20.5.2022
No items found.

4 tanács a chiphiány miatt akadozó cégautó beszerzésre?

Autóipar válság

Az elmúlt időszakban sorra jönnek a negatív hírek az autóipari válságról. A gyártási kapacitási problémák miatt a legnépszerűbb cégautó modellek szállítási határideje átlagosan 8-12 hónapra tolódott ki. Buchta Norbert, a Business Lease Hungary ügyvezető igazgatója szerint 2022. második felénél előbb nem várható a lassú rendeződés a piacon. A hét legnagyobb autógyártó igyekszik komoly lépéseket tenni a gyártás maximalizálására és az alapanyaghiány megoldására. Ettől függetlenül a Business Lease számos megoldást kínál ügyfeleinek a folyamatos mobilitás biztosítására.Cikkünkben összefoglaljuk az autópiaci helyzettel kapcsolatos tudnivalókat és adunk néhány tippet a céges autókkal kapcsolatos várakozási idő áthidalására.

Miért alakult ki autóhiány?

Az autóipari gyártók – hogy ne kövessék el a 2009-es túltermelési válság hibáit - a világjárvány kitörésekor csökkentették a félvezető chipek megrendelését és a felszabaduló félvezető kapacitást így lekötötték más piaci szereplők. Emellett számos váratlan kihívással szembesültek a gyártók:az elmúlt egy évben az év eleji nagy texasi hóviharok is visszavetették a kapacitást, de felsorolhatjuk még a japán félvezetőgyárában történt tűzesetet vagy a most kialakuló konténerhiányt. A chip mellett egyre biztosabb, hogy más alapanyaghiány is felmerül, mint például az elmúlt hetekben felkapott acélhiány. Bizonyos autóalkatrészek ennek következtében kifogytak a raktárakból gyártási leállást okozva. Az alternatív beszerzési források drágábban vagy hosszabb várakozási idővel állnak csak rendelkezésre. A helyzetet rontja az AdBlue hiány. További cikkünk AdBlue ellátási problémáról.Másik téma a WLTP. A gyártókapacitást és stratégiát tovább feszíti a WLTP, a szigorúbb emissziós határérték szabályozás. Az autógyártók a károsanyag kibocsátási kvóták betartása érdekében csökkentik az olcsóbb árfekvésű „tömeg”autók gyártását, ezekből fokozott hiány alakul ki a piacon.Összességében, ha cégautóbeszerzés előtt állunk, nincs könnyű dolgunk, hiszen a piaci egyensúly az elmúlt évben felbomlott és keresleti piac alakult ki a gépkocsi hiány miatt. Az elmúlt néhány hónapban számos cég fordult cégautó szakértőinkhez segítségért, mert nem sikerült cégautót találniuk a megadott határidőn belül.3-4 hónap - egy éve még hosszú szállítási határidőnek számított, mára már egyes modelleknél elérhetetlenné vált. A cég mobilitása és a munkavállalók juttatása viszont elengedhetetlen a most kialakult helyzetben is. Felértékelődött a tervezhetőség és a rugalmasság a céges autók terén. Összeállítottuk a legfontosabb tanácsokat, amit a kialakult helyzetben érdemes megfogadni, hogy a cégautó időben rendelkezésünkre álljon.

4 tanács a cégautó beszerzési gondokra

tartósbérlet előnye
  1. Tervezés

Cégautó szakértő kollégáink szerint a legfontosabb lépés a tervezés. A tervezés minden időben fontos, a folyamataink hatékonyságát befolyásoló tényező, de válsághelyzetben kikerülhetetlen lépés. A jelenlegi helyzetben érdemes sokkal előbb el kezdeni a cégautó beszerzési folyamatot. Ne feledjük, számos modellnél akár 12 hónapot is igénybe vehet, míg átvehetjük a kiválasztott felszereltségű autót. Szánjunk rá megfelelő időt, mérjük fel a cégautó állományunkat. Nézzük meg a futásukat, nincs-e közöttük túlfutott modellek, melyeket minél előbb le kell cserélnünk. Vizsgáljuk meg, tervez-e a cégünk olyan pozíciók nyitását, melyek cégautót igényelnek. Összességében mérjük fel a következő egy évre a cég autóigényét, a lejáró autóállományt, a szükséges fejlesztéseket.Mit érdemes megvizsgálnunk a cégautó flottánk tervezésénél:

  • Tervezett új pozícióink cégautóval
  • Lejáró lízingszerződések
  • Túlfutott autóink

A Business Lease cégautó szakértője segít átvizsgálni az autóállományt és gazdaságos és jelenleg elérhető megoldást javasol, hogy az ügyfelek csökkenthessék flottájuk üzemeltetési összköltségét (TCO).

Autóleadás
  1. Beszerzési források

A Business Lease beszerzői csapatának legfontosabb feladat a beérkező lízing érdeklődésekhez a legkedvezőbb ajánlat megkeresése. A szakértőink a piacon tapasztalható változások miatt beszűkölt lehetőségekre a következő megoldásokat ajánlják:Készletautó – Jelenleg a leggyorsabb megoldás a készletautó. Ha sikerül készletautót találnunk, akkor a rendelést követően rövid határidővel, akár már két héten belül is átvehetők a cégautók. Ha készletautót választunk, számítsunk rá, hogy bizonyos kompromisszumokat meg kell kötnünk. A cégautónk felszereltsége, színe nem biztos, hogy az eredeti elképzelésünkkel azonos lesz. Érdemes ezen a téren rugalmasnak lennünk, ha szeretnénk az autót minél hamarább használni. Másrészről a készletautóknál számítsunk rá, hogy szinte azonnali döntést várnak az autószalonok, mert nem tárolják az autókat csak napokig. Lízing szerződésnél ezeket az autókat a szerződéskötést követően azonnal foglalásba tesszük, hogy biztosítsuk a mielőbbi átadást. Készletről rendelhető modellek.Rendszámmal ellátott szalonautók - Ezek a korábban már forgalomba helyezett, ám még nem futott autók. Itt is szükséges a gyors folyamat, ahhoz, hogy akár három héten belül már használhassa az új autót.Mind a készletautók, mind a szalonautók korlátozottan elérhetők az autókereskedéseknél és a készlet folyamatosan csökken.

Csereautó hosszabítás
  1. Rugalmas megoldások

Válasszunk ideiglenes rugalmas megoldást az átmeneti idő áthidalására, míg megérkezik a megrendelt cégautónk. A Business Lease által nyújtott BusinessRent konstrukcióval mobilitási megoldást biztosítunk átmeneti autót rövidtávú bérautó flottánkból. A rövidtávú bérautó szolgáltatásnál előre meghatározott fix költségkerettel lehet kalkulálni. A költségek átláthatók és tervezhetők. A bérautó garantálja a maximális rugalmasságot egy hónaptól akár egy év közötti periódusig. Érdekel a bérautó megoldás.

Defekt
  1. Keressünk alternatívát

Ha olyan felszereltségű vagy műszaki paraméterű cégautót szeretne, amelyik éppen egyik kereskedőnél sincs készleten, akkor gyártásból kell rendelni autót. Sok olyan népszerű vagy új modellt keresnek ügyfeleink, amelyeknél extrém nagy szállítási határidőt vállal a gyártó. Érdemes ilyen esetben alternatív modellt választani. A Business Lease beszerzői csapata, hála az importőrökkel folytatott folyamatos konzultációnak, ismeri a pillanatnyi rendelési állapotokat, a rendelhető modelleket és a gyártói kapacitásokat. Érdekel az operatív lízing.Készletről lízingelhető modellek

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.