Cégautó áfa visszaigénylés 2021

Útnyilvántartással vagy anélkül?

Az ÁFA törvény alapján a céges használat mellett  személygépjárművek bérleti díját terhelő ÁFA 50%-a levonható akkor is, ha erről nem vezetünk tételes útnyilvántartást. Az elmúlt években jelentős tapasztalat gyűlt össze ezzel kapcsolatban. Az elsőre befutónak gondolt „50%-os ÁFA átalány” megoldás viszont nem vált a magyarországi cégek körében igazán elterjedtté. Nézzük meg, mi ennek az oka.

Lízingdíj ÁFA

A Business Lease, a több ezres cégautó flottakezelő tapasztalata szerint a cégek az autójukat nem magáncélra, hanem üzleti célra használják. Felmérésünk alapján minden megtett 100 km-ből 73 km üzleti használat. Tehát hiába tűnt az első időben vonzónak a módosított ÁFA törvény személygépkocsik bérbevételére vonatkozó pontja. (2007. évi CXXVII. Törvény 124. §). A gyakorlat valójában azt mutatja, hogy a cégautók nagy részében nem éri meg ezt a formát választani, és érdemes továbbra is a jól bevált útnyilvántartást vezetni. De azért nem ilyen egyszerű a megoldás, ha a cégünkre szabott legjobb megoldást szeretnénk kiválasztani.

A módosított Áfa Törvény

 

Cégautó flottakezelés

Lízing ÁFA visszaigénylés nagyobb flottánál

Mi történik akkor, ha több cégautót, vagy egy nagyobb flottát lízingelünk? Sok esetben egyes autóink folyamatosan munkában vannak, míg a többi csak “bejáró” autó, tehát vegyes flottát üzemeltetünk.
Az adóhatóság tájékoztatója szerint, nem kell mindegyiket azonos módon kezelnünk lízing ÁFA-levonás szempontjából. Lehetőségünk van az egyedi döntésre. Meghatározhatjuk, melyiknél használjuk az 50%-os átalányt, melyiknél pedig az útnyilvántartás vezetését.
Tehát érdemes külön bontani a flottánkat cafeteria juttatású cégautókra és munkaautókra. A munkaautóknál megéri folytatni az útnyilvántartás vezetést. Például a szerviz kocsiknál vagy az üzletkötői / kereskedői autóknál, hiszen itt az üzleti célú használat általában jelentősen meghaladja az 50%-ot. Míg a béren kívüli juttatásként nyújtott vezetői cégautók használóinak könnyíthetünk az adminisztrációs terhein az ÁFA-átalány bevezetésével.

Apropó cégautó – Ha szeretne elmélyedni a cégautó a kérdésben, a cégautó adóról összegyűjtöttük a lényeges információkat és tippeket.


Hogyan bizonyítjuk a cégautó üzleti használatot?

Ha nem vezetünk részletes útnyilvántartást, hanem az 50% ÁFA-visszatérítést választjuk, akkor mivel tudjuk alátámasztani az üzleti célú autózást? Az adóhatóság nemrég kiadott tájékoztatása alapján az átalány igénybevételéhez nem kell bizonyítani az céges használat arányt. A legminimálisabb üzleti célú használat is elég, és ehhez bármilyen, az ügyvitel során keletkezett írásos anyag elegendő. Ez a gyakorlatban lehet egy ilyen tartalmú email is.

 

FigyelemFontos: Az autónkénti elszámoláshoz viszont szükséges, hogy a lízing szerződésben külön gépkocsinként szerepeljenek a fizetendő lízing díjak. A Business Lease-nél pont emiatt külön kezeljük az autókat az operatív lízing szerződésekben. Szeretne többet tudni az operatív lízingről? Cikkünkben megtalálja, mi is az operatív lízing és milyen szolgáltatásokat tartalmaz.

 

Ha vegyes célú flottát üzemeltetünk, és elhatároztuk, hogy szétbontjuk őket használat alapján, akkor több lehetőségünk van. Az ÁFA visszaigénylés szempontjából lehet: tiszta magáncélú | tiszta üzleti célú | vegyes célú – 50% | vegyes célú – átterheléses használat. Nézzük meg ezeket részletesen, hogy a számunkra legoptimálisabb szempontot tudjuk választani.

egz Cégautó magán célú használata– A cégautót kizárólag magánhasználatra vesszük igénybe. A rossz hír az, hogy a jogalkotók gondoltak erre. Ebben az esetben egyáltalán nem lehet levonásba helyezni az ÁFA összegét.

2 Cégautó üzleti célú használata – Ellenben a másik végpont, ha 100%-ban céges ügyben, kizárólag gazdasági tevékenységre használjuk a járművet. Ebben az esetben érdemes gondosan vezetni az útnyilvántartást (legyen az tételes vagy GPS rendszerű), mert a havi lízingdíj ÁFÁ-ja teljes mértékben levonható.

Három Cégautó vegyes használata | 50% – Vegyes használatnál két lehetőségünk van: Vagy az 50%-os átalányt alkalmazzuk – és emellett legalább havi egy út erejéig igazoljuk, hogy nem teljesen magáncélra használjuk a cégautót. Vagy útnyilvántartásunk alapján a tényleges üzleti használat arányában az ÁFA visszaigényelhető.

Négy Cégautó vegyes használata | átterhelés – Mi a teendőnk akkor, ha úgy döntünk, hogy az alkalmazottunknak kiszámlázzuk a cégautó magáncélú használatát? Az ÁFA törvény értelmében, amennyiben a cég a diktált hányadot alkalmazza (tehát nem támasztja alá tételesen az üzleti és a magáncélú használatot), és a gazdasági tevékenysége adólevonásra jogosító tevékenység, úgy az általa bérelt személygépjármű havidíjának ÁFA tartalma teljes mértékben levonható, ha a bérleti díj legalább 50%-át a munkavállalóval megtérítteti.

 

Business Lease tanácsa a lízingdíj ÁFA visszaigénylésre

Feltételezve, hogy a céges autót többnyire üzleti célokra használjuk: Ebben az esetben úgynevezett ÁFA átalánynál magasabb ideális esetben akár 100%-os ÁFA levonást is elérhetünk. Ehhez viszont szükséges a pontosan vezetett útnyilvántartás  és a kizárólagos céges használat.” Konkrét példát nézve , egy drágább lízingelt cég autónál pl Volvo XC60-nál 200 000 Ft-os havidíjnál, 90%-os céges használat mellett akár évi 260 000 Ft megtakarítást is elérhetünk, ha tovább vezetjük a macerás útnyilvántartást.

 

Cégautó kérdésben ebben a cikkünkben tájékozódhat a cégautó különböző finanszírozásról  azok előnyeiről és hátrányairól.

 

 

Autó checklist

ESETTANULMÁNY

Cég: magyarországi multinacionális vállalat (DIY szektor);

Cégautó flottaméret: 80 -100 cégautó

Finanszírozási forma: 95% operatív lízing; 5% saját tulajdon

 

A fent említett cég autó flottájának 70%-a béren kívüli juttatású cégautó. Főként felső- és középvezetők juttatási csomag részeként használják ezeket a járműveket nagyrészt magán célú használatra.

 

FigyelemJó tudni! A munkavállaló lakóhelye és a munkavégzés helye közötti gépkocsihasználat magáncélú használatnak minősül, mivel a munkavégzés helyén való megjelenés a munkavállaló kötelezettsége. Kivétel: ha a munkavégzés helye (üzleti partner) közelebb van a munkavállaló lakóhelyéhez, mint a munkáltató székhelyéhez, telephelyéhez.

 

Ennél a vállalatnál az autó flotta 16%-át használják rendszeresen üzleti célra, a maradék 84% cafeteria jellegű juttatásban van. Ha köteleznék az cégautóhasználókat az útnyilvántartás folyamatosan vezetésére, a lízingdíj ÁFA összegét visszaigényelhetnék az üzleti használat arányában. A partnerünk esetében a pénzügyi forecast alapján, ez csupán 0,2%-kal csökkentené a költségeket, viszont az adminisztrációs terhek többszörösére nőnének. Ráadásul a korábbi tapasztalatok alapján a cégautót használó munkavállalók pontatlanul töltötték ki az útnyilvántartást és a leadások is folyamatosan csúsztak. Így ez a cég kiküszöbölve a felesleges adminisztrációt, központilag az „50%-os adó-átalányt” választotta.

Számukra az átalány a legésszerűbb megoldás, az egyetlen elvárás az cégautó használó felé, hogy legalább egy üzleti utat igazoljon havonta.

További cikkeink.

  • Cégautó magán célra
  • Cégautó üzleti célra
  • Cégautó vegyes célra-50%
  • Cégautó vegyes-terhelés

Lépjen velünk kapcsolatba

Hoppá! Az űrlap nem található.