6.7.2023
No items found.

Közúti bírságok Szlovéniában

Frissítve: 2023.07.05.Amennyiben Szlovénia az úticélunk érdemes nagyon körültekintően eljárni.Ha ugyanis Szlovéniában vezetünk, szükségünk lehet nemzetközi járművezetői engedélyre (IDP).Kivételt ez alól az az eset jelent, ha a jogosítványt az Európai Unió egyik tagállamában állították ki. A magyar jogosítványok ennek értelmében érvényesek a szlovén közlekedésben, ám mégis azt javasoljuk, hogy legyünk alaposak, mert egyes cégek, illetve autókölcsönzők kérhetik az IDP-t.

Tartalomjegyzék
  1. Sebességhatárok Szlovéniában
  2. Szlovénia alkohol tolerancia
  3. Tompított fényszórók használata Szlovéniában
  4. Gyermekek utazása az autóban a szlovén közutakon
  5. Biztonsági öv használata Szlovéniában
  6. Mobiltelefonhasználat vezetés közben Szlovéniában
  7. Közúti bírságok Szlovéniában

Gyorshajtás elkerülése Szlovéniában - Sebességhatárok

Szlovénia területén a sebességkorlátozások az alábbiak szerint alakulnak (amennyiben ezt külön kihelyezett táblán nem jelzik):

Autók és motorok:

Lakott területen:50 km/hTelepülésen kívül:100 km/hGyorsforgalmi úton:110 km/hAutópályán:130 km/h

Pótkocsis járművek:

Lakott területen:50 km/hTelepülésen kívül:90 km/hGyorsforgalmi úton:100 km/hAutópályán:100 km/h

Autópályán tilos olyan gépjárművekkel közlekedni, amelyek sebessége nem haladja meg a 60 km/h-t.

Szlovénia alkohol tolerancia

Szlovéniában a maximális megengedett véralkoholszint 0,5‰.Ha a gépjárművet vezető véralkoholszintje legfeljebb 0,5 ‰, de a rendőr úgy véli, hogy a sofőr nem tudja biztonságosan vezetni az autót, bírságot szabhat ki, amelynek mértéke 300 €.Ha a véralkoholszint 0,51‰ és 0,8‰ között van, akkor a bírság 600 euró. Ha 0,81‰ és 1,1‰ közötti értéket mutat a szonda, akkor a bírság 900 euróig terjedhet.Abban az esetben, ha a sofőr véralkoholszintje meghaladja az 1,1 ‰-t, a pénzbírság 1200 euró, de ha a rendőr úgy ítéli meg, akkor a járművezetőt 6-12 órára le is tartóztathatja.A 3 évnél kevesebb vezetési tapasztalattal rendelkező járművezetők esetében a megengedett maximális véralkoholszint 0,0 ‰. Ha a megengedett szintet 0,5 ‰-ig túllépik, a bírság 300 euró.

Tompított fényszórók használata Szlovéniában

A szlovén utakon a tompított fényszórók használatát a törvény a nap 24 órájában, és az év minden napján előírja. Elmulasztása esetén a bírság 40 euró.Ugyancsak bírságot kell fizetnünk, ha éjszaka világítás nélkül vezetünk. Ennek mértéke 120 euró.

Gyermekek utazása az autóban a szlovén közutakon

Szlovéniában szigorú közlekedési szabályok vonatkoznak a gyerekek autóban történő utazására.Ennek értelmében minden gyermeknek, aki 150 centiméternél alacsonyabb, kötelező használni megfelelő gyermekbiztonsági ülést vagy emelőpárnát, amely az életkoruknak és testsúlyuknak megfelelően van kiválasztva.A biztonsági gyermeküléseket hátrafelé kell elhelyezni, amíg a gyermek el nem éri a gyártó által meghatározott maximális súlyt vagy korhatárt. Ezután a gyermeket előre néző ülésben is lehet utaztatni.Szlovéniában a gyerekeknek tilos az első ülésben utazniuk olyan autókban, amelyekben van hátsó utastér. Ez az előírás általában 12 éves kor alatti gyerekekre vonatkozik.A szabály megszegése esetén a bírság 200 euró.

Biztonsági öv használata Szlovéniában

A szlovén utakon közlekedők számára, az első és a hátsó ülésen is egyaránt kötelező a biztonsági öv használata. A bírság mértéke 120 €.

Mobiltelefonhasználat vezetés közben Szlovéniában

Szlovéniában tilos vezetés közben kihangosító nélkül telefonálni, illetve mobilkommunikációs eszközt használni.A szabály megszegése esetén a bírság 120 euró.

Közúti bírságok Szlovéniában

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk még néhány szabálysértéshez kapcsolódó bírság mértékét:

SzabálysértésBírságA baleset helyszínének elhagyása1200 €Kábítószer hatása alatt történő autóvezetés950 €Az előzés szabályainak megsértése500 €Piros jelzőlámpán való áthaladás300 €Alagútban történő előzés700 €Követési távolság be nem tartása300 €

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.