31.7.2014
No items found.

Hogyan vigyünk biciklit autóval?

Itt a nyár, az aktív pihenés szellemében sokan szeretnénk nyaralásra is magunkkal vinni kerékpárjainkat. Szerencsére erre több lehetőségünk is van:

Fel a tetőre:

 Kézenfekvő és leggyakrabban használt megoldás a tetőcsomagtartó/ kereszttartóra rögzített bicikli tartó. Előnye, hogy három, akár négy kerékpár is rögzíthető, és megfelelő kereszttartóval több autón is használható. Hátrányai közé tartozik, a megnövekedett légellenállás, ami főleg nagyobb sebesség esetén akár 1 -1.5 liter többlet fogyasztást is eredményezhet. Magasabb autó, SUV és átlagos méretű felhasználó esetén komoly nehézséget jelent a sporteszköz tetőre emelése ( átlagos magasságú hölgyként maximum a gyerek biciklijét tudom a tetőre felrakni, a sajátomhoz már segítség kell), illetve bizonyos váz típusok esetén a rögzítés nem mindig használható. Ha úgy döntünk, hogy az autónk tetején kívánjuk a bicikliket szállítani, nagyon oda kell figyelni, hogy még véletlenül se próbáljunk meg megszokott módon beállni a  garázsunkba, vagy beugrani a bevásárló központ fedett parkolójába, mert ennek nem csak kerékpár de az autónk is komoly kárát láthatja. Ugyanilyen problémás lehet egy lombos fa alatt elhaladni vagy beállni alá. Bár ilyen típusú tartókat már diszkont áron is kaphatunk, óva intenék mindenkit egy nem megfelelő minőségű eszköz beszerzésestől, elég csak abba belegondolni, hogy milyen pusztítást okozhat egy, az autópályán a tetőről lerepülő drótszamár. Célszerű ezért időnként ellenőrizni a megállóknál, hogy biztos jól vannak-e a kerékpárok a tetőn, nem lazultak-e meg, nem mozognak.

Hátsó ajtóra szerelhető tartó:

 Ferde hátú autók esetében szóba jöhet ez a megoldás is amely, általában két - maximum három kerékpár szállítására alkalmas csak. Megnehezíti a hozzáférést a csomagtartóhoz, tehát hosszú út esetén nem túl előnyös,  cserébe nem okoz légellenállás növekedést és nem kell magasra emelni a nehéz vasakat. Hátrányként azt is meg kell említeni, hogy rossz idő esetén az autó mögött kialakult turbulencia miatt az összes kosz a bicikliken landol, míg a tetőn szállítva általában csak vizes lesz. Egy komolyabb darab beszerzése ebből a típusból általában jobban megterheli pénztárcánkat is.

Vonóhorogra szerelhető tartó:

Hasonló előnyökkel bír, mint a hátsó ajtóra szerelhető változat. Sok bicikli szállítására a legjobb megoldás, bár természetesen feltételezi a vonóhorog meglétét. A legköltségesebb megoldás  és legtöbb esetben meg kell küzdenünk a rendszám tábla  vagy hátsó világítás eltakarásának a problémájával is. Az igényesebb eszközök már tartalmaznak megismételt lámpasort illetve rendszámtartó keretet. Ha olyan terepjárónk van amin a hátsó ajtó hordja a pótkerekét a fenti két megoldás általában nem használható, ilyen esetekre speciális a pótkerékre rögzített tartó lehet a megoldás.

Beépített tartó:

Néhány típus (e.g. Opel Meriva, Zafira)  esetében opcióként rendelhető egy a hátsó lökhárítóból kihúzható integrált bicikli szállító ami mindig kéznél van és majdnem tökéletes megoldást jelent. Ellenérvként csak a magasabb ár és az a tény szólhat, hogy ez esetben le kell mondanunk a pótkerékről is. Természetesen erről az autó megrendelésekor döntenünk kell, utólagos felszerelése nem lehetséges.

Zárásképpen még arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy bármilyen megoldást is választunk vegyük figyelembe az autó megváltozott súlypontját és tartózkodjunk a nagy sebességgel való haladástól és a hirtelen irányváltoztatástól.

 

Kellemes és biztonságos utazást !

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.