27.6.2023
No items found.

Csereautó operatív lízing esetén

A csereautó elengedhetetlen eleme a lízing szolgáltatásoknak. Különösen akkor, ha az ügyfél operatív lízing konstrukcióban bérel járművet.

De mit is jelent pontosan a csereautó? És miért olyan fontos, hogy az operatív lízinget szolgáltató cég biztosítsa ezt a lehetőséget?

Tartalomjegyzék:
  1. A csereautó fogalma és jelentősége
  2. Miért fontos a csereautó biztosítása operatív lízing esetén?
  3. A csereautó használati időtartama és visszaszolgáltatása
  4. Mire figyeljünk a csereautó átvételekor?
  5. Mire figyeljünk oda használat közben?
  6. Mire figyeljünk a jármű visszaadásakor?

A csereautó fogalma és jelentősége

A csereautó egy olyan jármű, amelyet a bérbeadó cég biztosít az ügyfél számára, amikor az operatív lízing keretében használt autó valamilyen okból hosszabb időre szervizbe kerül. Ez lehet például egy nagyobb javítás, karbantartás vagy bármilyen más technikai probléma.

A csereautó célja, hogy az ügyfél mobilitása ne szenvedjen kárt, és zavartalanul folytathassa mindennapi tevékenységeit.

Miért fontos a csereautó biztosítása operatív lízing esetén?

Operatív lízing konstrukció jellemzően hosszú távú, 3-5 éves elköteleződést jelent a bérbevevőnek, és rendszerint folyamatosan használják is a cégautót.

Ha a jármű szervizelésre szorul, az autó kiesése akadályozhatja mindennapi munkát. A csereautó szolgáltatás biztosítja, hogy a folyamatos mobilitást, függetlenül attól, hogy a lízingelt autó éppen szervizben van.

A csereautó használati időtartama és visszaszolgáltatása

A csereautó használatának időtartama általában a szervizelési idő hosszától függ.

A lízing cég biztosítja, hogy a csereautó mindaddig az ügyfél rendelkezésére álljon, amíg a lízingelt jármű teljesen készen nem áll a visszaadásra. Amint elkészült a lízingelt autó szervizelése, és az autó ismét használatra kész, a csereautót vissza kell szolgáltatni a bérbeadó cégnek.

Mire figyeljünk a csereautó átvételekor?

Az átvételt nem érdemes elhamarkodni, mert néhány apróság figyelembevételével elkerülhetjük a későbbi kellemetlenségeket.

Elsősorban ellenőrizzük, hogy a csereautó az évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal van-e felszerelve. Ha ez nem így van, kérjük a lízing cég munkatársát, hogy gondoskodjon a szükséges cseréről.

Az autó átvétele előtt mindenképpen dokumentáljuk a meglévő sérüléseket, beleértve a karosszérián és a belső térben található hibákat is. A legjobb, ha ezt a folyamatot a lízing cég munkatársával együtt végezzük el. Az átvizsgálás végén közösen aláírhatjuk az erre vonatkozó dokumentumot, így elkerülhetjük a későbbi nézeteltéréseket.

Fontos, hogy mindenképpen indítsuk be a csereautót, mielőtt átvennénk. Fordítsunk különös figyelmet a műszerfal jelzéseire és esetleges hibaüzeneteire. Ha bármilyen figyelmeztető jelzést észlelünk, jelezzük azt és kérjük a hibák rögzítését.

Mire figyeljünk oda használat közben?

1. Autópályahasználat

Csereautók esetében változó, hogy milyen feltételekkel vehetjük igénybe az autópályákat. Néhány lízing cég korlátlan autópályahasználattal biztosítja a csereautókat, míg másoknál ez külön díjköteles szolgáltatás.

2. Országelhagyás

Az autó átvételekor legyünk tisztában azzal, hogy a lízing cég engedélyezi-e az országelhagyást a csereautóval. Ha igen, akkor tudnunk kell, milyen bejelentési és elszámolási kötelezettségeink vannak.

Egyes cégek szerződésben rögzítik az ezzel kapcsolatos díjakat és a telemetriai adatokkal igazolandó útvonalakat.

3. Káresemény Bejelentési Kötelezettsége

Csereautó használata esetén is kötelességünk minden káreseményt jelenteni, legyen az akár kisebb karcolás vagy komolyabb baleset.

A csereautó tulajdonosa és üzembentartója nem változik, így nekünk nem kell külön biztosítást kötni, de a meglévő biztosításokról, beleértve a CASCO-t is, érdemes tájékozódni.

Mire figyeljünk a jármű visszaadásakor?

A csereautó visszaadása a lízingelt jármű szervizelését követően esedékes. A csereautók esetében is figyelnünk kell az üzemanyagszintre: ha tele tankkal kaptuk, úgy is várják vissza.

Az autó tisztaságára is figyeljünk: érdemes olyan állapotban visszaadni, ahogy átvettük. Szükség esetén végezzünk egy általános takarítást.

Ha a bérbeadó úgy ítéli meg, hogy az autón nem a normál használatból eredő szennyeződések vannak, extra takarítási díjat számolhat fel.

A csereautó visszaadásakor egy közös átnézés történik, ahol a korábbi dokumentumok alapján ellenőrzik a sérüléseket. Ha mindkét fél aláírja a szükséges papírokat, a csereautó visszavettnek tekinthető.

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.