16.6.2020
No items found.

Lízingelt cégautóval külföldön

cégautóval külföldön

A nyaralási szezonban gyakran ruccanunk át autóval szomszédos országokba legyen az Ausztria vagy Horvátország, de előfordul, hogy több ezer km-re lévő úticélokat is bevállalunk. Saját autóval is érhetnek meglepetések útközben, de céges vagy lízingelt kocsival jó pár plusz dolgot érdemes figyelembe venni. Érdemes elolvasni az alábbi tippeket, mert leírtunk pár jótanácsot azoknak, akik céges vagy lízingelt céges járművel vágnak neki az útnak.

OKMÁNYOK CÉGAUTÓS NYARALÁSHOZ

Elképzelhető, hogy a nyaralás alatt senki sem kérdezi, jogosultak vagyunk vezetni a céges autót, de megfelelő okmányok nélkül útnak indulni külföldre több mint bátorság. Az alábbiakban felsoroltuk az összes útiokmányt, amit érdemes a kesztyűtartóba összekészíteni. Ezek közül azonban nem mindegyikre van szükség, országonként ez a lista eltérő lehet. Indulás előtt időben ellenőrizzük irataink lejárati idejét. A forgalmi, jogosítvány, úti okmány hármas minden esetben legyen nálunk. Viszont például zöld kártya helyett célországtól függően előfordulhat, hogy határbiztosítást kérnek tőlünk.

Autó okmányok

• útlevél / személyi igazolvány / jogosítvány• forgalmi engedély• zöld kártya• határbiztosítás• határátlépési engedély – lízingelt céges autóhoz• utas biztosítás• casco biztosítás – nem kötelező

Cégautó meghatalmazás

Egy dolog rendszeresen el szokott maradni – mivel magunknak természetes, de a rendőrnek nem -, hogy igazolni kell, hogy jogosan használhatjuk az autót! Ha céges vagy kölcsönautóval utazunk külföldre – azaz olyan gépkocsival, amelynek nem mi vagyunk az üzembentartói –, minden esetben érdemes magunkkal vinni a gépjármű tulajdonosának nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy használhatjuk az autót. Vannak azonban olyan országok, amelyek nem elégednek meg egy egyszerű papírra vetett és aláírt engedéllyel.Letölthető cégautó meghatalmazás minta

ZÖLD KÁRTYA - legtöbb országnál szükséges

A zöld kártya nem azonos a környezetvédelmi igazolólappal. A zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, melyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöld kártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány. Külföldön éppúgy, mint belföldön szükség van az autó érvényes zöld kártyájára, amelyet a vezető köteles magánál tartani legyen az lízingelt autó vagy saját gépkocsi. Céges autóknál a flottamanagertől vagy a vállalati járműveket kezelő kollégától kell elkérni. Érdemes az utazás előtt pár nappal, egy héttel jelezni az utazást, hogy biztosan rendelkezésre álljon az okirat az indulás napjára. A zöld kártya csak a Zöldkártya Rendszer tagországaiban igazolja a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetét, ha olyan országba utazunk, amely nincs benne ebben a listában, akkor az illető ország határán az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (ún. határbiztosítást) kell megkötni.

HATÁRÁTLÉPÉSI ENGEDÉLY - LÍZINGELT CÉGAUTÓHOZ esetenként

Ha EU-n kívülre tervezünk autózni lízingelt járművel, akkor szükségünk lesz igazolásra arról, hogy jogosan használjuk a járművet. Ennek formája a különböző flottakezelőknél eltérő lehet. A Business Lease-nél például kiállítanak egy olyan írásos engedélyt a lízingelt gépkocsihoz, amelyet a határátlépésnél elfogadnak. Az engedélyben az alapadatokat kell megadnunk: az autó használó nevét, úti okmány számát, a jármű rendszámát, alvázszámát, a forgalmi engedély jogosultjának nevét, aláírását, céges autónál a cégszerű aláírást, és azt az időtartamot, amely alatt az országot a járművel elhagyhatja. Érdemes utazási szándékunkat a flottakezelőnek jó előre jelezni, hogy időben elkészüljenek a szükséges iratok. Például a szomszédos Ukrajnába csak közjegyzői okirattal engednek céges autóval belépni, ennek kiállítási ideje több hetet is elérheti. Business Lease által kezelt cégautóknál vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot.Információt kérek.Ne felejtsük el ellenőrizni okmányaink érvényességét, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket közúti ellenőrzésnél.

AUTÓ FELKÉSZÍTÉSE

A Business Lease road assistance felmérése alapján utazás előtt a cégautóval utazók 18%-a nem fordít kellő figyelmet a jármű felkészítésére. Elképzelni sem lehet kellemetlenebb szituációt annál, mint amikor idegen nyelven kell szervizt keresgélni egy idegen országban. Ne halogassuk a szükséges javításokat, és készüljünk fel lelkileg, hogy a szervizek nyáron is telítettek, így még nehezebben adnak számunkra kedvező rövid határidős időpontot.

KÖTELEZŐ SZERVIZ

Az autóforgalmazók által nemrég bevezetett zéró tolerancia miatt bosszantó, ha éppen nyaralásunk alatt válik esedékessé a kötelező szerviz. Ellenőrizzük az óraállást és a lejárat előtt jelentsük be szervizbe az autónkat, hozzuk előre az időpontot és gyorsan legyünk túl a kötelező szervizen. Ez nemcsak kényelmi szempont, de az utóbbi években számos autógyártó zéró toleranciát vezetett be erre vonatkozóan.’Az elmúlt időszakban több autógyártó is szigorította a szabályozását a szerviz intervallumokkal kapcsolatban. A korábbiaktól eltérően nem fogadnak el késedelmet a kötelező szerviz tekintetében. A karbantartási intervallumok túllépése még abban az esetben sem megengedett, ha egy hosszabb út közben telik le a határidő.’Business Lease flottakezelt autók esetén szervizidőpont bejelentkezéshez használja az alábbi linket: SZERVIZBEJELENTÉSA szakszerviz mellett mi magunk se hagyjuk ki a szükséges rutin ellenőrzéseket indulás előtt, hiszen az autónk műszaki felkészítéséről könnyebb itthon gondoskodni. Itthon nincs túl nagy kihívás abban, ha olajszintcsökkenést jelez az autónk. De egy hosszabb külföldi út előtt ez is egy olyan teendő, amit nem érdemes elengedni, megspórolva rengeteg utólagos bosszúságot.AUTÓ ELLENŐRZÉS• folyadékszintek ellenőrzés• keréknyomás ellenőrzés• abroncsok állapota• pótkerék ellenőrzés• szélvédő kőfelverődés ellenőrzés és javítás.

További tudnivalók céges autók szélvédőjavításához:SZÜKSÉGES TARTOZÉKOK - Országonként változhat a kötelező tartozékok listája, de az alábbi elemeket nem érdemes kifelejteni.• Fényvisszaverő mellény (utasonként, az autó kabinban)• Elakadásjelző háromszög• Szonda (kötelező Franciaországban)• Elsősegély-készlet• Izzókészlet – (egyes országokban kötelező)AJÁNLOTT TARTOZÉKOK:• Csere izzók• Nagy fényerejű elemlámpa• Esetleg tartalék kanna üzemanyaggal• Motorolaj és víz (feltöltéshez)• Navigációs rendszer• Frissítők és rengeteg víz• Szükséges gyógyszerek• Fontos dokumentumok fénymásolatai• Európai egészségbiztosítási kártya• Pléd• NaptejOrszágonként eltérhet a kötelező tartozékok listája. Például meglepő módon a kézi poroltó készülék sok országban kötelező:Észtország - kötelezőBelgium - kötelezőBulgária - kötelezőGörögország - kötelezőHorvátország - cégautóknál kötelező!Lengyelország - kötelezőLettország - kötelezőLitvánia - kötelezőMálta - bérautókban kötelezőNorvégia - csak buszok esetén kötelezőRománia- kötelezőSvédország -csak buszok esetén kötelezőEzen az angol nyelvű linken elérhető egypár fontos autós információ országokra lebontva.

BÍRSÁGOK KÜLFÖLDÖN

A Business Lease több ezres céges autóflottát kezel, és jelentős tapasztalattal rendelkezik külföldi bírságok tekintetében. Nyári szezonban naponta érkeznek jelentős összegekkel tűzdelt határozatok. Az adataink alapján a céges lízingelt autósok nyáron 38% több szabálysértést követnek el. A kiszabott bírságok átlagos értéke 32 000 Ft. Cikkünkben összeállítottunk egy kis kitekintést a külföldi büntetésekkel kapcsolatban. Köztudott, hogy 2015-től az EU tagállamok megosztják egymással gépkocsik és üzembentartóik adatait, így sok pénzt kockáztat, aki külföldön szabálysértést követ el. De pontosan mennyit? Mivel az EU-ban nincs egységes szabályozás a büntetések területén, így a különböző országok maguk döntenek a bírságok nagyságáról és a büntetési tételekről, mint az alkoholfogyasztás.A szomszédos országokban eltérő büntetési rátákat alkalmaznak a hatóságok. Összefoglaltuk azon országok szabályait, ahonnan a leggyakrabban érkeznek szabálysértési határozatok a Business Lease-hez a lízingelt cégautóktól: Ausztria – Horvátország - Olaszország

AUSZTRIA

Első helyen Ausztria áll. Ausztriában a büntetések nem a legmagasabbak az EU átlaghoz viszonyítva. De ne örüljünk, mert a toleranciaszint viszont igen alacsony. Lakott településen csak +5 km/h, lakott településen kívül mindössze +5%. Ez azt jelenti, hogy városban 53-55 km/h-tól már büntethetnek. Tapasztalatunk szerint a Business Lease által kezelt számos cégautó, amelyik Ausztriában kalandozik rendszeresen kap büntetést osztrák utakon. Az osztrákok előszeretettel telepítenek trafipaxot olyan útszakaszra, ahol ideiglenesen kell csökkenteni a sebességet.Más szabálysértések: az alkoholfogyasztás határa 0,5 ezrelék, a menet közbeni telefonhasználat átlag 50 EUR-ba, a szabálytalan előzés 70 EUR-ba, a piros lámpán áthajtás 70 EUR-ba kerül.

Büntetések Ausztriában

1) AV - A döntés a rendőrség jogköre, fizetés akár utólag – névtelenségben maradhat2) OM - Helyszíni bírság.Hasznos linkek: Ausztriai közlekedési bírságok appA Business Lease-hez a héten érkezett az alábbi büntetés egy. 100 km/h helyett 123 km/h-val közlekedő céges Octavia-ra.

osztrák büntetés céges autóra

HORVÁTORSZÁG

Horvátországban ugyan jövőre tervezik az átlagsebességmérő traffipax bevezetését, de nem érdemes hátra dőlni és cégautónkkal száguldozni a tengerpart felé, mert addig is szabnak ki bírságot a horvátok a szabálytalan autósokra, sőt nyáron sűrűbb ellenőrzésekre kell számítania. A sebességmérők ellen radarjelzővel vagy traffipaxdetektorral védekezni nem ajánlott, mivel ezen eszközök Horvátországban tiltottak. Céges autónál vagy lízingelt autónál tartsunk egy többnyelvű meghatalmazást a kocsiban, amelyet a flottakezelő vagy a cégünk biztosít számunkra.A rendőrség kiszabhat a helyszíni bírságot, de nem kötelező helyszínen fizetni. A helyszíni bírság nyolc napon belül fizetendő. Az alkoholszint maximum 0,5 ezrelék lehet, a telefonhasználat menet közben 65 EUR, szabálytalan előzés 90 EUR és a tilos jelzésen való áthajtás 260 EUR bírságot von maga után. Kommentelők szerint nincs büntetés +10%-os gyorshajtásnál városon belül; városokon kívül pedig + 10 km/h gyorshajtás esetén. Business Lease flotta tapasztalatok alapján a bírságok főként a nyári szezonban tornyosulnak, a legtöbb büntetést szabálytalan parkolás miatt róják ki a magyar autósokra. Illetve a flottakezeléssel és büntetésekkel foglalkozó kollégák is megerősíti a híreket, a leporolt büntetésekről. Számos lízingben futó gépkocsink kapott az utóbbi néhány hétben jelentős összegről ügyvédi felszólítást több évvel ezelőtt elkövetett horvátországi szabálysértés miatt.

Bírság Olaszországban

Hasznos alkalmazás - A közösségi bejelentéseken alapuló Moja Patrola (My Patrol) nevű alkalmazás jelzi a traffipaxokat és a közúti ellenőrzéseket.Hasznos link: konzuli szolgálat információi Ezen a linken lehet közvetlenül tájékozódni a sebességhatárokról és a bírságokról.

OLASZORSZÁG

Olaszországnak, éppúgy, mint Spanyolországnak rugalmas a közlekedése, különösen igaz ez a rendőrségre. A flottánkból kevesebb a bírság érkezik gyorshajtás miatt, összehasonlítva például Ausztriával.Olaszországban kiszabható helyszíni bírság. Az olasz autópályák hivatalos sebességkorlátozása 130 km / h, de ezt elég sokan figyelmen kívül hagyják, és olyan gyorsan hajtanak, ahogy az autó engedi. A tűréshatár eléggé szűk: 100 k/h alatt + 5km/h és 5% e felett, de előfordult már a flottánkban, hogy egyik céges autónk 1 km/h sebesség túllépésre kapott bírságot. A kötelező autós elementeknél pedig figyeljünk arra, hogy az olasz hatóságok ellenőrizhetik a gépjárművekben kötelező fényvisszaverő mellényt. A Business Lease bírságokkal foglalkozó kollégák tapasztalatai szerint leggyakrabban behajtási büntetéseket rónak ki a flotta Olaszországban nyaraló céges autóira. Ennek az az oka, hogy a nagyvárosokban a forgalom elől lezárt területek határvonalait kizárólag olasz nyelvű táblák jelzik és a behajtást semmi sem akadályozza. Számos gyanútlan gépkocsivezetőnk esett ennek áldozatául.A helyszíni bírság összege igen magas lehet, akár több száz EUR és a büntetés be nem fizetése további súlyos következményekkel járhat (vezetői engedély, gépjármű elkobzása). Tavaly történt, hogy Velencében autózó Business Lease partnerünk 15 km/h túllépéssel 253 EUR csekket kapott. Ennek ellentmond az alábbi táblázat, de Olaszország a csodák és ellentmondások országa. Ráadásul a büntetések nem ritkán egy év elteltével kerülnek kipostázásra.

Olasz büntetés

A véralkoholszint maximum 5 ezrelék lehet, mobil telefonhasználat vezetés közben 160EUR-ba kerülhet a szabálytalan előzés és 200EUR a piros lámpán való áthaladás.Hasznos link: olasz autóklub honlapjaEgy élő példa a gyalogos zónába történt behajtásra, amelynek ára 106 EUR:

Olasz cégautó büntetés

HASZNOS ALAKALMAZÁS KÜLFÖLDI UTAZÁSHOZ

Segítséget nyújt a Going abroad alkalmazás. Itt megtalálható az összes tagállam legfontosabb közlekedési szabálya. Érdemes átböngészni indulás előtt, így nem éri a magyar autóst meglepetést, amikor 133 km/h sebességnél lefényképezik Bécs előtt az autópályán. (Ausztria maximális sebesség autópályán 120 km/h)

NEMZETKÖZI ROAD ASSISTANCE

Céges autóknál és flottakezelt vagy lízingelt autóknál gyakran biztosít a flottakezelő Assistance szolgáltatást. A Business Lease által kezelt járművek esetében egész Európára kiterjedő road assistance előnyeit élvezhetik a gépkocsivezetők. Így nemcsak Magyarországon, de Ausztriában vagy Franciaországban is segít a nemzetközi segélyszolgálat, amikor a céges autó cserben hagyja vagy káresemény következik be. Legtöbb esetben a szolgáltatás tartalmazza a helyszíni kiszállást és a hiba diagnosztizálásának illetve a hiba kijavításának megkísérlését. Amennyiben a jármű üzemképességének helyreállítása a helyszínen nem lehetséges, úgy a gépjárművet szakszervizbe szállítják és csereautót biztosítanak. Utazás előtt érdeklődjön a flottamenedzsernél, mire terjed ki a segélyszolgáltatás.

Céges ÜZEMANYAGKÁRTYA – külföldön

Érdemes az utazás előtt tisztázni, hogy cégautónknál az üzemanyagkártyát lehet-e külföldön használni. Elég kellemetlen, ha az első kinti tankolásnál derül ki, hogy nem fogadják el, hiszen ez jelentősen átalakíthatja az egész nyaralás költségvetését. Ha nem tudjuk külföldön használni az üzemanyagkártyát, érdemes átgondolni, valóban megéri-e autóval menni. Ráadásul külföldön általában nem érvényes az üzemanyagra itthon kapott kedvezményünk. Érdemes tudni, ha külföldön vásárolunk kártyánkra benzint / gázolajat, akkor a legtöbb szolgáltató az MNB hivatalos középárfolyamán váltja át az összeget.

Baleset lízingelt cégautóval külföldön

Mint flottakezelő, biztosítási szakembereink jelentős mennyiségű külföldön tötrtént koccanással, balesettel találkoznak. Jellemzően a káresemény bekövetkezte után azt sem tudjuk hol vagyonk és mihez fogjuk, kit hívjunk, hiszen az autó nem is a miénk, vagy cég tulajdonában van vagy egy flottakezelőjé.Céges autók esetében még indulás előtt olvassuk át az alábbi cikkben található tanácsokat. Töltsük le előre a szükséges dokumentumokat, illetve érdemes letölteni a MABISZ új applikációját is.https://www.businesslease.hu/gepjarmuvezetoknek/baleset-kulfoldon/

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.