17.10.2022
No items found.

Hatósági áras üzemanyag szabályozás

Üzemanyag szint

Cikk készítésének dátuma: 2022.05.31.A kormány döntése alapján a hatósági üzemanyagár az üzemanyag-turizmus visszaszorítása érdekében módosult. A kormányrendelet értelmében a külföldi rendszámú és a 7,5 tonna feletti járművek üzembentartói piaci áron vásárolhatnak üzemanyagot. A benzin beszerzési ára 20 forinttal, a gázolajé 15 forinttal emelkedik az egy héttel korábbihoz képest.

„az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámos jármű töltésének céljából értékesítik.” Magyar Közlöny

Múlt hét péntek óta a hatósági áron már csak magyar forgalmival rendelkezők és a mezőgazdasági gépek tankolhatnak, a külföldi rendszámú és a 7,5 tonna feletti járművek már a piaci áron tankolnak. A rendelkezést követően a kutak piaci árat tüntetnek fel a kútoszlopokon, a hatósági ár azonban 480 forint maradt. Az üzemanyag-töltőállomásokon a kisnyomású kútoszlopon keresztül szolgálják ki hatósági áron azon 7,5 tonna alatti gépjárműveket, amelyek rendelkeznek magyar jelzésű rendszámmal. A nagynyomású kútoszlopokon rendszerint piaci áron történik az üzemanyag értékesítése.

Fontos információk:

A Business Lease üzemanyag szolgáltatással foglalkozó csapata összeállította a legfontosabb tudnivalókat az új szabályozással kapcsolatban az üzemanyag társaságok tájékoztatása alapján.

Üzemanyagkártyával történő fizetésnél:

  • Ha gépjárműve jogosult a hatósági árra (7,5 t alatt, magyar rendszám)
  • És kisnyomású kútoszlopon keresztül tankol

Ebben az esetben hatósági árat fog fizetni, viszont egyes töltőállomásokon a kiadott bizonylaton a piaci ár jelenik meg. Ez az összeg automatikusan javításra kerül a hatósági árra az üzemanyag szolgáltató által kiadott számlában.

készpénz

Készpénzes fizetés esetében

  • Ha gépjárműve jogosult a hatósági árra (7,5 t alatt, magyar rendszám)
  • És kisnyomású kútoszlopon keresztül tankol

A kiadott bizonylatokon a hatósági ár fog megjelenni.

A 7,5 tonna feletti gépjárművekEzeket a járműveket legtöbbször nagynyomású kútoszlopon keresztül szolgálják ki a benzinkutak, kizárólag piaci áron.

Open kártya

OPEN kártyák – nem rendszámhoz rendelt kártyákTankolásnál az OPEN kártyát használók, a kasszánál készítsék elő a forgalmi engedélyt, a kiszolgáló kérheti ellenőrzésre.

külföldi

Külföldi rendszámú autók nem tankolhatnak hatósági áron üzemanyagot. Abban az esetben azonban kedvező áron tankolhat, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter külön rendeletben megállapítja.

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.