7.11.2022
No items found.

Fix vagy változó kamat? Forint vagy Euró alapú operatív lízing?

Melyik operatív lízing konstrukció

Milyen operatív lízing konstrukciót érdemes most választani cégautóhoz?

Melyik a legjobb finanszírozási konstrukció, ha most akarok cégautót venni? – teszik fel gyakran a kérdést a cégvezetők a Business Lease szakértőinek.

Az elmúlt években jellemző bizonytalan gazdasági helyzet az autóipart is utolérte. Emelkedő kamatok, folyamatosan változó szállítási idő, illetve egyre növekedő üzemanyag- és energiaárak. Mit tehet a cégtulajdonos egy ilyen helyzetben, ha új vállalati járműre van szüksége?Egy cégvezető számára komoly döntés a cégautó vásárlás. Mivel hosszú távú döntésről van szó, ezért különösen fontos az alapos tájékozódás. Nem csupán azt kell figyelembe venni, hogy a választott modellre mennyit kell várni, hanem azt is, hogy melyik finanszírozási forma illik leginkább a cég profiljába.Cikkünkben körüljárjuk a fix és változó kamatozású forint, illetve euró alapú finanszírozási formákat, kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy kinek melyik lehetőséget érdemes választania.

Euró vagy forint alapú cégautó lízing? Fix vagy változó kamat?

Cégvezetőként, ha cégautó vásárláson gondolkodik, és már megismerkedett a lízing fogalmával, akkor mostanra már tisztában van azzal, hogy egy lízingszerződés esetén a havi díj jelentős része az autó finanszírozásából tevődik ki. Ez azt jelenti, hogy a lízingdíj közel kétharmadát maga a gépjármű árának finanszírozása adja! Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen a finanszírozás. A fennmaradó rész tartalmazza az egyéb költségeket, mint például a szerviz- és biztosítási díjak, az adók és a karbantartás költségei.Ha lízingre kerül a sor, akkor a cégtulajdonosnak döntenie kell még arról is, hogy:

 • változó kamatozású euró alapú lízinget,
 • fix kamatozású euró alapú lízinget,
 • változó kamatozású forint alapú lízinget vagy
 • fix kamatozású forint alapú lízinget választ.

HUF - EUR árfolyam

Forrás: Tőzsdeász.hu

Euro alapú finanszírozás

Ennél konstrukciónál figyelembe kell venni a forint és az euró árfolyamának alakulását. Ez azt jelenti, hogy ha erősödik a forint az euróhoz képest, akkor a lízingdíj forintban kifejezett értéke alacsonyabb lehet. Ha azonban gyengül a forint – ahogy azt a lenti grafikonon jól megfigyelhető - akkor értelemszerűen emelkedik a havi díj.

Trábert Bernadett
A Business Lease egyik lízingszakértője, Trábert Bernadett véleménye szerint az euró alapú finanszírozást elsősorban annak érdemes választani, akinek a bevételei nagyrészt euróban vannak.

Ezt elsősorban az indokolja, hogy az euró finanszírozású lízingszerződés esetén a havidíj, amit az ügyfél fizet, a Ft/EUR árfolyamtól függ. Fontos, hogy ebben az esetben a lízingcég nem euróban számláz, az ügyfél pedig nem euróban fizet, hanem a számlázás és a fizetési is forintban történik (az euró átváltása után). Ennek köszönhetően a havidíj minden hónapban más lesz, hiszen az euró árfolyama folyamatosan változik.Azért lehet mégis előnyös ez a konstrukció annak, akinek bevételei nagyrészt euróban vannak, mert attól függetlenül, hogy ő a lízingdíjat forintban fizeti, a bevételei még euróban érkeznek. Tehát ha magasabb az euró árfolyama, akkor a forinthoz viszonyítottan ő is többet kap a munkájáért, így tulajdonképpen le tudja védeni az árfolyamkockázatot.Az euró alapú lízing egyik legfontosabb előnye, hogy az euró kamat jelenleg sokkal alacsonyabb, mint a forint kamata. Az alacsony euró kamat a mostani bizonytalan helyzet előtt is jellemző volt, azonban napjainkra a forint kamata jelentősen megnőtt az euroéhoz képest, így nőtt a kettő közötti különbség is. Amíg az euró alap kamata jelenleg 1-1,5% körül van, addig a forint esetében már 12%-os alapkamattal is számolni kell.További lényeges kérdés, hogy az eurós finanszírozás meddig marad ilyen olcsó, mert a szakemberek úgy látják, hogy már elkezdődött az euró kamatok emelkedése is. Azt, hogy mikor és milyen mértékben emelkedik most még nem lehet tudni, de szinte biztos, hogy a közeljövőben változás várható. Ennek oka az egész Európában megnőtt infláció, amit az Európai Központi Bank is alapkamat emeléssel próbál ellensúlyozni. Ennek ellenére az 1-2%-os euró kamatok még most is sokkal alacsonyabbak, mint a forint 12%-os kamata, ezért jelenleg még mindig jobban megéri euróban lefixálni egy lízingszerződést.

Fontos figyelembe venni azt a tényt is, hogy az euró alapú finanszírozás választása esetén a gépkocsi maradványértékén is van a futamidő végén árfolyamból eredő elszámolás. Ez további többletköltséget jelent, melynek összege a szerződés megkötésekor nem ismert, azaz jövőbeni kockázat.

Változó kamatozású euró alapú lízing

A változó kamatozású euró alapú lízing azt jelenti, hogy a lízingdíj akár havonta is változhat az Európai Központi Bank által meghatározott alapkamat, valamint a forint és az euro árfolyamának függvényében. Fontos tudnivaló ugyanis, hogy változó kamatozású euro alapú lízing esetén, ha emelkedik az alapkamat, akkor emelkedik a lízing díja is. Ha azonban csökken, akkor értelemszerűen a havonta fizetendő lízing díja is kevesebb lesz. A szakértők szerint jelenleg ez a legolcsóbb konstrukció a piacon, azonban fontos figyelembe venni, hogy ennek van a legnagyobb kockázata is. Elsősorban olyan cégeknek érdemes választani, ahol a kockázatvállalási hajlandóság magas, hiszen nem lehet megítélni, hogy a mostani kamat- és árfolyamértékek a jövőben tovább emelkednek vagy éppen csökkennek. Jelenleg a legalacsonyabb lízingdíjat ezzel a konstrukcióval lehet elérni.Változó kamatozású euró alapú lízing előnyeHa valaki arra törekszik, hogy a lízingdíja a lehető legalacsonyabb legyen, akkor számára a legelőnyösebb a változó kamatozású euró alapú finanszírozási konstrukció.Változó kamatozású euró alapú lízing hátrányaHátrányként azt érdemes kiemelni, hogy mivel itt minden hónapban más lehet a lízingdíj, ezért ennek a konstrukciónak nagyon nehezen tervezhetők a költségei. Különösen olyan nagy cégeknél nem előnyös, ahol hosszú távra kell tervezni a kiadásokat, és a változások miatt szükséges adminisztrációs engedélyezési folyamatok sok időt vesznek igénybe.

Eur kamat alakulása

Fix kamatozású euró alapú lízing

A fix kamatozású euró alapú lízing esetében nem kell számolni a folyamatosan változó kamatlábakkal, vagyis nem kell figyelembe venni azt, ha az Európai Központi Bank változtat az alapkamaton. Mivel ez a kamat jelenleg nagyon alacsony, érdemes lehet egy 3-4-5 éves lízingszerződés esetén befixálni.Ennél a konstrukciónál csupán a forint és az euró árfolyamának alakulását kell figyelni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy fix kamatozású euró alapú lízing esetében a szerződéskötéskor meghatározott alapkamat fut végig a teljes futamidőn, a havidíj változására pedig csak az árfolyamváltozás van hatással.Fix kamatozású euró alapú lízing előnyeEz a konstrukció az előzőekhez hasonlóan azoknak a cégeknek lehet előnyös, akiknek a bevétele euróban érkezik. Emellett a fix kamat miatt a lízingdíj stabilabb és nem változik a kamatváltozás következtében.Fix kamatozású euró alapú lízing hátrányaA hátránya pedig annyi, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem lehet tudni, hogy a Ft/EUR árfolyam hogyan alakul majd a jövőben.

HUF kamat - fix és változó

Fix kamatozású forint alapú lízing

A Business Lease legtöbb ügyfele tisztába van a fix kamatozású lízing előnyeivel. Lízing szakértőnk szerint jelenleg a piacon ez a legkiszámíthatóbb konstrukció. Itt ugyanis a teljes futamidő alatt a szerződéskötéskor meghatározott lízingdíjat kell fizetni az ügyfeleknek. Nincs kockázat, hiszen a havi díjra nincs hatással sem az alapkamat, sem pedig a forint és az euró árfolyamának változása.A cégtulajdonosoknak azonban tisztában kell lenni azzal is, hogy bár ez a konstrukció nyújtja a legnagyobb biztonságot, ezzel egyidőben ez a legdrágább is a piacon. Elsősorban tehát azoknak a cégeknek ajánlott, ahol kicsi a kockázatvállalási hajlandóság, valamint fontos számukra, hogy a költségeik hónapról hónapra tervezhetőek és kiszámíthatóak legyenek.Fix kamatozású forint alapú lízing előnyeEz a leginkább előre tervezhető konstrukció jelenleg a piacon. A havonta fizetendő összeg a kamatkörnyezet esetleges változása esetén sem módosul.Fix kamatozású forint alapú lízing hátrányaEz az állandóságot és kiszámíthatóságot viszont a piac erősen beárazza. Vagyis a fix kamatozás a legmagasabb havidíjjal párosul. Ráadásul a kamatok jelenleg a korábbiakhoz képest nagyon magasak. Meg kell fontolni, hogy érdemes-e ilyen magasan fixálni a szerződések kamatát az elkövetkezendő 3-4-5 évre?

Változó kamatozású forint alapú lízing

A változó kamatozású forint alapú lízing a kisebb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező cégeknek lehet előnyös. Ebben az esetben ugyanis már nem kell számolni a forint és az euróárfolyamának változásával, viszont bizonytalansági tényezőként még mindig ott van a kamat.A változó kamatozású forint alapú lízing esetén a lízingdíjat a lízingcég 3 havonta vizsgálja felül. Amennyiben az adott 3 hónapos periódusban a Jegybank megemelte az alapkamatot, akkor a lízingdíj kamata is leköveti ezt a változást. Értelemszerűen a csökkenés esetén a lízingdíj kamattartalma is kevesebb lesz.Ez a konstrukció kevésbé előnyös azoknál a cégeknél, ahol pontosan szeretnék látni, hogy egy hónapban mennyi lízingdíjat kell fizetni. Ott, ahol az adminisztrációs engedélyeztetési folyamat hosszabb, vagy akár a pénzügyes kollégának már hónapokkal előre le kell adni a költségtervezetet, nem feltétlenül ajánlott.Változó kamatozású forint alapú lízing előnyeA változó kamatozású forint lízingre nincs hatással a devizák erősödése vagy gyengülése. Az árfolyamkockázat nem érvényesül. A három hónapos kamatperiódus miatt amennyiben csökken az alapkamat, ezt a lízingdíj leköveti. (az alapkamat eddig folyamatosan emelkedett, viszont a magyar jegybank azt ígéri, hogy lezárult a kamatemelési ciklus.) Az ilyen finanszírozásban benne van a csökkenő havidíj lehetősége is.Változó kamatozású forint alapú lízing hátrányaA havidíj nem fix, hanem a kamat függvényében változik, emiatt kevésbé kiszámítható és előre tervezhető ez a konstrukció.

A lízing konstrukciók jellemzői

A szakemberek szerint a változó kamatozású forint alapú lízing konstrukció egy átmenet lehet a legdrágább és a legolcsóbb konstrukciók között. Ebben az esetben ugyanis nem kell tartani az árfolyamkockázattól, illetve nem kell számolni a maradványértékkel sem. Igaz, hogy 3 havonta változhat a havidíj, de érdemes figyelembe venni, hogy a változás nem csak emelkedés, hanem akár csökkenés is lehet. Szakértőnk szerint erre volt tökéletes példa volt a Covid és a háború előtti időszak, amikor a kamatok elindultak lefele, és ennek értelmében folyamatosan csökkentek a lízingdíjak.

Profit

Jótanácsok cégtulajdonosoknak

A korábbi években főleg változó kamatozású konstrukciók voltak elérhetők a cégvezetők számára. A lízingcégek akkor kezdték el ajánlani ügyfeleiknek a fix kamatozású lízingszerződéseket, amikor a kamatok alacsonyak voltak.A mai bizonytalan helyzetben, amikor a kamatok ilyen mértékben elindultak felfelé, már érdemes átgondolni, hogy vajon a változó kamatú vagy a fix kamatozású konstrukció éri-e meg jobban.A cégvezetők nincsenek könnyű helyzetben. Hosszú távú döntést kell meghozniuk, amely akár 5 évre is megköti a kezüket. Emiatt fontos, hogy az alábbi szempontokat figyelembe vegyék:

 1. Kockázatvállalási hajlandóság

Minden cégvezetőnek tisztában kell lennie, hogy cégének milyen mértékű a kockázatvállalási hajlandósága, azaz mennyire fér bele a költségvetésébe a lízingdíj nagy mértékű ingadozása. Ha a cég stabilitását nem kockáztatja, hogy egy bizonyos ideig magasabb összegű lízingdíjat kell fizetni, akkor számára érdemes a piacon elérhető legolcsóbb konstrukciót, a változó kamatozású euró alapú lízinget választani.

 1. Törlesztőrészlet mértéke

Ha valaki arra törekszik, hogy a jelenleg legolcsóbb konstrukciót szerezze meg, akkor szintén a változó kamatozású euró alapú finanszírozás kell választania. Annak tudatában kell így dönteni, hogy jelenleg még nem látjuk, hogy a kamatok mostani emelkedő tendenciája megáll-e - illetve ha igen, akkor számíthat-e kamatcsökkenésre a megkötött lízingszerződés futamideje alatt.

 1. Kiszámíthatóság

Vannak olyan cégek, ahol hónapokkal előre le kell adni a költségtervezetet, és annak számain a későbbiekben nem, vagy csak nehezen lehet változtatni. Az is gyakori, hogy egy könyvelési rendszerben kell rögzíteni, hogy havonta mennyibe kerül majd az autó, és egy esetleges változtatás esetén nehéz a bevitt adatokon változtatni. Emiatt például egy pénzügyi igazgatónak fontos szempont lehet, hogy fix és kiszámítható legyen a lízingdíj. Számára a legjobb választás a fix kamatozású forint alapú lízingszerződés. Bár nem ez a legolcsóbb konstrukció, de mivel nem kell számolni az alapkamatváltozással, valamint a Ft/EURO árfolyam változásával, így mégis ez adja a legnagyobb biztonságot.A szakemberek szerint jelenleg a forint alapú változó kamatozású lízingszerződés jelent egyfokú átmenetet a legdrágább és a legolcsóbb konstrukciók között.

Defekt

Megéri most cégautót lízingelni?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy megéri-e a mostani bizonytalan helyzetben cégautót lízingelni. A szakemberek véleménye alapján azt mondhatjuk, hogy cégvezetőként előre kell tekinteni és a fejlődési lehetőségeket kell keresni. Arra kell törekedni, hogy a cég működése zavartalan legyen, mert csak így lehet túlélni egy kihívásokkal teli időszakot. Ha a céges autó ezt a zavartalan működést támogatja, akkor pedig nem kérdés, hogy szükség van rá. A lízing pedig azért jobb megoldás a vásárlásnál, mert lízing során nem kell egy összegben kiadni a gépjármű vételárát, nem áll benne a cég pénze évekig, hanem helyette fejlesztésre vagy biztonsági tartalékképzésre fordítható.

A finanszírozási forma kiválasztása mellett a flotta összeállításához és a flottaszabályzat kialakításához is érdemes szakértői segítséget igénybe venni. Mindez azért lehet előnyös, mert a szakértők a sok éves tapasztalataik alapján jobban látják, hogy az adott vállalat céljainak milyen összetételű flotta felel meg leginkább. Az optimális megoldáshoz figyelembe veszik a járműhasználat célját, a havi kilométerfutást, a károsanyag kibocsátással kapcsolatos célokat, de akár még a személyzeti adottságokat is.

Bármelyik megoldást választjuk cégvezetőként tisztában kell lennünk azzal, hogy hosszú távú döntést hozunk meg, ugyanis ne feledkezzünk meg arról, hogy a finanszírozás formája a lízingszerződés időtartama alatt nem változtatható! Azzal is számoljunk, hogy a jelenlegi helyzetben 1-1,5 évet várni kell, mire az autó megérkezik. Ez az időszak pedig plusz bizonytalanságot jelent, hiszen azalatt az idő alatt is változhat a gazdasági helyzet, amíg a cég a jármű használatba vételére várakozik. Ma még egyetlen szakértő sem tud biztos választ adni arra, hogy:

 • a háború meddig tart,
 • milyen következményei lesznek,
 • hogyan alakul a gazdasági helyzet,
 • mikor csökkennek az alapkamatok,
 • hogyan alakul a forint és az euró árfolyama, és
 • mindennek milyen hatásai lesznek az autóiparra.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ezek a tényezők mind-mind hatással vannak arra, hogy alakul egy lízingszerződés díja. Ha cégvezetőként bizonytalan, azzal kapcsolatban, hogy melyik finanszírozási konstrukció lenne a legoptimálisabb önnek, akkor forduljon a Business Lease szakértő munkatársainkhoz, akik személyre szabott tanácsokkal látják el Önt, és segítenek megtalálni az optimális megoldást cége mobilitásának biztosításához.

Feliratkozom

Ezek a cikkek is érdekelhetik:Cégautó beszerzés tanácsok8 tanács az üzemanyagszámla csökkentéséreMit tehetünk a cégautó költségek csökkentéséért?

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.