰ HASZNÁLÓJA Lízingbe vevőnél Lízingbe vevőnél Lízingbe vevőnél
TULAJDONJOG VÁLTOZÁS Nincs. a lízingbe vevő a rögzített maradványértéken adja vissza a járművet Lízingbe vevőjé lesz a jármű a futamidő végén Lízingbe vevő megveheti a járművet jelképes maradványértéken
NYILVÁNTARTÁS Lízingbe adó könyveiben szerepel az eszköz Lízingbe vevő könyveiben szerepel az eszköz Lízingbe vevő könyveiben szerepel az eszköz
HAVI FINANSZÍROZÁSI DÍJAK ELSZÁMOLÁSA Teljes egészében költségként elszámolható Értékcsökkenés + kamatráfordítás Értékcsökkenés + kamatráfordítás
ÁFA-FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG AZ ÜGYFÉL RÉSZÉRŐL Egyenletesen havonta, a teljes bérleti díjra Személygépjárműre nem kell külön megfizetni Tőke az alapja (kamat nem). Egyenletesen havonta.
TÖRLESZTÉSI DÍJ AZ ÁFA-TARTALMÁNAK LEVONHATÓSÁGA A bérleti díj ÁFÁ-ja visszaigényelhető az üzleti használat arányában, vagy átalányban. Személygépjármű esetében nem (kivéve: taxi és bérautó) Levonható a lízingdíj tőkerészének ÁFA-ja .
TÁRSASÁGI ADÓALAPOT CSÖKKENTŐ TÉTELEK ÜGYFÉL RÁFORDÍTÁSAIBAN Teljes bérleti díj Értékcsökkenés (amortizáció) + kamatráfordítás Értékcsökkenés (amortizáció) + kamatráfordítás
ILLETÉKFIZETÉS (lízingbe vevő) A havidíj tartalmazza Kötéskor a teljes illeték fizetése Hatályos illeték kifizetés az ügylet végén, ha az autótt megveszi
FUTAMIDŐ TERVEZÉSE A jármű használati idejéhez kell igazítani Az amortizációs idővel arányosan érdemes megválasztani Az amortizációs idővel arányosan érdemes megválasztani
KINEK AJÁNLOTT Pozitív mérlegű vállalkozások, amelyek ÁFA-visszaigénylésre jogosultak. Aki rendszeres ÁFA-elszámolásra kötelezett. Alanyi ÁFA-mentesek, mivel a fizetési kötelezettségük a teljes futamidőre elosztható

Mit érdemes tudni visszlízingről?

Az igénybe vevő cégnél a már meglévő saját tulajdonú céges autókat megvásárolja a lízingcég.

Az ügyfél a járművekért havidíjat fizetve, jellemzően zárt végű pénzügyi lízing konstrukcióban finanszíroztatva használja tovább.

A visszlízing mellett létezik visszbérlet is. Előnye a gyors forrásfelszabadítás, valamint, hogy a magántulajdonú flottából az operatív lízingbe való átmenetet segíti. A későbbi beszerzéseket, flottacserét már az operatív lízingben jártas partnerek végezhetik.

A futamidő lejártával a felhasználó nem lesz tulajdonos.

Szakértőink olyan ügyfeleknek ajánlják, amelyek gyors tőkefelszabadítást igényelnek, vagy a flottaüzemeltetésben átállnának az operatív lízingre, de az autóparkjuk egészének- vagy egy részének kora- állapota még nem indokolja a cserét.

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.