Baleset

Mi a teendő, ha a lízingelt autómat baleset éri?

A káresemény, közúti baleset váratlanul éri az autóst, nem lehet rá felkészülni. A Business Lease csapata Ön mellett áll és segít Önnek abban, hogy a cégautó kárbejelentése időben megtörténjen. A későbbi kárrendezési ügyintézést megkönnyíti, ha Ön is tisztában van azzal, hogy mi a teendő egy ilyen szituációban.

A kárbejelentési kötelezettség elengedhetetlen a biztosító felé. Casco károknál 48 órán belül, KGFB károknál 30 napon belül. Késedelmes kárbejelentés esetén a biztosító elzárkózhat a fizetési kötelezettség alól. A kárbejelentéshez továbbra is szükséges a kitöltött kárbejelentő, vezetői engedély adatlap, forgalmi engedély másolat és (KGFB esetén) kék-sárga baleseti bejelentő.

Két vagy több autó ütközésekor:  az Európai baleseti bejelentő (kék-sárga nyomtatvány) vagy Kék-sárga online applikáció kitöltése után értesítse a Call Center munkatársait, akik tájékoztatják Önt a további teendőkről.

’Az európai baleseti bejelentő helyes kitöltése nagyon fontos. Az érintettek a bejelentő egy példányát vegyék magukhoz (a károsult az eredetit). Ne feledkezzünk meg az esetleges tanúk nevének és lakcímének feltüntetéséről. Ha nincs komoly vita a felek között, ismertessük el a károkozó felelősségét írásban, mert utólag ezt nehéz behajtani. Ha van kéznél fényképező gép vagy telefon, készítsünk fényképet a baleset helyszínéről. A vezető személyére és a járműre vonatkozó adatokat érdemes ellenőrizni.’

Egy résztvevős baleset: Természetesen, ha nincs több résztvevő, mert  parkolás közben történt sérülés a cégautón, akkor a kék-sárga nyomtatvány kitöltése helyett az alábbi bejelentőt szükséges kitölteni: Kattintson ide a kárbejelentéshez

SZÜKSÉGES ADATOK

  • EU baleseti bejelentő (kék-sárga) vagy rendőrségi jegyzőkönyv (esetlegesen)

  • Rendszám

  • Autó típusa

  • A felmerült probléma

Kárbejelentés

Mit vigyek a kárfelmérésre? A kárfelmérés során legyenek Önnél az eredeti kitöltött kárbejelentő nyomtatványok és személyi okmányok.

Rendőrt kell hívni ha…

Másik félnek nincs KGFB (kötelező felelősség biztosítása),
Másik fél elhagyja a helyszínt adatai hátrahagyása nélkül,
Felek között a felelősség kérdése vitatott.
Személyi sérülés esetén azonnal értesíteni kell a mentőket, valamint a rendőrséget.

Mikor kerül javításra az autóm?

Kárfelmérés után tud egyeztetni időpontot a szervizzel a sérült autó javítására.

Mit tegyek, ha nem tudok tovább menni az autómmal?

Mozgásképtelen járműnél hívja a Business Lease assistance szolgálatát (+36 1 886 9288). Szolgáltatásunk a nap 24 órájában az Ön rendelkezésére áll. Négy napra díjmentes csereautót is biztosítunk.

Letölthető casco és KGFB feltételek

Itt letölthetők a casco biztosítás és kötelező-felelősségbiztosítás feltételei, melyek részletes képet adnak a kárrendezés teljes menetéről.

Kárbejelentés

Gyakran ismételt kérdések

Mit tegyek kavicsfelverődéskor?

Kavicsfelverődés esetén érdemes az első szélvédő sérülését bejelenteni akkor is, ha csak egy apró kavicsnyom látható a szélvédőn. A legtöbb esetben a sérülés szinte nyomtalanul javítható anélkül, hogy cserélni kellene a szélvédőt. A kavicsnyomot érdemes leragasztani annak érdekében, hogy ne érje szennyeződés, ezzel növelhető a javítás hatékonysága. Egy szélvédő javítás átlagosan 30 percet vesz igénybe, amit szerződött partnereink akár helyszíni kiszállással, az Ön otthonában, vagy munkahelyén is vállalni tudnak. További előnye, hogy míg a szélvédő cserének önrész vonzata van, addig a javítás önrészmentes, azaz teljes egészében a biztosító fizeti.

Mit jelöljek be a kárbejelentőn? A kárrendezés típusai.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) terhére kérheti a kár rendezését, ha a másik fél elismeri a felelősségét a baleset okozásáért és hiánytalanul kitöltötték a kék-sárga baleseti bejelentőt. Casco terhére kérheti a kár rendezését saját hibás káresemény esetén, vagy ha a kár okozója ismeretlen (pl. parkolóban tudtunk nélkül ismeretlen tettes által okozott kár). Kavicsfelverődés szélvédőre, karosszériára, tereptárgy által okozott sérülés, kátyúkár, elemikár, részlopás, vagy a jármű teljes lopása is rendezhető casco biztosítás terhére.

Mi történik, ha külföldön következik be a káresemény?

Az Ön kötelezettségei és a kárbejelentés lépései nagyjából megegyeznek a belföldi folyamattal, azonban érdemes tudnia néhány különbségről. A kék-sárga külföldön is kék-sárga. Két vagy több autót érintő balesetnél külföldön is az európai baleseti bejelentőt kell kitöltenie a nyomtatványon vagy az online applikáción keresztül. A kárbejelentő rovatai minden EU-s országban megegyeznek. Fontos, hogy minden adatot pontosan adjon meg, és mindkét járművezető írja alá a nyomtatványt. Ha van rá lehetőség, a megjegyzés rovatba a károkozóval be kell íratni saját nyelvén, hogy elismeri a felelősségét. Legyen bizonyítéka mindenről! Minden helyszínen rögzített anyag rendkívül értékes a biztosító számára, ezért készítsen minél több fotót, videót. Vegye fel a kapcsolatot csapatunkkal! Minden esetben tájékoztassa kollégáinkat a balesetről, töltse ki a Business Lease kárbejelentő nyomtatványát, és ha kérdése van, bátran kérjen tőlük segítséget. Amennyiben egy koccanással, pár karcolással megúszta a balesetet, használhatja tovább a járművet, nem kell megszakítania a nyaralást. Lehetőség szerint tartsa magánál a lehulló autóalkatrészt (ha van ilyen), mert a biztosító kérheti annak bemutatását. Valamivel nagyobb, de még nem komoly koccanásnál törekedjen arra, hogy egy szükségjavítással hazavezesse az autót, és a javítást itthon fejezzék be. A szükségjavítás megkezdése előtt dokumentálni szükséges a tényleges sérüléseket és a leszerelt alkatrészeket meg kell őrizni kárfelvételig. Ha keletkezik javítási számla a szükségjavításról, azt a Business Lease nevére kell kiállítani a későbbi elszámolás érdekében. Komolyabb sérülés és mozgásképtelen jármű esetén haladéktalanul értesítse a Business Lease Assistance szolgálatát.

Csereautóra van szükségem. Milyen lehetőségeim vannak?

A Business Lease minden esetben garantálja a mobilitást, ezért kérjük, bátran jelezze, ha csereautóra tart igényt. A baleset következtében mozgásképtelenné vált járművet a Business Lease Assistance csapata elszállítja a legközelebbi szerződött szervizpartnerhez, és négy naptári napra biztosít csereautót díjmentesen. Mozgásképes gépjármű esetén a javítás idejére a Business Lease biztosíthat csereautót az Ön számára (a szolgáltatás díjazása az ügyfél- szerződés típusától függ). A kárbejelentés során kérem jelezze csere- vagy bérautó igényét call centerünknek.

Javíttathatom-e az autómat kárfelvétel előtt?

Kárfelvételig meg kell őrizni a jármű kárkori állapotát és a tényleges sérüléseket szükséges bemutatni a biztosító kárszakértőjének. Amennyiben kisebb javítást, szükségjavítást kellett elvégezni a kárfelvétel előtt ahhoz, hogy mozgásképes legyen az autó, dokumentálni szükséges a sérüléseket a szükségjavítás megkezdése előtt. A leszerelt alkatrészeket meg kell őrizni a kárfelvételig és a kárszakértőnek be kell mutatni.

Megtörtént a baleset. Mit kell tennem a helyszínen?

Gondoskodjon az azonnali biztonságról. Amennyiben lehetséges, álljon félre a gépjárművel egy jól látható helyre és tegye ki a vészvillogót. Legyen körültekintő, amikor kiszáll az autóból. Haladéktalanul hívja a mentőket, amennyiben Ön, vagy bármelyik utasa megsérül. Ha szükséges, nyújtson elsősegélyt. Értesítse a rendőrséget is, ha személyi sérülés történt, ha vitás helyzet alakult ki a balesetben. Hiánytalanul, pontosan töltse ki a kék-sárga baleseti bejelentőt. A dokumentum rovatai: baleset helye és időpontja; vezetők és gépjárművek, valamint a biztosító adatai; sematikus ábra helye. Tudta, hogy a dokumentum már nem csak kék-sárga nyomtatványként, de online applikációként is elérhető? Dokumentáljon mindent! Fotózza le a helyszínt, a járművek helyzetét, valamint a sérüléseket. Rögzíthet videót is. Értesítse a Business Lease Call Centert, jelentse be a káreseményt 48 órán belül telefonon, vagy e-mailben. Munkatársaink tájékoztatják Önt a további teendőkről, és elküldik e-mailben a biztosítási kárbejelentő nyomtatványt, amelyet vissza kell szolgáltatnia kitöltve, csatolva a szükséges dokumentumokat. Mozgásképtelen autó esetén haladéktalanul hívja a Business Lease Assistance-t.

Fontos elérhetőségek ügyfeleinknek

Foglaljon szerviz időpontot itt:

Ön fontos számunkra és mi gondoskodunk járművéről. A jármű rendszeres karbantartása fontos a biztonságos autózás érdekében. Mi segítünk Önnek.

Köszönjük, hogy kitöltötte az űrlapot!
Při vyplňování formuláře se něco pokazilo. Zkuste to znovu.
Foglaljon szerviz időpontot itt:

Ön fontos számunkra és mi gondoskodunk járművéről.

Köszönjük, hogy kitöltötte az űrlapot!
Při vyplňování formuláře se něco pokazilo. Zkuste to znovu.

BUSINESS LEASE Hungary Kft.
H-1134 Budapest, Dózsa György út 146-148. 6. em.
Adószám: 13110123-2-41, Cégjegyzékszám: 01-09-966983