TARTÓS BÉRLET – Hogyan válasszunk flottakezelőt?

Milyen tartós bérlet?

A tartós bérlet (másnéven operatív lízing) a legtöbb vállalkozás számára költséghatékony megoldás. Sokunknak azonban problémát jelent a megfelelő flottakezelő kiválasztása, és utólag derül ki, hogy a lízing díj mellett sok fontos tényezőt nem mérlegeltünk megfelelően a lízingcég kiválasztásakor. A következő pontokban tanácsot adunk, mire érdemes figyelni és milyen lépéseket szükséges elvégezni, hogy három – négy évig elégedett autóhasználók lehessünk egy alaposan kiválasztott flottakezelő gondoskodó szolgáltatásában.

 

Számok tükrében – Az elmúlt két válságos hónapban a vállalkozások 87%-a inkább olyan járműbeszerzési alternatívát keres, amely során nem kell lekötniük a tőkéjüket, azt inkább a vállalkozásban használják. Egyik megoldás erre a tartós bérlet.

 

egy

GONDOLKOZZUNK HOSSZÚ TÁVON

 

Ha tartós bérletben gondolkozik, tudnia kell, hogy hosszú távra kötelezi el magát jelentős szerződéses összeg mellett. Ez általában három vagy négy évet jelent a választott lízing futamidő függvényében.  Ezért nem mindegy, hogy melyik flottakezelő szolgáltatását választja a magyar piacról.

Jelen pillanatban 4-5 nemzetközi flottakezelő, 2-3 magyar nagyobb flottakezelő és számtalan kisebb cég osztozik a hazai piacon. A nagy flottakezelők nagyobb szeletet képviselnek a hazai piacból, ez számokban az összes magyar kezelt cégautó 86%-át jelenti. Fontos, hogy tájékozódjon, melyik flottakezelő, milyen szolgáltatást kínál. Az alapszolgáltatásokon túl milyen opciós lehetőségek vannak. Ebben a tekintetben elég változatos képet mutat a hazai piac a prémium szolgáltatóktól a fapados változatokig.

A céges honlapok böngészésén túl nézzük át a pénzügyi mutatókat is. Érdemes első körben a jól működő, stabil háttérrel rendelkező flottakezelőket leszűrni, hiszen hosszú távon ők tudnak megbízható tartós bérlet szolgáltatást nyújtani. Előnyt jelent a nemzetközi környezet és több országos képviselet. Multinacionális háttér garantálja a minőségi standareket, nem beszélve a tapasztalatról. Nem mindegy, hogy egy flottakezelő pár száz autót kezel vagy 50 000-t.

Business Lease rólunk

 

2

TARTÓS BÉRLET – KOCKÁZATI TÉNYEZŐK

A tartós bérlet általában a teljes futamidőre fix havidíjat jelent. De szerződéskötés előtt kérdezzünk rá, milyen konstrukciók lehetségesek a lízingcégnél. A finanszírozási ajánlatok között előfordulnak fix és változó kamatozású termékek egyaránt, forint vagy deviza alapon. Változó kamatozásnál a kamatköltséget negyedévente felülvizsgálják a hazai vagy nemzetközi kamatlábak alapján. Fix kamatozású termékeknél a kamatköltséget a szerződés időtartamára rögzítik. A futamidőt célszerű a jármű optimális használhatósági idejéhez igazítani, ez jellemzően 3–4 év szokott lenni.

 

“A járvány miatt kialakult gazdasági válság miatt most érdemes forintalapú tartós bérletet és állandó kamatot választani, hogy az árfolyam- és kamat kockázatot ebben a bizonytalan helyzetben kikerüljük.”

 

Gyors mérlegelés a tartós bérlet esetében
 • Nincs pénzügyi kockázat az autókban; különösen fix kamatozású termékek esetében.
 • Nincs szükség a cégautók saját finanszírozására, így befektetheti a szükséges tőkét az alaptevékenységébe;
 • Stabil cashflow, nincsnek váratlan költségek; könnyebben tervezhető és ellenőrzés alatt tartható a költségvetés;
 • Magyar számviteli szabályok alkalmazása esetén mérlegcsökkentés, mert a cégautók a flottakezelő mérlegében szerepelnek, nem a lízingbevevőnél.
 • Mit érdemes még tudni a tartós bérlet (operatív lízing) konstrukcióról?

Szerződéskötés előtt ellenőrizzük, hogy a tartós bérlet a havidíja tartalmazza a fenntartási költségeket: az adókat, a karbantartási költségeket, a biztosítást. Az üzemeltetés és a karbantartás kockázatát a lízingcég viseli. Ha szeretne többet tudni a cégautó ÁFA visszaigénylésről.

 

Három

TARTÓS BÉRLET AJÁNLAT CÉGAUTÓRA

Mielőtt felvesszük a kapcsolatot a kiválasztott flottakezelőkkel és elindítjuk a lízingajánlat folyamatát, gondoljuk végig, milyen cégautóra van szükségünk, és mire ad lehetőséget a cégautó szabályzatunk.

“A Business Lease tapasztalatai szerint magyarországi vállalkozások csupán 28%-a rendelkezik cégautó szabályzattal.”

A cégautó szabályzat (Car Policy) tisztázza a üzemanyagfogyasztást és – elszámolást, a magáncélú használatot, futásteljesítményt, felelősséget, elszámolásokat és még sok minden más. Cégautó szabályzat ugyan útmutatást nyújt és keretet biztosít, de ennek hiányában is meg lehet oldani a beszerzési folyamatot.

Az első kérdés, amit tisztázni kell, pontosan milyen feladatot szánunk a cégautónak: béren kívüli juttatás vagy munkaautó lesz. Milyen lehetséges modellek jönnek szóba, ami a költségkeretbe belefér? Itt nem elég a márkát és a típust kiválasztani. Legjobb megoldás, ha az  autómárka weboldalán az autókalkulátor segítségével elkészítjük el a tartós bérlet ajánlathoz a gépjármű specifikációját és azt küldjük ki a flottakezelőknek ajánlattételre. Érdemes rögtön kiválasztani egy lehetséges B változatot is, főleg a mostani készlethiányos időszakban.

Gondoljuk át, mennyi a limitünk, mennyit szánunk a cégautóra, milyen extrákkal szeretnénk felszerelni. A legtöbb flottakezelőnél minimális felszereltséget bele kell kalkulálni a cégautóba. Ennek mértéke függ a flottakezelőtől, alapvetően azt figyelik, hogy a futamidő után az autó eladható legyen a piacon. A céges flották esetében nagy figyelmet kap a gépjárművek biztonsági felszereltsége, például a parkolóradar vagy tolatókamera, a sávtartó automatika, az ütközés- vagy gázolás megelőző vészfékrendszerek. Nagyon egyedi felszereltséget, színt, belső kialakítást nem preferálják a lízingcégek.

 

Négy

Tartós bérlet – EXTRÁKKAL

Gondoljuk végig, milyen alap és kiegészítő lízing szolgáltatásokra van feltétlenül szükségünk, melyek, amelyek segítenék a működésünket. Összeállítottunk egy listát, ami segít a választásban:

 

SOFŐRSZOLGÁLAT – HOZOM/VISZEM SZOLGÁLTATÁS

Fontos segítség a folyamatos mobilitáshoz. A káresemény miatt vagy szerelés alatt lévő jármű mozgatásában nyújt támogatást ez a szolgáltatás. Egy kolléga a megadott időben elmegy gépkocsijáért. Így nincs semmi más teendő, mint megrendelni a hozom-viszem szolgáltatást, a flottakezelő minden mást elintéz.

 

ASSISTANCE SZOLGÁLTATÁS – EURÓPÁBAN IS 

A tartós bérlet egyik fontos eleme az assistance szolgáltatás, hiszen a cégautó célja a folyamatos mobilitás biztosítása, még akadályoztatás esetén is, legyen az egy meghibásodás vagy káresemény. Az assistance szolgáltatást a legtöbb flottakezelő alapszolgáltatásként garantálja. Viszont ha szeretnénk a cégautót külföldön is gyakran használni, érdemes figyelni arra, hogy ez a szolgáltatás határainkon túl is elérhető legyen. A Business Lease assistance szolgáltatása a hét minden napján 0-24 órájában elérhető Magyarországon és egész Európában egyaránt. Szerződött partnereinknek díjmentes csereautót is biztosítunk. A segélyközpontot dedikált hívószámú telefonvonalon keresztül lehet igénybe venni.

 

DEDIKÁLT KAPCSOLATTARTÓ

A lízingszolgáltatás minden esetben rugalmasan biztosítja a cégautó üzemeltetéséhez a szükséges adminisztrációs hátteret. Azonban sokat segít, ha minden kérdésünkkel egy kijelölt személyhez, külön dedikált kapcsolattartóhoz tudunk azonnal fordulni, aki segíti az autóval kapcsolatos problémák és kérdéseik megválaszolásában. A Business Lease-nél valamennyi dedikált kapcsolattartó mögött egy szakmai csapat áll, akik sgeítenek a cégautóval kapcsolatban felmerülő problémák hatékony és gyors megoldásában.

 

CSEREAUTÓ/BÉRAUTÓ

A lízingelt cégautó átmeneti kiesése jelentős üzleti veszteséggel jár. Érdemes ezt megelőzni a csereautó szolgáltatás igénybevételével, amely segít, hogy ne érje kár a vállalkozást a működés ideiglenes csökkenése miatt. Bérautó szolgáltatás igénybevételével a cég minden esetben be tudja tartani a partnereivel kötött szerződéseit, miközben minimalizálja a plusz költségeket és javítja a cég teljesítményét. De gyakran segít a próbaidős dolgozók mobilitásában vagy az új autó megrendelési időszaka alatt is. A bérautó bármikor leadható. A flottakezelőknél lehet eseti bérautó szolgáltatást igénybe venni, de általában elérhető a lízingdíjba épített átalány is, amely bármikor lehívható.

 

CALL CENTER

Egy hatékony és gyors call center (ez nem egyenló a Road Assistance szolgáltatással!) megkönnyíti a problémamegoldást. Vegyünk egy baleseti krízishelyzetet. Ebben az esetben nagy segítséget jelent, ha a telefonvonal túlsó oldalán egy szakember támogatást nyújt és lépésről lépésre elmondja, mit kell tennünk. A biztonságérzeten túl gyakorlati útmutatást kaphatunk a baleseti ügyintézés útvesztőiben. Más élethelyzet a szerviz-bejelentkezés. Aki próbált az elmúlt években megbízható, gyors szervizt találni felmerülő problémáira – elektronika, karosszéria, javítás, üvegkár … -, az tudja, hogy már a megfelelő szerviz kiválasztás sem egyszerű feladat, nem beszélve arról, ha időkorlát is nyomást gyakorol ránk, mivel az autó nem eshet ki hetekre- hónapokra. Ilyen helyzetekben legegyszerűbb telefonon egy Call Centeres szakembertől segítséget kérni, aki elintézi helyettünk a hosszadalmas keresgélést és egyeztetést.

 

BIZTOSÍTÁSOK

A lízingelt járműre vonatkozó biztosításokat a lízingcég intézi, beleértve a biztosítónál a gépjárművek ki- és bejelentését illetve az esedékes új biztosítási igazolást is. A gépjármű az átvétel pillanatától a leadásáig biztosítás alatt áll. A Business Lease-nél a biztosítási díj a havi díj része, így azt évente előre mi finanszírozzuk. A biztosítási díjat csak az autó leadásáig számlázzuk, nem az eladásáig, mely a lízingbe vevőnek megtakarítást eredményez. Külön érdemes beszélni a GAP (Guaranteed Asset Protection) szolgáltatásról. A GAP megvédi az ügyfelet egy esetleges totálkár, lopáskár esetén a pénzügyi veszteség ellen. Ugyanis a casco kártérítésnek alapja a cégautó piaci értéke a káresemény pillanatában. Ebből kerül levonásra az önrész is. A GAP viszont megtéríti a casco biztosító által kalkulált piaci érték és az eredeti vételár közötti különbözetet.

 

NAPRAKÉSZ FLOTTA INFORMÁCIÓ

Optimális esetben a flottakezelő ismeri az Ön flottájába tartozó gépjárműveket és naprakész információval tud szolgálni minden egyes lízingelt járművel kapcsolatban – legyen az üzemanyag fogyasztás, GPS, műholdas-védelem, riportok – elemzések. Telematika rendszerekkel lehetőség nyílik a lízingelt autó technikai paramétereinek folyamatos felügyeletére; a gépjármű adatainak elemzésére; a gépjárműveket használó sofőrök nyomon követésére.

 

GUMISZOLGÁLTATÁS

A flottakezelő biztosítja a szezonális abroncscserét. Általában megbízható minőségi abroncsokat ajánlanak az alapszolgáltatásban. Amennyiben vagányabb külsőt szeretnénk az autónknak vagy extra védelemre vágyunk, lehetőség van extra prémium gumik használatára is némileg magasabb díjon, A Business Lease országos gumiszerviz hálózatába online időpontfoglaláson keresztül lehet bejelentkezni. Az online időpontfoglalás a a Business Lease egyik kényelmi funkciója, de sajnos mi sem, mint egyetlen flottakezelő sem lehet 100%-os ráhatással külsős szolgáltatójára. Ezért javasoljuk, hogy választott lízingcégtől függetlenül a gépjármű használó minden esetben ellenőrizze, hogy a tárolt gumiabroncsok állapotát megvizsgálták-e, és a kopott gumik helyett új abroncsokat biztosítanak. Ezt alapvetően minden flottakezelő garantálja, de nem mindig tud felelősséget vállalni minden egyes szerelő műhelyben dolgozó alkalmazottért.

 

ÜZEMANYAGKÁRTYA

Kényelmes és biztonságos készpénzkímélő megoldás. Benzinen/gázolajon túl használható kenőanyag, hűtőanyag, autópálya-matrica és autómosás vásárlására is. Az üzemanyagkártya igénylés a Business Lease-nél díjmentes szolgáltatás.

 

KARBANTARTÁS

A flottakezelők, mint az autók tulajdonosai általában minősített szervizműhelyekben tartják karban az általunk használt autókat. Ez egybeesik a lízingbevevő érdekével, mivel megbízható, biztonságos, megfelelően karbantartott autóra van szükségük, hogy a lízingelt járműparkjuk mindig üzemképes legyen. A Business Lease-nél külön csapat ellenőrzi a szervizben történt munkafolyamatokat, így a javítások kizárólag a jóváhagyásunkkal történnek. Figyeljük az összes, gyártó által előírt beavatkozásokat, cseréltetjük a kopó- és forgó alkatrészt, illetve biztosítjuk az ehhez szükséges anyagokat. Így egy-egy karbantartás után nem kell nagyobb kiadással számolni, hiszen nálunk a lízingdíj fix havi összeg.

 

 

Öt

KULCSSZÓ a REFERENCIA!

Sok cégvezető azért kerüli az autó lízinget, mert kockázatosnak tartja. Érdemes megbízható, tapasztalt, már rég piacon lévő flottakezelőt választani, akik leinformálhatóak.

A Business Lease közel 30 éve van jelen a lízing piacon, az AutoBinck Csoport tagjaként pedig több mint 100 éves autóipari tapasztalattal rendelkezünk. Összesen több mint 50 000 autót kezel Európában.

Kérjünk bátran referenciákat, beszélgessünk más ügyfelekkel, akik hasonló flottamérettel bírnak. Kérdezzünk rá a szerződésre, az elérhetőségre, rugalmasságra. Megfelelő szakértelemmel és segítőkészséggel rendelkeznek-e a lízingcég kapcsolattartói? Ki segít, ha bonyolult könyvelési problémák merülnek fel? A flottakezelő hogy intézi a váratlan költségeket? Nem győzzük hangsúlyozni, egy megfelelően megválasztott, szakértő partnerre van szükség a kölcsönösen előnyös együttműködéshez.

 

Hat

ALMÁT ALMÁHOZ – TARTÓS BÉRLET AJÁNLATOK ÉRTÉKELÉSE

A lízingbevevők több mint fele elsősorban és kizárólag az autó havi lízingdíjára kíváncsi, a döntésnél kizárólag ezt az egy szempontot veszi figyelembe. Jellemzően ebbe a hibába nemcsak kis és közepes vállalkozások, de leggyakrabban multinacionális cégek esnek bele.

Fontos, hogy ne csak a bérleti díjakat hasonlítsuk össze, mindig a teljes ajánlat ár-értékarányát vizsgáljuk a szolgáltatásokkal és az általános szerződési feltételekkel együtt.

Mit is tartalmaz a lízingdíj? Teljeskörű operatív lízing esetében általában a következő elemeket tartalmazza:

 • Pénzügyi díj;
 • Biztosítási díj;
 • Adók;
 • Karbantartás, javítás;
 • Egyéb díjak szerződéstől függően;

Tartós bérlet ajanlat

 

 

Hét

AUTÓ LEADÁS ELÉGEDETTEN

A tartós bérlet lejártával az autó a lízingcég tulajdonában marad. A lízingbe vevőnek csak át kell ülnie a kiválasztott új lízingelt autóba és tovább fizetni a bérleti díjat, így 3-4 évente új autót használhatunk.

A leadásnál az állapotfelmérés kényes pontja a szerződésnek. Magyarországon két megbízható cég végez autó állapotfelmérést (SGS és DEKRA). Az általuk meghatározott cégautó átvételi útmutató az irányadó az „elfogadható és nem elfogadható sérülések” esetében.

Ha a lízingajánlatot olyan flottakezelőtől kapta, aki egy másik állapotfelmérővel áll kapcsolatban, érdemes gyanakodni, hogy nem biztos lesz szavahihető a leadási dokumentum és a csatolt utólagos számla.

A Business Lease flottaautók felmérését az SGS végzi, és a tartós bérlet végén elszámolásra csak abban az esetben kerül sor, ha a lízingelt autó az előre rögzített feltételeknek nem felel meg. A Business Lease a szerződés kezdetekor garantálja a maradványértéket (a lízingelt autó értéke a tartós bérlet futamidő végén), A maradványérték nem a lízingbevevőnek, hanem nekünk, flottakezelőnek jelentenek kockázatot. A használót nem érinti, hogy a bérlet végén milyen áron lehet eladni cégautót. Nem minden flottakezelőnél ez a gyakorlat, érdemes az külön vizsgálni.

 

Exkluzív lízing ajánlataink

Végezetül mutatunk pár ajánlatot a Business Lease kínálatából a teljesség igénye nélkül. Nagybani beszerzőként a Business Lease jelentős flottakedvezményben részesül, amit tovább adunk partnereinknek. Emellett az optimális modellválasztásban tapasztalt tanácsadóink állnak rendelkezésre. Márka függetlenek vagyunk, így az Ön igényeinek megfelelő gyártót, típust, modellt, és szolgáltatási csomagot választhat. Segítünk a teljes járműflotta finanszírozásában, legyen az tisztán személyautó és teherautó vegyes flotta. Modellválasztásnál vegye igénybe új analitikus flottavizsgálati módszerünket, a Blue Fleet Auditot. Az Audit segítségével minimalizálhatja a gépjárműflotta üzemeltetési összköltségét (TCO), és a károsanyag-kibocsátást (CO2).

 

Volkswagen Passat tartós bérletToyota Proace tartós bérletSkoda Octavia tartós bérletSkoda Kodiaq tartós bérletFord Ranger tartós bérletMercedes GLC tartós bérlet

Lépjen velünk kapcsolatba

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.