28.8.2023
No items found.

Cégautó áfa visszaigénylés 2023

Tartalomjegyzék
  1. Útnyilvántartással vagy anélkül?
  2. Mikor érdemes az 50%-os átalányt választani?
  3. Mikor érdemes mégis az útnyilvántartást vezetni?
  4. Autólízing ÁFA visszaigénylés céges flottánál

Egy cég autóbérlés esetén két lehetőség közül választhat:

  1. a céges autó üzleti célra történő használatának arányában igényli vissza az ÁFA-t, és ehhez útnyilvántartást vezet
  2. átalány alapú adózást választ, amely során nem szükséges útnyilvántartást vezetni, viszont ebben az esetben maximum 50%-ot tud visszaigényelni

A két megoldás között az segít dönteni, hogy a céges autót milyen arányban használják üzleti célokra.

Útnyilvántartással vagy anélkül?

Az ÁFA törvény alapján a céges használat mellett személygépjárművek bérleti díját terhelő ÁFA 50%-a levonható akkor is, ha erről nem vezetünk tételes útnyilvántartást. Az elmúlt években jelentős tapasztalat gyűlt össze ezzel kapcsolatban.

Az elsőre befutónak gondolt „50%-os ÁFA átalány” megoldás viszont nem vált a magyarországi cégek körében igazán elterjedtté. Nézzük meg, mi ennek az oka.

A Business Lease, a több ezres cégautó flottakezelő tapasztalata szerint a cégek az autójukat nem magáncélra, hanem üzleti célra használják.

Felmérésünk alapján minden megtett 100 km-ből 73 km üzleti használat.

Hiába tűnt az első időben vonzónak a módosított ÁFA törvény személygépkocsik bérbevételére vonatkozó pontja. (2007. évi CXXVII. Törvény 124. §). A gyakorlat azt mutatja, hogy a cégautók nagy részében nem éri meg az átalányadózást választani.Érdemes továbbra is a jól bevált útnyilvántartást vezetni.

A felmérésünktől függetlenül mindig a cégünkre szabott legjobb megoldást kell kiválasztani. A módosított Áfa Törvény

Mikor érdemes az 50%-os átalányt választani?

Az 50%-os átalány adózás azt jelenti, hogy az autók bérleti díjának 50%-a levonható akkor is, ha erről nem vezetünk részletes útnyilvántartást.

Az ÁFA törvény értelmében már a személygépkocsi legminimálisabb üzleti célú használata is lehetővé teszi az 50%-os átalányadózás igénybevételét. Az üzleti célú használatot akár egy egyszerű írásos anyaggal (pl. egy e-maillel) is alátámaszthatunk.

Ha a cégtulajdonos, illetve a munkavállaló munkába járásra, megbeszélésre és egyéb ügyek intézésére is használja a cégautót, akkor megéri az átalányadózást választani. Hiszen az általányadózás kiváltja az állandó útnyilvántartás vezetést és egyszerűsíti az adminisztrációs folyamatot.

Mikor érdemes mégis az útnyilvántartást vezetni?

Ha a cégautókat kizárólag üzleti tevékenység céljából használják, akkor az üzleti célú használat jelentősen meghaladja az 50%-ot.

Így a nagyobb adminisztrációs teher ellenére is érdemes az útnyilvántartást választani, hiszen így akár az ÁFA 100%-a is visszaigényelhető.

Amennyiben a cégautót 100%-ban magáncélra használják, akkor természetesen a cég nem élhet az adólevonási joggal.Viszont már a legcsekélyebb mértékű céges használat elérhetővé teszi számunkra az 50%-os átalányadózás lehetőségét.

Cégautó flottakezelés

Autólízing ÁFA visszaigénylés céges flottánál

Mi történik akkor, ha több cégautót, vagy egy nagyobb flottát lízingel egy cég?

Előfordulhat, hogy egyes céges autók folyamatosan munkában vannak, míg a többi csak "bejáró" autó. Magyarul vegyes flottát üzemeltet a cég.

Az adóhatóság tájékoztatója szerint, nem kell mindegyiket azonos módon kezelnünk pénzügyi lízing ÁFA levonás szempontjából. Lehetőségünk van az egyedi döntésre.

Meghatározhatjuk, melyik céges autónál használjuk az 50%-os átalányt, melyiknél pedig az útnyilvántartás vezetését.

Ezért érdemes külön bontani a flottánkat cafeteria juttatású cégautókra és munkaautókra.

A munkaautóknál megéri folytatni az útnyilvántartás vezetést.

Például:

  • a szerviz kocsiknál vagy az üzletkötői / kereskedői autóknál, hiszen itt az üzleti célú használat általában jelentősen meghaladja az 50%-ot.
  • a béren kívüli juttatásként nyújtott vezetői cégautók használóinak könnyíthetünk az adminisztrációs terhein az ÁFA-átalány bevezetésével.

Az alábbi megkülönböztetéseket tehetjük céges autó használat esetén:

  • Tisztán magáncélú használatot, amikor kizárólag magáncélra használjuk az autót, ebben az esetben egyáltalán nem lehet élni az ÁFA-levonási joggal,
  • Tisztán üzleti célú használatot, amikor szinte csak üzleti célra használjuk az autót, így érdemes az útnyilvántartást választani, hogy a lehető legnagyobb mértékben visszaigényelhessük az ÁFA-t,
  • Vegyes célú használatot, amikor választhatunk a pontos útnyilvántartás és az átalányadózás között annak megfelelően, hogy milyen arányú az üzleti célú használat
  • Vegyes célú, átterheléses használatot, ami azt jelenti, hogy az alkalmazottunknak kiszámlázzuk a céges autó díját a magánhasználat arányában.
Fontos!

A vegyes flotta esetén a szerződésben, illetve a számlán is rendszámonként megkülönböztetve jelenjenek meg a havidíjak.

Amennyiben az egyik autót nagyobb százalékban használják üzleti célokra, akkor annál értelemszerűen érdemes megmaradni a pontos útnyilvántartásnál. A többi autónál alkalmazhatjuk az átalányadózást.

A cégautóadóról összegyűjtöttük a lényeges információkat és tippeket.

Business Lease tanácsa a lízingdíj ÁFA visszaigénylésre

Feltételezve, hogy a céges autót többnyire üzleti célokra használjuk: az úgynevezett ÁFA átalánynál magasabb - ideális esetben akár 100%-os - ÁFA levonást is elérhetünk. Ehhez viszont szükséges a pontosan vezetett útnyilvántartás és a kizárólagos céges használat.

Konkrét példát nézve, egy drágább lízingelt cég autónál pl. Volvo XC60-nál 200 000 Ft-os havidíjnál, 90%-os céges használat mellett akár évi 260 000 Ft megtakarítást is elérhetünk, ha tovább vezetjük a macerás útnyilvántartást.

Cégautó kérdésben tájékozódhat a cégautó különböző finanszírozásról szóló cikkünkben.

ESETTANULMÁNY

Cég: magyarországi multinacionális vállalat (DIY szektor);

Cégautó flottaméret: 80 -100 cégautó

Finanszírozási forma: 95% operatív lízing; 5% saját tulajdon

A fent említett cég autó flottájának 70%-a béren kívüli juttatású cégautó. Főként felső- és középvezetők juttatási csomag részeként használják ezeket a járműveket nagyrészt magán célú használatra.

Jó tudni! A munkavállaló lakóhelye és a munkavégzés helye közötti gépkocsihasználat magáncélú használatnak minősül, mivel a munkavégzés helyén való megjelenés a munkavállaló kötelezettsége.

Kivétel: ha a munkavégzés helye (üzleti partner) közelebb van a munkavállaló lakóhelyéhez, mint a munkáltató székhelyéhez, telephelyéhez.

Ennél a vállalatnál az autó flotta 16%-át használják rendszeresen üzleti célra, a maradék 84% cafeteria jellegű juttatásban van. Ha köteleznék az cégautóhasználókat az útnyilvántartás folyamatosan vezetésére, a lízingdíj ÁFA összegét visszaigényelhetnék az üzleti használat arányában.

A partnerünk esetében a pénzügyi forecast alapján, ez csupán 0,2%-kal csökkentené a költségeket, viszont az adminisztrációs terhek többszörösére nőnének.

Ráadásul a korábbi tapasztalatok alapján a cégautót használó munkavállalók pontatlanul töltötték ki az útnyilvántartást és a leadások is folyamatosan csúsztak. Így ez a cég kiküszöbölve a felesleges adminisztrációt, központilag az „50%-os adó-átalányt” választotta.

Számukra az átalány a legésszerűbb megoldás, az egyetlen elvárás az cégautó használó felé, hogy legalább egy üzleti utat igazoljon havonta.

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.