28.8.2023
No items found.

A tartós bérlet könyvelése és adózása 2024

Ha a cégautó használat optimális módjához elengedhetetlen tudni, hogy történik a tartós bérlet könyvelése és adózása.

A következő cikkben részletesen olvashat a tartós bérlet adózásáról. Egyúttal adunk néhány praktikus tippet a cégautó használat költséghatékony és racionális gyakorlatához.

Tartalomjegyzék
 1. A tartós bérlet lényege és jelentése
 2. Mikor lehet a tartós bérlet a cégautó finanszírozás kedvező módja?
 3. Tartós bérlet Áfa visszaigénylés
 4. A tartós bérlet adózása és a cégautóadó
 5. A gépjárműadó levonásának lehetősége tartós bérletnél

A tartós bérlet lényege és jelentése

A tartós bérlet, másnéven operatív lízing, az elnevezéséhez mérten egy bérleti konstrukció. Cégautó használati jogának díjfizetés ellenében történő bérbeadását jelenti. A lízingszerződésben rögzített futamidő lejáratakor sem kötelező, sem érvényesíthető vételi opció nincs.

Az operatív lízing szerződés lejártával a lízingelt cégautó visszakerül a bérbeadóhoz, vagyis a lízingszolgáltatóhoz. A tartós bérlet keretei között lízingelt gépjármű számvitelileg nem kerül a vállalat könyveibe. A lízing díj igénybevett szolgáltatásként, azaz költségként elszámolható.

Mikor lehet a tartós bérlet a cégautó finanszírozás kedvező módja?

A tartós bérlet nemcsak multinacionális cégek, hanem kis- és középvállalkozások számára egyaránt jelenthet ideális választást, iparágtól függetlenül.

A kedvező adózásnak köszönhetően ez a legnépszerűbb cégautó finanszírozási konstrukció manapság.

A tartós bérlet minimális beruházás mellett kínál céges autó finanszírozást, a flotta nagyságrendjétől függetlenül.

Ráadásul a tartós bérlet könyvelése és adózása csökkenti az adminisztratív feladatokat.

Tartós bérlet Áfa visszaigénylés

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre?

A hatályos jogszabályoknak megfelelve a személygépjárműnek számító cégautók esetében lehetőség van a bérleti díj Áfa tartalmának visszaigénylésére.

Hogyan történhet az Áfa visszaigénylés?

 1. Az üzleti használat arányában, betartva a jogszabályi előírásokat.
 2. Amennyiben engedélyezett a cégautó magánhasználat, úgy kizárólag az üzleti használat arányának megfelelően van lehetőség a tartós bérleti díj Áfa-tartalmának visszaigénylésére.
 3. Az üzleti használat dokumentált útnyilvántartását mindenképp igazolni kell

A szemléltetés végett nézzünk egy konkrét példát.

Tételezzük fel, hogy az Önök által vezetett útnyilvántartás szerint adott periódusra vonatkozóan a cégautóval megtett kilométerek 20%-a történt magánhasználatként. Ebben az esetben a bérleti díj Áfa tartalmának 80%-a igényelhető vissza. Merthogy az üzleti használat aránya ezt teszi lehetővé.

Az Áfa-szabályokról és az útnyilvántartásról részletesen.

Az Áfa visszaigénylés egyéb opciói tartós bérletnél

A tartós bérleti díjban foglalt, finanszírozáson kívüli költségelemekre is vonatkozik az Áfa visszaigénylés lehetősége.

Olyan a gépjármű üzemeltetésre vonatkozó költségelemekről van egyébként szó, mint például a szerviz, vagy a gumicsere.

Más cégautó finanszírozási módoknál ez nem megoldható. A tartós bérleti szolgáltatásnál ezek a szolgáltatások nemcsak leírhatók költségként, hanem az Áfa tartalmuk visszaigénylése is kivitelezhető.

A tartós bérlet adózása és a cégautóadó

A cégautóadó vállalkozások használatában lévő személyautók után, negyedévente fizetendő adónem. A cégautóadóról összegyűjtöttünk minden hasznos információt:

 • Kinek van fizetési kötelezettsége?
 • Mikor és hogyan kell fizetni?
 • Kire és mire vonatkozik a cégautóadó mentesség?

Nagy előnye a tartós bérletnek, hogy ezt a konstrukciót választva a cégautóadó fizetésének a kötelezettsége nem lízingbe vevőt terheli. A gépjármű tulajdonosaként a lízingbe adó, vagyis a lízing szolgáltató kötelezettsége az adónem rendezése.

Kulcsfontosságú tudnivaló a tartós bérlet és a cégautó adó viszonylatában

Tartós bérletről szóló megállapodást kötve kiemelten fontos figyelni rá, hogy a megkötött lízingszerződés tartalmában a bérbeadó és az üzembentartó elválik-e egymástól.

Amennyiben ugyanis a megállapodásban a bérbeadó és az üzembentartó elválik, úgy bérbeadóként a flottakezelő lízingcég fizeti a cégautóadót, Önök pedig bérbe vevőként a gépjárműadót. Ebben az esetben gépjárműadó a cégautóadóból nem vonható le.

Ezt hívják kettős adózásnak, amit lehetőség szerint célszerű elkerülni. Ennek érdekében javasolt odafigyelni rá, hogy a megállapodás szerint lízingszolgáltató a gépjárművek tulajdonosa és a bejegyzett üzembentartója legyen egyszemélyben.

A gépjárműadó levonásának lehetősége tartós bérletnél

A tartós bérlet formátumának további előnye, hogy a teljesítményalapú gépjárműadó az összegével csökkenthető a cégautóadó. Tehát a cégautó adóból levonható a gépjárműadó. A gépjárműadóról szóló törvény rendelkezései alapján abban az esetben, ha személygépjármű tulajdonosa és a hatósági nyilvántartásba bejegyzett üzembentartója ugyanaz a cég.

A cégautó cafeteria juttatásként történő hasznosításának adózási szempontjai

A cafeteria keretében nyújtható juttatások esetében célszerű olyan megoldásokban gondolkodni, amelyek segítik a munkavállalókat, ugyanakkor a vállalkozás számára sem jelentenek irracionális terheket.

A lehetőségek mérlegelésekor felmerülhet a céges autó cafeteria kereti között történő juttatása, már csak a kedvezőbb anyagi vonzat miatt is. A cikk témájához kapcsolódóan nem árt megvizsgálni a dolgot adózási szempontból is.

Lényeges például, hogy a társasági adót tekintve a költségelszámolás okán 9% adóteher takarítható meg. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy nagyobb összegű elszámolt költségnél a TAO-ra vonatkozó megtakarítás nagyságrendje is emelkedhet.

Vegyünk egy példát.

Legyen a juttatás nettó értéke 80 000 forint.

Az elszámolt költség 145 564 forint.

A megtakarított adó összege 13 101 forint lehet.

Még egy lényeges tudnivaló, hogy nem csökkenti a társasági adó mértékét sem a gépjármű használatra vonatkozó és költségként elszámolt amortizáció, illetve bérleti díj. Továbbá a levonásba nem helyezhető általános forgalmi adóval sem csökkenthető az adózás előtti eredményt.

Plusz szempontnak számíthat még, hogy a jellemzően markáns tételnek számító magáncélú használatra vonatkozó üzemanyaghasználat fizetése kire hárul:

 • Hogyha a munkáltató finanszírozza, akkor személyi költségnek minősül
 • Hogyha a munkavállaló finanszírozza, úgya további adótervezés nem releváns kérdés

Összegzés

A fentiek olvasatában remélhetőleg transzparensen látszik, hogy a tartós bérlet adózás szempontjából is kedvező formátuma lehet a cégautó használatnak, illetve a céges flotta fenntartásának. Egyszerűbb adminisztrációval, és praktikus adó visszaigénylési opciókkal.

Maradt még kérdése akár a tartós bérletről, akár annak az adózásáról? Tegye fel nekünk az alábbi elérhetőségeken vagy kérjen tőlünk ajánlatot. Szívesen állunk rendelkezésre.

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.