6.7.2023
No items found.

Lízingelt céges autóval külföldre

cégautóval külföldön

A nyár közeledtével egyre gyakoribb, hogy cégautónkkal külföldi útcélt választunk.Mai cikkünkben abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy cégautót használóként mire érdemes odafigyelni indulás előtt.

Tartalomjegyzék
 1. Okmányok, amelyekre szükség lehet utazás során
 2. Cégautó meghatalmazás
 3. Határátlépési engedély lízingelt céges autókhoz
 4. Az autó felkészítése az utazásra
 5. Hasznos alkalmazás külföldi utazáshoz
 6. Nemzetközi Road Assistance
 7. Céges üzemanyagkártya – külföldön
 8. Baleset lízingelt cégautóval külföldön
üzemanyagkártya

Okmányok, amelyekre szükség lehet utazás során

Mielőtt útnak indulunk érdemes ellenőrizni az útiokmányaink érvényességét, nehogy elrontsa a kellemes pihenést, vagy meghiúsítsa a fontos tárgyalást egy elfelejtett lejárati dátum. Az utazáshoz szükséges okmányokra vonatkozó szabályozás országonként eltérő lehet, a tapasztalatunk azt mutatja, hogy a forgalmi engedély, a jogosítvány és az úti okmány minden esetben legyen nálunk. A céges autó a legtöbb esetben nem a gépjárművet használó személy nevén van. Amennyiben a céges autónkkal indulunk külföldre, érdemes gondoskodni arról, hogy szükség esetén igazolni tudjuk, hogy jogosultak vagyunk vezetni az adott gépjárművet.Ehhez esetenként szükségünk lehet egy határátlépési engedélyre is, amit igény esetén a lízingcég biztosít a számunkra. A határátlépési engedélyt mindig tartsunk magunknál.A teljesség igénye nélkül egy külföldi utazás során szükségünk lehet:

 • úti okmányra (ez lehet útlevél, személyi igazolvány vagy jogosítvány)
 • forgalmi engedélyre
 • határátlépési engedélyre
 • zöld kártyára

Célszerű külön utasbiztosítást kötni az autóban utazók számára.A CASCO biztosítás a legtöbb cégautó esetén rendelkezésre áll, de azért nem árt meggyőződni a pontos részletekről, illetve egy esetleges baleset esetén szükséges teendőkről.

Cégautó meghatalmazás

Egy dolog rendszeresen el szokott maradni – mivel magunknak természetes, de a rendőrnek nem -, hogy igazolni kell, hogy jogosan használhatjuk az autót! Ha céges vagy kölcsönautóval utazunk külföldre – azaz olyan gépkocsival, amelynek nem mi vagyunk az üzembentartói –, minden esetben érdemes magunkkal vinni a gépjármű tulajdonosának nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy használhatjuk az autót. Vannak azonban olyan országok, amelyek nem elégednek meg egy egyszerű papírra vetett és aláírt engedéllyel.Letölthető cégautó meghatalmazás minta

Zöld kártya - legtöbb országnál szükséges

A zöld kártya nem azonos a környezetvédelmi igazolólappal. A zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, melyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására.A zöld kártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány. Külföldön éppúgy, mint belföldön szükség van az autó érvényes zöld kártyájára, amelyet a vezető köteles magánál tartani legyen az lízingelt autó vagy saját gépkocsi. Céges autóknál a flottamanagertől vagy a vállalati járműveket kezelő kollégától kell elkérni. Érdemes az utazás előtt pár nappal, egy héttel jelezni az utazást, hogy biztosan rendelkezésre álljon az okirat az indulás napjára.A zöld kártya csak a Zöldkártya Rendszer tagországaiban igazolja a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetét, ha olyan országba utazunk, amely nincs benne ebben a listában, akkor az illető ország határán az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (ún. határbiztosítást) kell megkötni.

Határátlépési engedély lízingelt céges autókhoz

Ha EU-n kívülre tervezünk autózni lízingelt járművel, akkor szükségünk lesz igazolásra arról, hogy jogosan használjuk a járművet. Ennek formája a különböző flottakezelőknél eltérő lehet.A Business Lease-nél például kiállítanak egy olyan írásos engedélyt a lízingelt gépkocsihoz, amelyet a határátlépésnél elfogadnak. Az engedélyben az alapadatokat kell megadnunk:

 • az autó használó nevét,
 • úti okmány számát,
 • a jármű rendszámát,
 • alvázszámát,
 • a forgalmi engedély jogosultjának nevét, aláírását, céges autónál a cégszerű aláírást,
 • és azt az időtartamot, amely alatt az országot a járművel elhagyhatja.

Érdemes utazási szándékunkat a flottakezelőnek jó előre jelezni, hogy időben elkészüljenek a szükséges iratok. Most nem ajánlott Ukrajnába utazni, de korábban is csak közjegyzői okirattal engedtek céges autóval belépni, ennek kiállítási ideje több hetet is elérheti. Business Lease által kezelt cégautóknál vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot.Információt kérek.Ne felejtsük el ellenőrizni okmányaink érvényességét, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket közúti ellenőrzésnél.

Az autó felkészítése az utazásra

A Business Lease felmérése alapján az utazás előtt a cégautót használók 18%-a nem fordít megfelelő figyelmet gépjárműve felkészítésére. Nem érdemes halogatni a szükséges javításokat, mert egy idegen országban, idegen nyelven sokkal nehezebb intézkedni.

Kötelező szerviz időpont

Az utazás időpontjának tervezésekor vegyük figyelembe az autó kötelező szervizének időpontját.Business Lease flottakezelt autók esetén szervizidőpont bejelentkezéshez használja az alábbi linket: SZERVIZBEJELENTÉSA szakszerviz mellett mi magunk se hagyjuk ki a szükséges rutin ellenőrzéseket indulás előtt, hiszen az autónk műszaki felkészítéséről könnyebb itthon gondoskodni. Itthon nincs túl nagy kihívás abban, ha olajszintcsökkenést jelez az autónk. De egy hosszabb külföldi út előtt ez is egy olyan teendő, amit nem érdemes elengedni, megspórolva rengeteg utólagos bosszúságot.Ellenőrizzük a szükséges tartozékok meglétét.Szinte minden országban előírás, hogy:

 • elegendő számú fényvisszaverő mellény legyen a járműben,
 • valamint gondoskodnunk kell az elakadásjelző háromszögről,
 • az elsősegély-készletről,
 • illetve az izzókészletről.

A kötelező tartozékok listája országonként eltérő lehet, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni az adott országban életben lévő szabályozásról.Csak példaként említenénk a kézi poroltó készüléket, amely Horvátországban minden cégautó számára kötelező, de Lengyelországban és Romániában minden autóban ott kell lennie.

Ajánlott tartozékok:
 • Csere izzók
 • Nagy fényerejű elemlámpa
 • Esetleg tartalék kanna üzemanyaggal
 • Motorolaj és víz (feltöltéshez)
 • Navigációs rendszer
 • Frissítők és rengeteg víz
 • Szükséges gyógyszerek
 • Fontos dokumentumok fénymásolatai
 • Európai egészségbiztosítási kártya
 • Pléd
 • Naptej
Autóleadás

Hasznos alkalmazás külföldi utazáshoz

Sokszor még a környező országokban is eltérőek a közlekedési szabályok vagy sebességhatárok. Számos cégautó használónk esik áldozatul annak, hogy nem ismeri a pontos szabályozást.Ebben nyújt segítséget a Going abroad alkalmazás.Itt megtalálható az összes tagállam legfontosabb közlekedési szabálya.Érdemes átböngészni indulás előtt, így nem éri a magyar autóst meglepetést, amikor 133 km/h sebességnél lefényképezik Bécs előtt az autópályán. (Ausztria maximális sebesség autópályán 120 km/h)Ha mégsem sikerül betartani a szabályokat, akkor a következő bírságokra számíthatunk a környező országokban.

Nemzetközi Road Assistance

Céges autóknál és flottakezelt vagy lízingelt autóknál gyakran biztosít a flottakezelő Assistance szolgáltatást.A Business Lease által kezelt járművek esetében egész Európára kiterjedő road assistance előnyeit élvezhetik a gépkocsivezetők.Nemcsak Magyarországon, de Ausztriában vagy Franciaországban is segít a nemzetközi segélyszolgálat, amikor a céges autó cserben hagyja vagy káresemény következik be.Legtöbb esetben a szolgáltatás tartalmazza a helyszíni kiszállást és a hiba diagnosztizálásának, illetve a hiba kijavításának megkísérlését.Amennyiben a jármű üzemképességének helyreállítása a helyszínen nem lehetséges, úgy a gépjárművet szakszervizbe szállítják és csereautót biztosítanak.Utazás előtt érdeklődjön a flottamenedzsernél, mire terjed ki a segélyszolgáltatás.

Céges üzemanyagkártya – külföldön

Érdemes az utazás előtt tisztázni, hogy cégautónknál az üzemanyagkártyát lehet-e külföldön használni.Elég kellemetlen, ha az első kinti tankolásnál derül ki, hogy nem fogadják el, hiszen ez jelentősen átalakíthatja az egész nyaralás költségvetését.Ha nem tudjuk külföldön használni az üzemanyagkártyát, érdemes átgondolni, valóban megéri-e autóval menni.Ráadásul külföldön általában nem érvényes az üzemanyagra itthon kapott kedvezményünk. Érdemes tudni, ha külföldön vásárolunk kártyánkra benzint / gázolajat, akkor a legtöbb szolgáltató az MNB hivatalos középárfolyamán váltja át az összeget.

Baleset lízingelt cégautóval külföldön

Mint flottakezelő, biztosítási szakembereink jelentős mennyiségű külföldön történt koccanással, balesettel találkoznak.Jellemzően a káresemény bekövetkezte után azt sem tudjuk hol vagyonk és mihez fogjuk, kit hívjunk, hiszen az autó nem is a miénk, vagy cég tulajdonában van vagy egy flottakezelőjé.Céges autók esetében még indulás előtt olvassuk át az alábbi cikkben található tanácsokat.Töltsük le előre a szükséges dokumentumokat, illetve érdemes letölteni a MABISZ új applikációját is.https://www.businesslease.hu/autopalyadij-utdij-kulfoldon/https://www.businesslease.hu/gepjarmuvezetoknek/baleset-kulfoldon/

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.