6.1.2023
No items found.

Autóbiztosítási körkép – Így alakulnak a kötelező és választható biztosítások

Autó biztosítási körkép

Mi történik a biztosítási piacon? Aktuális folyamatok és hatások

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint csaknem egymillió gépjárműnek, köztük több mint félmillió személygépkocsinak még mindig január elsejére esik a kötelező gépjármű felelősség-biztosítási évfordulója.A Szövetség úgy gondolja, hogy közel 100 ezer szerződésváltás várható az év végéig, illetve arra is felhívja a figyelmet, hogy a biztosítási díjak is jelentősen emelkedhetnek.A jelenlegi szabályozás értelmében a biztosítók legkésőbb november 2-ig hirdethetik ki a jövő évi tarifáikat. Az érintettek a saját biztosítójuktól november 11-ig kell kézhez kapniuk a következő évre vonatkozó, megajánlott díjról szóló értesítést. Ennek ismeretében van lehetőségük összehasonlítani a piacon elérhető ajánlatokat a saját biztosítójuk által megajánlott díjjal.Fontos, hogy amennyiben a gépjárműtulajdonos biztosítót szeretne váltani, akkor a szerződés felmondására legkésőbb december elsején éjfélig van lehetősége.

Jelentős emelkedés várható a biztosítási díjakban Mi ennek az oka?

Az elmúlt évek eseményei a biztosítási piacot sem kímélték. A koronavírus-járvány hatására jelentősen visszaesett a közúti forgalom. A lezárások következtében lényegesen kevesebben ültek autóba, mint a járvány előtti időszakban, így értelemszerűen a káresemények száma is csökkent.

KGFB balesetek

A világjárvány előtt, 2019-ben az MNB jelentés alapján 164 ezer olyan balesetet rögzítettek, amely érintette a kötelező felelősségbiztosításokat. Ehhez képest 2020-ban 120 ezret, 2021-ben pedig 139 ezret.A statisztikák alapján 100 gépjárműből 3 szenvedett vagy volt részese anyagi kárral járó közlekedési balesetnek 2019-ben. A biztosító társaságok ezt az arányszámot kárgyakoriságnak nevezik és legtöbbször százalékban adják meg.A koronavírus-járvány ideje alatt ez az érték 2,2 százalék volt (2020-ban), majd 2021-ben enyhe emelkedést mutatott, ugyanis elérte a 2,3 százalékot. Ha ezt az arányszámot a személyautókra vonatkozóan is össze akarjuk hasonlítani, akkor azt láthatjuk, hogy a 2019-es, 3,2 százalékhoz képest 2020-ban 2,4 százalékra esett vissza, majd 2021-ben 2,5 százalékra emelkedett.A fenti adatok alapján azt tapasztalhattuk, hogy néhány biztosító esetében a biztosítási tarifák is alacsonyabbak lettek.

Budapesti vagy vidéki biztosítási díjak

Meglehetősen eltérő mozgást mutattak azonban a budapesti és a vidéki áltagos díjváltozások.

Az MNB kgfb-indexe alapján a fővárosi lakhelyű gépjárműtulajdonosoknak 5 százalékkal csökkent a biztosítási díjuk 2022 első negyedévében (az előző év azonos időszakához képest).Ehhez képest a vidéki bejelentésű személyautóknál 3 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. Ez azt tükrözi, hogy a mögöttünk álló időszak változásai közelebb hozták egymáshoz a budapesti és a vidéki tulajdonosok által fizetett díjak mértékét.

A hármas csapás – áremelkedéshez vezető okok

Accident

A járvány és a korlátozások elmúlásával egyre többen ültek újra autóba és tértek vissza az irodai munkavégzéshez, illetve egyre több vállalati kisteherautó közlekedik az utakon, ami magával hozza a káresemények számának emelkedését. A statisztikák alapján idén az első félévben már 10%-kal több baleset, ennek következtében több kárfizetés történt, így az érintettek jelentős díjemelkedésre számíthatnak. A szakemberek úgy gondolják, hogy akár 20%-kal is emelkedhet például a kötelező biztosítás átlagdíja.

szerviz

Ugyancsak hátrányosan érinti a biztosítókat, hogy a világban zajló események hatására ellátási gondok adódtak az alkatrészek beszerzése kapcsán, illetve jelentősen emelkedett a javíttatás díja is. Ezeknek szintén lesz hatása a biztosítási tarifákra.

Gross margin

Mindezekhez hozzákapcsolódik még a 2022-ben szinte minden terméket és szolgáltatást érintő inflációs hatás. Több mint 25 év után szeptemberben először emelkedett 20 százalék fölé a magyar infláció, majd onnan októberben további erősödés jött 21,1%-ra.Összességében elmondhatjuk tehát, hogy az autóbiztosítások díja, a fentebb ismertetett okok miatt, jelentősen emelkedni fog. Természetesen némi eltérést tapasztalhatunk az egyes biztosító társaságok ajánlatai között, de az általános áremelkedés biztosan nem marad el.

Cégautó biztosítás típusai

A cégautó biztosítása számos tényezőtől függ, így fontos, hogy alaposan körüljárjuk a témát. Nézzük, hogy milyen biztosítások közül választhatunk vállalati jármű esetén, illetve mire kell odafigyelnünk, ha valóban biztonságban szeretnénk érezni magunkat.Milyen típusú biztosítások közül választhatunk?Ma már számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, így nem okoz gondot az igényeinknek megfelelő autóbiztosítás kiválasztása.Magyarországon a gépjárművekkel kapcsolatban a legtöbben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást és a CASCO biztosítást ismerik. Illetve ma már egyre többen vannak tisztában a GAP biztosítás fogalmával is.

GAP biztosítás

A GAP egy angol nyelvű mozaikszó, amely magyarul azt jelenti, hogy Garantált Vagyontárgy Védelem. A GAP tulajdonképpen egy vételár biztosítás, amely fedezi azt az összeget, ami az autó beszerzési ára és a forgalmi értéke között keletkezett. Annyiban különbözik a CASCO-tól, hogy a CASCO általában nem veszi figyelembe, hogy mennyit ért az autó, amikor megkötöttük a biztosítást, hanem csak azt, hogy az adott káresemény idején mennyi a piaci értéke. Ezt a hiányt képes lefedni a GAP biztosítás, amely nem köthető CASCO biztosítás megléte nélkül.A GAP csak totálkár, ill. a jármű teljes lopása esetén vehető igénybe. A GAP biztosítás egy igen hasznos és fontos szolgáltatása a biztosítóknak a cég járműveknél. Ezt a szolgáltatást egy későbbi cikkünkben részletesen bemutatjuk.Mindezek mellett azonban vannak még kiegészítő biztosítások is, mint például:

 • Gépjármű-törés összegbiztosítás: egy korlátozott mértékű szolgáltatás, amely az adott jármű aktuális piaci értékéhez képest meghatározott mértékig téríti meg a töréskárokat
 • Lopáskár biztosítás: lopás vagy részlopás-kár esetén azt téríti meg, amennyi az autó értéke az adott kár időpontjában
 • Tűz- és jégveréskár biztosítás: vonatkozik a járműben, az alkatrészekben, tartozékokban keletkezett tűz és robbanás okozta károkra, valamint a jégverés esetén bekövetkező sérülésekre
 • Poggyászbiztosítás: zárt autóban lévő személyes használati tárgyakban bekövetkező sérülés, elemi vagy tűzkár, illetve lopás esetén
 • Balesetbiztosítás: ha a vezető vagy a vezető és az utasok egy baleset következtében egy éven belül életüket vesztik, esetleg maradandó egészségkárosodást szenvednek
 • Szélvédőkár-biztosítás: bármilyen kívülről ható sérülés okozta kár esetén fizet akkor, ha a jármű többi része nem sérül
 • Kátyúkár biztosítás: ha a jármű futóművében vagy kormányművében kátyú miatt kár keletkezik
 • Vadkár biztosítás: vaddal való ütközés esetén téríti meg a károkat
 • Rendszám és forgalmi engedély pótlás biztosítás: rendszám vagy forgalmi engedély ellopása vagy elvesztése esetén az okmányirodai költségek fedezetére fizethet
 • Assistance szolgáltatás: műszaki hiba vagy önhiba miatti menetképtelenség esetén a helyreállításban, míg lopás esetén a továbbutazásban nyújt segítséget

Leggyakoribb cégautós balesetek 2022.

A jég-, a totál- és lopáskáron kívül a Business Lease munkatársai számos olyan gyakran előforduló káreseményt is tapasztalnak az általuk kezelt több ezres flottában, amelyek esetén jelentős költségmegtakarítást jelenthet a cég számára egy CASCO biztosítás. A leggyakoribb ilyen kártípusok:

Káresemények megoszlása 2022.
 1. Parkolási balesetek (ki-be állás során a sofőr figyelmetlensége miatt valamilyen külső tárgynak ütközik (kapu, oszlop, másik autó, bicikli, járdaszegély). A statisztikáink szerint a káresemények 25%-a ilyen baleset.
 2. Követési távolság be nem tartása (az előtte haladó forgalmi okok miatt arra kényszerül, hogy fékezzen, vagy megálljon és a mögötte haladó a megfelelő követési távolság be nem tartása miatt nem tud megállni, így az előtte haladó jármű hátuljába ütközik). A statisztikáink szerint a káresemények 25%-a ilyen baleset.
 3. Ütközés kereszteződésben (vagy nem adják meg, vagy nem kapják meg a KRESZ szerinti elsőbbséget és összeütköznek, akár több autó is egyszerre). A statisztikáink szerint a káresemények 10%-a ilyen baleset.
 4. Üvegkár: a bejelentett káreseményeink kb. 1/3-a üvegkár. Jellemzően kavics(ok) pattan(nak) a szélvédőre, ami megsérül, vagy elreped. Az első szélvédő cseréjének költsége több százezer Ft is lehet. Amennyiben a sérülés javítható, akkor jóval alacsonyabb a helyreállítás költsége. A statisztikáink szerint a káresemények 30%-a ilyen baleset.

Mit tegyünk baleset esetén, ha lízingeljük az autót?

A legfontosabb, hogy tisztában legyünk a káresemény ügyintézésnek lépéseivel. Ezért létfontosságú, hogy a lízingszerződés megkötésekor, de legkésőbb a jármű használatba vételekor pontos tájékoztatást kérjünk és kapjunk arra vonatkozóan, hogy mi a teendőnk, ha káresemény következik be.Ha a cégünk több autót is lízingel, akkor lehetőségünk van flotta biztosítás megkötésére. Ha a flottakezelő intézi a biztosítások megkötését, akkor rengeteg terhet levesz a vállunkról:

 • elintézi az összes adminisztrációs feladatot, ő tartja a kapcsolatot a biztosítóval
 • nem nekünk kell egyesével bekérni az ajánlatokat és összehasonlítani őket
 • nem kell a határidőket figyelnünk, hiszen a díjfizetési határidőket és váltás esetén a 30 napos felmondási időt is jelzi a számunkra
 • káresemény esetén mindent ügyintézést átvállal
 • tartja a kapcsolatot a szervizzel, összeegyezteti a szükséges munkálatok elvégzését és az adminisztrációt
 • szükség ő gondoskodik a csereautóról, autómentésről

Mivel a flottakezelő több biztosító társasággal is kapcsolatban áll, ezért sokkal kedvezőbb díjakat tud kialkudni annál, mintha mi egyesével felkeresnénk őket.A flottabiztosítás előnye, hogy jelentősen megkönnyíti az ügyintézést és az adminisztrációt, hiszen amennyiben ötnél több cégautóval rendelkezünk, akkor egyetlen szerződés keretében biztosíthatjuk az összes vállalati autónkat.Ez is érdekelheti: CASCO biztosítás hatálya cégautók esetében / Mit fedez a KGFB és a CASCO?

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.