26.6.2023
No items found.

Olasz autópálya matrica

Az olasz autópályákon fizetőkapus rendszer működik, a díjak a megtett út alapján, az autópályáról való lehajtáskor fizetendőek.Az autópálya díjak egy útra szólnak, tehát egy utazás során a visszafelé vezető útra is külön meg kell vásárolnunk az autópálya matricát.Az autópályára való felhajtáskor egy jegyet kapunk, amit a lehajtáskor az automatába kell helyezni, majd a megállapított díjat bankkártyával vagy készpénzzel tudjuk kifizetni.A gyakorlat azt mutatja, hogy a bankkártyás sorok általában rövidebbek, így a gyorsabb áthaladás érdekében válasszuk ezt a fizetési módot.Az olasz autópályákon lehetőségünk van előre feltölthető Viacardot használni, ami meggyorsíthatja az áthaladást. A Viacard használatakor a bankkártyás fizetőkaput válasszuk, mert ott van olyan érzékelő rendszer, ami a kártyát be tudja olvasni.

Telepass: Megállás nélküli áthajtás

Amennyiben érintés és megállás nélküli áthajtást szeretnénk a fizető kapuknál, akkor válasszuk a Telepass rendszert, amely egy elektronikus fedélzeti egység a rendszeres autópálya-használók számára.Fizetőkapuk OlaszországbanAz alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a könnyebb és a gyorsabb áthaladás érdekében melyik fizetőkaput milyen esetben érdemes használni:

  • Telepass – A sárga hátterű tábla egyértelműen a Telepass áthaladást jelzi. Ezeket a kapukat kizárólag a Telepass eszköz tulajdonosai használhatják.
  • A CardsBlue egyértelműen jelzi, hogy csak a következő kártyákkal lehet fizetni: Viacard, Credit Cards és Cash kártyák.
  • Vegyes: Ez azt jelenti, hogy magába foglalja a sárga alapon T-betűvel jelzett Telepass lehetőséget is, ez azonban csak azt jelzi, hogy a Telepass ügyfél is használhatja ezt a kaput, de figyelmezteti a többi gépjárművezetőt arra, hogy a kapu nem kizárólag a Telepass ügyfeleké. A kék háttér azt mutatja, hogy ezeknél a kapuknál az alábbi kártyákkal lehet fizetni: Viacard, Credit Cards és Cash kártyák.
  • Készpénzes kapuk, amelyeknél csak készpénzes fizetést fogadnak el.
  • Önkiszolgáló – Ebben az esetben a fehér a készpénzes fizetést is jelzi. Az ilyen táblákat megjelenítő kapuk csak az automatikus önkiszolgáló pénztáron keresztül fogadnak el fizetést. A készpénz szimbólum mellett Viacard, hitel- és készpénzkártyával is lehet fizetni.

Olasz autópályadíj kategóriák:

  • A kategória: 2 tengelyes járművek 1,3 méteres magasság alatt az első tengelynél mérve, tehát nem az autó teljes magasságára vonatkozóan (személygépkocsi, motorkerékpár), e kategória árai szerepelnek az alábbi listában
  • B kategória: 2 tengelyes járművek 1,3 méteres magasság felett az első tengelynél mérve (terepjáró, kéttengelyes busz, kisteherautó)
  • B kategória – 3 tengely: három tengelyes járművek, valamint személygépjármű egytengelyes utánfutóval, lakókocsival, 3 tengelyes teherautók
  • B kategória 4 tengely
  • B kategória 5 tengely: 4 ill. 5 tengelyes járművek (kamion, teherautó pótkocsival, személygépjármű kéttengelyes lakókocsival, stb.).

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.