Bírságok környező országokban

bírság a környező országokban

 

A Business Lease több ezres céges autóflottát kezel, és jelentős tapasztalattal rendelkezik külföldi bírságok tekintetében. Nyári szezonban naponta érkeznek jelentős összegekkel tűzdelt határozatok. Az adataink alapján a céges lízingelt autósok nyáron 38% több szabálysértést követnek el. A kiszabott bírságok átlagos értéke 32 000 Ft. Cikkünkben összeállítottunk egy kis kitekintést a külföldi büntetésekkel kapcsolatban. Köztudott, hogy 2015-től az EU tagállamok megosztják egymással gépkocsik és üzembentartóik adatait, így sok pénzt kockáztat, aki külföldön szabálysértést követ el. De pontosan mennyit? Mivel az EU-ban nincs egységes szabályozás a büntetések területén, így a különböző országok maguk döntenek a bírságok nagyságáról és a büntetési tételekről, mint az alkoholfogyasztás.

A szomszédos országokban eltérő büntetési rátákat alkalmaznak a hatóságok. Összefoglaltuk azon országok szabályait, ahonnan a leggyakrabban érkeznek szabálysértési határozatok a Business Lease-hez a lízingelt cégautóktól: Ausztria – Horvátország – Szlovákia

 

AUSZTRIA

Első helyen Ausztria áll. Ausztriában a büntetések nem a legmagasabbak az EU átlaghoz viszonyítva. De ne örüljünk, mert a toleranciaszint viszont igen alacsony. Lakott településen csak +5 km/h, lakott településen kívül mindössze +5%. Ez azt jelenti, hogy városban 53-55 km/h-tól már büntethetnek. Tapasztalatunk szerint a Business Lease által kezelt számos cégautó, amelyik Ausztriában kalandozik rendszeresen kap büntetést osztrák utakon. Az osztrákok előszeretettel telepítenek trafipaxot olyan útszakaszra, ahol ideiglenesen kell csökkenteni a sebességet.
Más szabálysértések: az alkoholfogyasztás határa 0,5 ezrelék, a menet közbeni telefonhasználat átlag 50 EUR-ba, a szabálytalan előzés 70 EUR-ba, a piros lámpán áthajtás 70 EUR-ba kerül.

 

Büntetések Ausztriában

 

1) AV – A döntés a rendőrség jogköre, fizetés akár utólag – névtelenségben maradhat
2) OM – Helyszíni bírság.

Hasznos linkek: Ausztriai közlekedési bírságok app

Néhány gyakorlati példa a bírságra:

osztrák büntetés céges autóra Osztrák bírságOsztrák bírság második oldal

 

HORVÁTORSZÁG

Horvátországban ugyan jövőre tervezik az átlagsebességmérő traffipax bevezetését, de nem érdemes hátra dőlni és cégautónkkal száguldozni a tengerpart felé, mert addig is szabnak ki bírságot a horvátok a szabálytalan autósokra, sőt nyáron sűrűbb ellenőrzésekre kell számítania. A sebességmérők ellen radarjelzővel vagy traffipaxdetektorral védekezni nem ajánlott, mivel ezen eszközök Horvátországban tiltottak. Céges autónál vagy lízingelt autónál tartsunk egy többnyelvű meghatalmazást a kocsiban, amelyet a flottakezelő vagy a cégünk biztosít számunkra.
A rendőrség kiszabhat a helyszíni bírságot, de nem kötelező helyszínen fizetni. A helyszíni bírság nyolc napon belül fizetendő. Az alkoholszint maximum 0,5 ezrelék lehet, a telefonhasználat menet közben 65 EUR, szabálytalan előzés 90 EUR és a tilos jelzésen való áthajtás 260 EUR bírságot von maga után. Kommentelők szerint nincs büntetés +10%-os gyorshajtásnál városon belül; városokon kívül pedig + 10 km/h gyorshajtás esetén. Business Lease flotta tapasztalatok alapján a bírságok főként a nyári szezonban tornyosulnak, a legtöbb büntetést szabálytalan parkolás miatt róják ki a magyar autósokra. Illetve a flottakezeléssel és büntetésekkel foglalkozó kollégák is megerősíti a híreket, a leporolt büntetésekről. Számos lízingben futó gépkocsink kapott az utóbbi néhány hétben jelentős összegről ügyvédi felszólítást több évvel ezelőtt elkövetett horvátországi szabálysértés miatt.

(2018.)

Bírság Horvátországban

Hasznos alkalmazás – A közösségi bejelentéseken alapuló Moja Patrola (My Patrol) nevű alkalmazás jelzi a traffipaxokat és a közúti ellenőrzéseket.
Hasznos link: konzuli szolgálat információi  
Ezen a linken lehet közvetlenül tájékozódni a sebességhatárokról és a bírságokról.

Horvát bírság

 

SZLOVÁKIA

Szlovákiában lakott területen belül a sebességkorlátozás 50km / h, a városon kívül 90 km / h, az autópályán pedig 130 km / h. A gyorshajtók itt is jelentős büntetésekre számíthatnak.

Sebességtúllépés Pénzbírság
Több mint 20 km/h kb 70 Eur
Több mint 30 km/h kb 100 Eur
Több mint 40 km/h kb 200 Eur
Több mint 75 km/h kb 800 Eur

2019-től változott az autópálya matrica rendszer és emelkedtek a közúti kihágásokért kiszabható bírságok. Azok, akik a telefonjukat a kezükben tartva vezetnek, 50 euró helyett 100 eurós büntetésre számíthatnak. Az alkoholra itt is a zéró tolerancia vonatkozik. Az alkoholfogyasztás miatt kiszabott bírság 200-1000 EUR.

Fizetős autópálya szakaszok Szlovákiában

 • D1: Bratislava, Vajnory – Hrič. Podhradie
 • D1: Dubná Skala – Turany
 • D1: Ivachnová – Prešov, Nyugat
 • D1: Prešov, Petrovany – Budimír
 • D2: Brodské (SK/CZ) – Bratislava, Lamač
 • D2: Bratislava, Jarovce – Čunovo
 • D3: Hričovské Podhradie – Žilina, Strážov
 • D4: Jarovce (SK/AT) – Bratislava, Jarovce
 • R1: Trnava – Ban. Bystrica, Kremnička
 • R1: Nitra, Nyugat – Nitra, Kynek
 • R2: Lovčica, Trubín – Žiar nad Hronom
 • R2: Zvolen, Nyugat – Zvolen, Centrum
 • R2: Pstruša – Kriváň
 • R4: Košice, Juh – Milhosť
 • R6: Púchov, Juh – Dolné Kočkovce

Szlovák autópálya matrica információ

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Hoppá! Az űrlap nem található.