8 TANÁCS GUMICSERÉHEZ – Business Lease

Gumiszolgáltatás lízingelt autóknál

Az következő hetek időjárása lassan elhozza a szezonális gumicserét a Business Lease flottában.  Érdemes időben jelentkezni az abroncs cserére, hogy ne kelljen heteket várakozással eltölteni. Tavalyi tapasztalatunk alapján egy héttel előre kell számolni a szerelési időpontokkal.

 

8 TANÁCS GUMICSERÉHEZ

 

KERÜLJE EL A VÁRAKOZÁST! Idén a gumicsere csúcsidőszaka október végétől várható. Ekkor tapasztalatunk szerint akár egy hétre is megnyúlik a várakozási idő. Természetesen idén is érdemes előre időpontot foglalni partnereinknél.

 

ELLENŐRIZZEN! A gumiszerviben a csere előtt kérjük meg a szakembert, hogy alaposan vizsgálja át az a leszerelt és felszerelendő abroncsokat egyaránt, milyen sérülések vannak rajta. A sérüléseket és a profilmélységet tüntessük fel a munkalapon és aláírásunkkal igazoljuk annak átvételét. Így nem fordulhat elő, hogy a nagy rohamban másik abroncsot szerelnek az autónkra. Ha a szakember javasolja a cserét, ne habozzunk. Az egyenletes kopás miatt 10 000 km-enként cserélgessük a kerekek pozícióját az autónkon. Alapvetően erre figyelnek a gumiszervizekben, de nem árt, ha a szakembernél rákérdezünk szerelés előtt.

 

FigyelemFigyelem! A sérüléseket és a profilmélységet tüntessük fel a munkalapon és aláírásunkkal igazoljuk annak átvételét

 

HOL SZERELTESSEN? Ha egy Business Lease-től lízingelt autóban ülünk,  kiválaszthatjuk, melyik szervizpontban szeretnék átszereltetni az abroncsot. Számos esetben az ügyfeleink elszámolták magukat az átszerelés helyének kiválasztásnál. Az elmúlt szezonban gyakran előfordult, hogy az utazó kereskedő abba a városba kérte a gumit, ahol aznap a gumizás idején éppen tartózkodott. Az abroncs azonban előre nem látható okok miatt késve érkezett a városi szerizbe, és a kereskedő a lízingelt autóval már tovább ment. Kerülje el azt a kényes helyzetet! Minden esetben olyan átszerelési helyszínt válasszon, ahol az lízingelt gépjármű tartósan tartózkodik (lakóhely vagy telephely szerint).

 

FigyelemFigyelem! Minden esetben olyan átszerelési helyszínt válasszon, ahol az lízingelt gépjármű tartósan tartózkodik (lakóhely vagy telephely szerint).

 

PROFILMÉLYSÉG – A KRESZ előírásában a minimális gumi profilmélységet 1,6 mm-ben határozzák meg. A Business Lease által kezelt autóknál jóval magasabb biztonsági szintet garantálunk az autóvezetőknek. Téli gumik esetében 4 mm, nyári gumiknál 3 mm alatt gumicserét javasolunk, mivel ez alatt az elhasználódott gumiabroncs nem képes ellátni feladatát. A gumiabroncs és úttest felülete közötti víz elvezetése nem tökéletes és a fékút többszörösére növekedhet.
Egy abroncson belül több helyen is meg kell mérni a mélységet. Ha az abroncs nem egyenletesen kopik, az a nem megfelelő futómű beállítására utalhat. Egy garnitúra esetében mérjük meg mind a 4 abroncs profilmélységét. A meghajtott kerekeken általában nagyobb a terhelés, itt a kopás mértéke is nagyobb lesz. Ha minden mérés még jó értéket mutat, érdemes váltáskor a meghajtott és hajtás nélküli kerekek között megfelelően cserélni.

 

FigyelemFigyelem! Ha észreveszi, hogy az abroncs nem egyenletesen kopik, az a nem megfelelő futómű beállításra utalhat. Ebben az esetben haladéktalanul forduljon szakszervizhez! 

 

TÉVHITEK… Mintázat vagy anyag?
A téli gumik a mintázatuk mellett anyagukban és rugalmasságban is eltérnek a nyáriaktól. Így tudják megőrizni a tapadó képességüket. Egy rideggé váló henger nem képes felvenni az útfelülettel érintkezve annak formáját, így az ideálisnál kisebb felületen érintkezik azzal, tovább csökkentve a tapadást. A téli gumi tehát elsősorban a puhasága miatt az, ami, és nem a mintázata miatt.

 

MINTÁZATCsak azonos típusú és mintázatú gumi ideális megoldás az összes kerékre. Lehet kísérletezni, de nem éri meg. Ha cserélni kell egyik oldalon, akkor sajnos a tengely másik oldalán is meg kell ezt tennünk.

 

TÖRŐDJÖN AZ ABRONCCSAL – Lízingelt autóknál ezt a pontot átugorhatjuk, mivel a lízingszolgáltató gumihotel szolgáltatást nyújt ügyfeleinek. Ha azonban nincs gumihotel szolgáltatásunk, akkor a következőkre figyeljünk a tárolásnál. Vízzel tisztítsuk le a gumikat, hogy az esetleges vegyszereket (téli só) eltávolítsuk. A meleg és a napfény nem használ az abroncs tartósságának. Így forró padláson, vagy tűző napon ne tároljuk őket. Ügyeljünk rá, hogy egymásra rakásnál ne terheljük túl a gumikat, hogy ne deformálódjanak el. Illetve a felni nélküli abroncsokat havi rendszerességgel forgassuk át. Ilyen apró trükkökkel akár fél év túlfutást is nyerhetünk.

 

GUMINYOMÁS – A guminyomást havonta ellenőrizzük, hiszen így az időjáráshoz tudjuk igazítani a nyomást. A kerék légnyomása befolyásolja a jármű tapadását, ezzel a stabilitását, irányíthatóságát, fékezési jellemzőit. A keréknyomást induláskor, hideg gumiknál célszerű beállítani. A túl magas nyomás csökkenti a stabilitást, a tapadást, és az irányíthatóságot. A túl kicsi nyomás a rosszabb úttartás mellet negatív hatással van a gumi tartósságára, nagyobb súrlódásnak és hőnek vannak kitéve. Szakadások és roncsolódások rongálhatják az abroncs anyagát, ami defekthez vezet.

 

Gumihotel lízingelt autóknál

A szakemberhiány folyamatossá vált a gumiabroncs-szerelő szakmában is. Így évről évre egyre nagyobb a nyomás a vállalkozásokon, hogy a csökkenő létszám mellett ugyanolyan szolgáltatási színvonalat tudjanak biztosítani. Tapasztalatunk szerint ezt nem minden esetben sikerül megvalósítani, hiszen egy olyan autólízing cégnél, mint a Business Lease, – aki több ezres autóflottát kezel és ad lízingbe-, sem sikerül minden egyes kis (vagy akár nagy) gumiszervizbe pontos időpontot foglalni, illetve a gumihotelből időre áthozatni a gumikat.

 

Elérhetőség – szezonális gumicsere

 

 

 

 

 

Lépjen velünk kapcsolatba

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.