Lízingelt cégautóval külföldön

cégautóval külföldön

A külföldi utazás egyelőre még kockázatokat rejt magában a különféle korlátozások és a kötelező karantén miatt.

Jelenlegi rendelkezések alapján a külföldről hazatérő magyar állampolgárok a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esnek át. Akiknél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 fertőzés gyanúját állapítja meg, kijelölt karanténba kerülnek. Akiknél COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, 14 napra házi karanténba vonulnak.

Viszont, ha a környező országokba szeretne utazni cégautóval, összességében karanténba kerülés nélkül megteheti. Ezek az országok a következők:

  • Ausztria
  • Csehország
  • Németország
  • Szerbia
  • Szlovákia
  • Szlovénia
  • Horvátország

 

Céges vagy lízingelt kocsival néhány plusz dolgot érdemes figyelembe venni, hogy ebben a zavaros időszakban ne érjenek kellemetlen meglepetések az úton. Összeszedtük egy csokorba.

 

üzemanyagkártya

OKMÁNYOK CÉGAUTÓS NYARALÁSHOZ

Elképzelhető, hogy a nyaralás alatt senki sem kérdezi, jogosultak vagyunk vezetni a céges autót, de megfelelő okmányok nélkül útnak indulni külföldre több mint bátorság. Az alábbiakban felsoroltuk az összes útiokmányt, amit érdemes a kesztyűtartóba összekészíteni. Ezek közül azonban nem mindegyikre van szükség, országonként ez a lista eltérő lehet. Indulás előtt időben ellenőrizzük irataink lejárati idejét. A forgalmi, jogosítvány, úti okmány hármas minden esetben legyen nálunk. Viszont például zöld kártya helyett célországtól függően előfordulhat, hogy határbiztosítást kérnek tőlünk.

Autó okmányok

 

• útlevél / személyi igazolvány / jogosítvány
• forgalmi engedély
• zöld kártya
• határbiztosítás
• határátlépési engedély – lízingelt céges autóhoz
• utas biztosítás
• casco biztosítás – nem kötelező

Cégautó meghatalmazás

Egy dolog rendszeresen el szokott maradni – mivel magunknak természetes, de a rendőrnek nem -, hogy igazolni kell, hogy jogosan használhatjuk az autót! Ha céges vagy kölcsönautóval utazunk külföldre – azaz olyan gépkocsival, amelynek nem mi vagyunk az üzembentartói –, minden esetben érdemes magunkkal vinni a gépjármű tulajdonosának nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy használhatjuk az autót. Vannak azonban olyan országok, amelyek nem elégednek meg egy egyszerű papírra vetett és aláírt engedéllyel.

Letölthető cégautó meghatalmazás minta

 

ZÖLD KÁRTYA – legtöbb országnál szükséges

A zöld kártya nem azonos a környezetvédelmi igazolólappal. A zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, melyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöld kártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány. Külföldön éppúgy, mint belföldön szükség van az autó érvényes zöld kártyájára, amelyet a vezető köteles magánál tartani legyen az lízingelt autó vagy saját gépkocsi. Céges autóknál a flottamanagertől vagy a vállalati járműveket kezelő kollégától kell elkérni. Érdemes az utazás előtt pár nappal, egy héttel jelezni az utazást, hogy biztosan rendelkezésre álljon az okirat az indulás napjára. A zöld kártya csak a Zöldkártya Rendszer tagországaiban igazolja a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetét, ha olyan országba utazunk, amely nincs benne ebben a listában, akkor az illető ország határán az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (ún. határbiztosítást) kell megkötni.

 

HATÁRÁTLÉPÉSI ENGEDÉLY – LÍZINGELT CÉGAUTÓHOZ esetenként

Ha EU-n kívülre tervezünk autózni lízingelt járművel, akkor szükségünk lesz igazolásra arról, hogy jogosan használjuk a járművet. Ennek formája a különböző flottakezelőknél eltérő lehet. A Business Lease-nél például kiállítanak egy olyan írásos engedélyt a lízingelt gépkocsihoz, amelyet a határátlépésnél elfogadnak. Az engedélyben az alapadatokat kell megadnunk: az autó használó nevét, úti okmány számát, a jármű rendszámát, alvázszámát, a forgalmi engedély jogosultjának nevét, aláírását, céges autónál a cégszerű aláírást, és azt az időtartamot, amely alatt az országot a járművel elhagyhatja. Érdemes utazási szándékunkat a flottakezelőnek jó előre jelezni, hogy időben elkészüljenek a szükséges iratok. Például a szomszédos Ukrajnába csak közjegyzői okirattal engednek céges autóval belépni, ennek kiállítási ideje több hetet is elérheti. Business Lease által kezelt cégautóknál vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot.

Információt kérek.

Ne felejtsük el ellenőrizni okmányaink érvényességét, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket közúti ellenőrzésnél.

 

 AUTÓ FELKÉSZÍTÉSE

A Business Lease road assistance felmérése alapján utazás előtt a cégautóval utazók 18%-a nem fordít kellő figyelmet a jármű felkészítésére. Elképzelni sem lehet kellemetlenebb szituációt annál, mint amikor idegen nyelven kell szervizt keresgélni egy idegen országban. Ne halogassuk a szükséges javításokat, és készüljünk fel lelkileg, hogy a szervizek nyáron is telítettek, így még nehezebben adnak számunkra kedvező rövid határidős időpontot.

 

KÖTELEZŐ SZERVIZ

Az autóforgalmazók által nemrég bevezetett zéró tolerancia miatt bosszantó, ha éppen nyaralásunk alatt válik esedékessé a kötelező szerviz. Ellenőrizzük az óraállást és a lejárat előtt jelentsük be szervizbe az autónkat, hozzuk előre az időpontot és gyorsan legyünk túl a kötelező szervizen. Ez nemcsak kényelmi szempont, de az utóbbi években számos autógyártó zéró toleranciát vezetett be erre vonatkozóan.

’Az elmúlt időszakban több autógyártó is szigorította a szabályozását a szerviz intervallumokkal kapcsolatban. A korábbiaktól eltérően nem fogadnak el késedelmet a kötelező szerviz tekintetében. A karbantartási intervallumok túllépése még abban az esetben sem megengedett, ha egy hosszabb út közben telik le a határidő.’

Business Lease flottakezelt autók esetén szervizidőpont bejelentkezéshez használja az alábbi linket: SZERVIZBEJELENTÉS
A szakszerviz mellett mi magunk se hagyjuk ki a szükséges rutin ellenőrzéseket indulás előtt, hiszen az autónk műszaki felkészítéséről könnyebb itthon gondoskodni. Itthon nincs túl nagy kihívás abban, ha olajszintcsökkenést jelez az autónk. De egy hosszabb külföldi út előtt ez is egy olyan teendő, amit nem érdemes elengedni, megspórolva rengeteg utólagos bosszúságot.

 

AUTÓ ELLENŐRZÉS
• folyadékszintek ellenőrzés
• keréknyomás ellenőrzés
• abroncsok állapota
• pótkerék ellenőrzés
• szélvédő kőfelverődés ellenőrzés és javítás.

 

További tudnivalók céges autók szélvédőjavításához:

 

 

SZÜKSÉGES TARTOZÉKOK – Országonként változhat a kötelező tartozékok listája, de az alábbi elemeket nem érdemes kifelejteni.
• Fényvisszaverő mellény (utasonként, az autó kabinban)
• Elakadásjelző háromszög
• Szonda (kötelező Franciaországban)
• Elsősegély-készlet
• Izzókészlet – (egyes országokban kötelező)

 

AJÁNLOTT TARTOZÉKOK:
• Csere izzók
• Nagy fényerejű elemlámpa
• Esetleg tartalék kanna üzemanyaggal
• Motorolaj és víz (feltöltéshez)
• Navigációs rendszer
• Frissítők és rengeteg víz
• Szükséges gyógyszerek
• Fontos dokumentumok fénymásolatai
• Európai egészségbiztosítási kártya
• Pléd
• Naptej

 

Országonként eltérhet a kötelező tartozékok listája. Például meglepő módon a kézi poroltó készülék sok országban kötelező:
Észtország – kötelező
Belgium – kötelező
Bulgária – kötelező
Görögország – kötelező
Horvátország – cégautóknál kötelező!
Lengyelország – kötelező
Lettország – kötelező
Litvánia – kötelező
Málta – bérautókban kötelező
Norvégia – csak buszok esetén kötelező
Románia- kötelező
Svédország -csak buszok esetén kötelező

Ezen az angol nyelvű linken elérhető egypár fontos autós információ országokra lebontva.

 

Autóleadás

HASZNOS ALAKALMAZÁS KÜLFÖLDI UTAZÁSHOZ

Sokszor még a környező országokban is eltérőek a közlekedési szabályok vagy sebességhatárok. Számos cégautó használónk esik áldozatul annak, hogy nem ismeri a pontos szabályozást. Ebben nyújt segítséget a Going abroad alkalmazás. Itt megtalálható az összes tagállam legfontosabb közlekedési szabálya. Érdemes átböngészni indulás előtt, így nem éri a magyar autóst meglepetést, amikor 133 km/h sebességnél lefényképezik Bécs előtt az autópályán. (Ausztria maximális sebesség autópályán 120 km/h)

Ha mégsem sikerül betartani a szabályokat, akkor a következő bírságokra számíthatunk a környező országokban.

 

 

NEMZETKÖZI ROAD ASSISTANCE

Céges autóknál és flottakezelt vagy lízingelt autóknál gyakran biztosít a flottakezelő Assistance szolgáltatást. A Business Lease által kezelt járművek esetében egész Európára kiterjedő road assistance előnyeit élvezhetik a gépkocsivezetők. Így nemcsak Magyarországon, de Ausztriában vagy Franciaországban is segít a nemzetközi segélyszolgálat, amikor a céges autó cserben hagyja vagy káresemény következik be. Legtöbb esetben a szolgáltatás tartalmazza a helyszíni kiszállást és a hiba diagnosztizálásának illetve a hiba kijavításának megkísérlését. Amennyiben a jármű üzemképességének helyreállítása a helyszínen nem lehetséges, úgy a gépjárművet szakszervizbe szállítják és csereautót biztosítanak. Utazás előtt érdeklődjön a flottamenedzsernél, mire terjed ki a segélyszolgáltatás.

 

Céges ÜZEMANYAGKÁRTYA – külföldön

Érdemes az utazás előtt tisztázni, hogy cégautónknál az üzemanyagkártyát lehet-e külföldön használni. Elég kellemetlen, ha az első kinti tankolásnál derül ki, hogy nem fogadják el, hiszen ez jelentősen átalakíthatja az egész nyaralás költségvetését. Ha nem tudjuk külföldön használni az üzemanyagkártyát, érdemes átgondolni, valóban megéri-e autóval menni. Ráadásul külföldön általában nem érvényes az üzemanyagra itthon kapott kedvezményünk. Érdemes tudni, ha külföldön vásárolunk kártyánkra benzint / gázolajat, akkor a legtöbb szolgáltató az MNB hivatalos középárfolyamán váltja át az összeget.

 

Baleset lízingelt cégautóval külföldön

Mint flottakezelő, biztosítási szakembereink jelentős mennyiségű külföldön tötrtént koccanással, balesettel találkoznak. Jellemzően a káresemény bekövetkezte után azt sem tudjuk hol vagyonk és mihez fogjuk, kit hívjunk, hiszen az autó nem is a miénk, vagy cég tulajdonában van vagy egy flottakezelőjé.

Céges autók esetében még indulás előtt olvassuk át az alábbi cikkben található tanácsokat. Töltsük le előre a szükséges dokumentumokat, illetve érdemes letölteni a MABISZ új applikációját is.

 

Baleset külföldön

Lépjen velünk kapcsolatba

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.