25.4.2023
No items found.

GAP: körültekintő védelem vagy túlbiztosítás a céges autópark számára?

A mai rohanó üzleti világban a vállalatok nagymértékben támaszkodnak járműflottáikra a zavartalan működés és az ügyfelek elégedettsége érdekében. A céges autók lízingelése egyre népszerűbb választás, mert rugalmasságot és pénzügyi előnyöket kínál.

Azonban a céges autóknál, mint értékes vagyontárgyaknál felmerül egy kérdés: a GAP szükséges óvintézkedés vagy csak túlbiztosítás? A GAP fedezet, totál- vagy lopáskár esetén fedezi az autó kárkori értéke és a lízing vagy hitel tartozás alapján meghatározott érték közötti különbséget.

Sok vállalkozás felismeri az előnyeit, de vannak cégek, amelyek elgondolkodnak: valóban megéri-e a többletköltséget? Ebben a blogbejegyzésben elmélyülünk a GAP-fedezet világában, feltárjuk célját és előnyeit. Segítünk megalapozott döntést hozni, hogy minden céges autóval rendelkező cég megtalálja a megfelelő egyensúlyt eszközei védelme és kiadásai optimalizálása között.

Tartalomjegyzék
  1. Mit is jelent a GAP?
  2. Mi a különbség a GAP és a CASCO között?
  3. Mikor célszerű a GAP?
  4. Mennyibe kerül a GAP?

Mit is jelent a GAP?

A GAP (Guaranteed Asset Protection) célja, hogy megvédje a járműtulajdonosokat a pénzügyi veszteségektől abban az esetben, ha járművüket ellopják vagy egy baleset követően totálkáros lesz az autó.

Mi történik egy totálkár esetén?

A casco biztosító jellemzően a jármű aktuális piaci értékét fizeti ki, amely kevesebb lehet, mint a kölcsön vagy lízing alapján még fennálló tartozás.

A GAP fedezheti a jármű aktuális értéke és a kölcsön vagy lízing fennálló egyenlege közötti különbözetet.

gap biztositas

Mi a különbség a GAP és a CASCO között?

A GAP a casco mellett köthető. A két eszköz különböző kár esetén nyújt anyagi védelmet és más célokat szolgálnak:

GAP:

  • A GAP kifejezetten a jármű aktuális piaci értéke és a kölcsön vagy lízing fennálló egyenlege közötti különbözet fedezésére szolgál, ha a járművet ellopják vagy egy balesetet követően műszaki vagy gazdasági totálkáros lesz.
  • Különösen hasznos az új járműtulajdonosok számára, mivel az értékcsökkenés a tulajdonlás első néhány évében a legmagasabb.
  • A GAP nem fedezi a járműben keletkezett károkat, testi sérüléseket vagy egyéb felelősséget. Ez egy opcionális fedezet, amely hozzáadható egy teljes körű biztosításhoz, mint például a casco.

CASCO biztosítás:

  • A CASCO egy tágabb típusú járműbiztosítás, amely számos káresemény esetén biztosítja a kártérítés lehetőségét. Például ütközések, lopás, vandalizmus, tűz és természeti katasztrófák.
  • Jellemzően a harmadik fél felelősségére is kiterjed. A kártérítés lehetősége akkor is fennáll ha a biztosított gépjárműben mások vagy vagyontárgyak okoznak károkat vagy sérüléseket.
  • A CASCO nem kifejezetten az amortizációval kapcsolatos „rés” megszüntetésére köthető biztosítási forma.

Mikor célszerű a GAP?

Azokban a helyzetekben célszerű, amikor a gépjárművet finanszírozással (hitel / lízing) vásárolta. A lízing szerződés legtöbbször tartalmaz olyan pontot, amely szerint az autó megsemmisülése esetén el kell számolni a könyv szerinti érték és a casco biztosító által fizetett összeg különbségének értékével.

Végső soron a GAP-pel a cég elkerülheti, hogy egy szerencsétlen lopás vagy totálkár esetén olyan adósságok maradjanak, amelyek csak felesleges pénzügyi terhet jelentenének.

Mennyibe kerül a GAP?

Legtöbben nem ismerik ezt az eszközt. Biztosítási szakértőnk minden esetben javasolja, mert a biztosítással az ügyfelek elkerülhetik az esetleges veszteséget. A jelenleg futó flottánkból  az állomány 1,2%-a jelent be évente gazdasági vagy műszaki totálkárt. Ez a szám sajnos évről évre emelkedik az emelkedő javítási árak miatt.

A lopáskár viszont az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat az egyre fejlettebb vagyonvédelmi eszközöknek köszönhetően, a teljes flottára nézve átlagosan 0,8%. A Business Lease biztosítási szakértőjének tapasztalata alapján főként a nagyobb flottával rendelkező cégek fordítanak figyelmet a kiegészítő fedezetre. A kisebb KKV-k inkább vállalják a kockázatot a költségek mérséklése céljából.

Mekkora összegről beszélünk? Ez tényleg luxus költség?

Egy középkategóriás céges autó esetében 2500 –3500 Ft / hó díjjal számolhatunk az autó értékétől függően.

Mikor nem térít a GAP?

Ha a casco nem vállal fizetési kötelezettséget pl. ittas vezetés esetén, szakszerűtlen üzemeltetés stb.

Szeretnék ajánlatot kérni GAP-re.

További cikkeink autóbiztosítás témakörben:
Autóbiztosítási körkép
Céges autó biztosítási típusok

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.