5.1.2023
No items found.

Az autó téli felkészítése

Autó téli felkészítés

A lízingelt autók esetében nagy könnyebbséget jelent, hogy a téli felkészítésében segítenek a flottakezelő kollégák. Ettől függetlenül járművezetőként ne feledkezzünk el a céges autó téliesítésének ránk vonatkozó feladatairól sem.Összegyűjtöttük azokat az alapvető tudnivalókat és teendőket, amelyekkel biztosíthatjuk a folyamatos mobilitásunkat a legzordabb időjárási körülmények között is.

Téli gumi, hogy a hidegben is tapadjon

A biztonságos és balesetmentes téli közlekedés kulcsfontosságú eszköze a téli gumi. Ha a hőmérséklet 7°C alá süllyed, akkor kizárólag téli gumival induljunk útnak. Legkésőbb október közepén javasolt bejelentkezni szezonális gumicserére, hogy ne csúszkáljunk az utakon nyári gumival ha hirtelen beköszönt a fagy október végén.Az időjárás előrejelzéshez igazított gumicsere is jó megoldás lenne, ha a hirtelen történő hőmérséklet csökkenés ne jelentene egyből hosszabb várakozási időt a gumi szervizekben.

Az autóakkumulátor és a téli hideg nem barátok

Általánosságban elmondható, hogy az akkumulátorok élethosszát csökkenti a tartósan alacsony hőmérséklet.Az akkumulátorok élettartama két és hat év között változik. Azonban örökérvényű igazság, hogy szinte mindig erős lehűléskor mondja fel a szolgálatot.A legjobb megoldás, ha szakszervizben megvizsgáltatjuk az állapotát. Az idősebb akkumulátorokat érdemes néhány hetente tölteni is, hogy a hőmérséklet esés okozta igénybevételt kompenzáljuk. Főleg ha az autóval éjszaka a szabadban parkolunk.Ilyen esetekben ajánlatos autó akkutöltőt is tartani a parkolóhely közelében.

A fagyálló hűtőfolyadék a motor “életét” is megmentheti

Az autó téli felkészítés egyik legfontosabb teendője a mínuszok beköszönte előtt a hűtőfolyadék a szintjének és a fagyáspontjának az ellenőrzése.Súlyos károkat tud okozni a motorban a megfagyott hűtővíz, ezért 0 Celsius fok alatt kiemelten figyeljünk, hogy fagyálló hűtőfolyadék legyen az autóban.Ajánlott szakszervizben megméretni a hűtőfolyadék fagyáspontját, ha szükséges fagyálló koncentrátum hozzá keverésével érhetjük el a kívánt tűrőképességet.A két évnél öregebb folyadékot inkább cseréltessük le teljes egészében.

A szélvédőmosó folyadék szintje és az ablaktörlők állapota

A szélvédőmosó folyadékkal kevesebb gondunk van, mint a hűtőfolyadékkal. A tartályt egyszerűen téli folyadékkal töltsük fel, amint a nyári fogytán van.Az autó téli felkészítéséhez nem szükséges egészen kiüríteni a tartályt- Arra figyeljünk oda, hogy a maradék nyári folyadék ne hígítsa fel túlságosan a téli szélvédőmosó folyadékot. Mivel rontja mosóhatást, és ami még fontosabb, csökkenti fagytűrő képességét.Télen javasolt 2-3 naponta ellenőrizni a szélvédőmosó folyadék tartályt, mert a télen az utakról felveredő sár és különböző szennyeződések miatt gyakrabban kell mosnunk a szélvédőt. A koszos szélvédő pedig nagymértékben rontja a látási viszonyokat és ezáltal balesetveszélyes.Sok esetben nem elegendő, hogy fel van töltve a szélvédőmosó tartály.Célszerű heti rendszerességgel megvizsgálni az ablaktörlők állapotát is. Ha a gumi szemmel láthatóan ellapult, vagy szakadt, esetleg a fém része rozsdás vagy repedt, mindenképpen cseréljük ki a lapátokat.Ám akkor se próbáljuk megspórolni az új lapátok árát, ha a piszkos, maszatos szélvédőt nem tudja az ablaktörlő két törlés alatt tisztává varázsolni!

Világítás és lámpák

Azon felül, hogy a jogszabályok szerint az autó világítóberendezéseinek mindig hibátlanul kell működniük, a kiégett izzók vagy a rosszul beállított fényszórók télen biztosan vezetési nehézséget fognak okozni.A téli hónapokban autózunk a legtöbbet sötétben, ezért az autó világításának a hibái ekkor fognak a leghamarabb kiderülni.Ellenőrizzük az összes fényjelző működését, hogy megfelelően lássuk a környezetünket az autóból. A többi autós számára pedig láthatóak legyünk az utakon.A fényszóró beállítását nagyjából meg tudjuk állapítani abból, hogy a sötétben hogyan világítja meg a tompított fény az előttünk álló autó hátulját.Ha bizonytalanok vagyunk, vagy ha szokatlanul sok szembejövő autós villog ránk, ellenőriztessük műszeresen a fényszórók beállítását.A búrák és tömítések épségét is nézzük át, mert az esetleges sérüléseken bejutó nedvesség pillanatok alatt kontakthibákat okozhatnak.

A téli autófelszerelés elengedhetetlen eszközei

Az elmúlt években már ritkábban találkozhattunk nagy havazásokkal Magyarországon. Ettől függetlenül érdemes felkészülni a zordabb időjárási körülményekre is, hogy ne érjen minket felkészületlenül, amikor az autónkat betemette a hó.Az autó külső takarításának nehezen pótolható tartozékai a hókefe, a szélvédő jégkaparó és természetesen a kesztyű, ha nem akarunk jéggé fagyott ujjakkal vezetni.Indulás előtt mindenképp távolítsuk el a havat és a jeget a tájékozódáshoz és ezáltal a biztonságos közelkedéshez nélkülözhetetlen üvegfelületekről.A takarító eszközök mellett érdemes még tárolnunk egy elemlámpát és egy bikakábelt az autó csomagtartójában.Amennyiben a hegyekbe készülünk ne felejtsük otthon a hóláncot és az autós hólapátot sem. Mindkét eszköz jelentősen megkönnyítheti az elindulást vagy adott esetben a továbbhaladást.

Bónusz javaslatunk dízel autósoknak: a dermedésgátló, ami megőrzi a dízel folyékonyságát a téli hidegbe, ennek köszönhetően hatékonyan védi a dízelautók üzemanyag-ellátási rendszerét.

Mindig vezessünk az út és időjárási viszonyoknak, a forgalomnak és nem utolsó sorban a sebességkorlátozásoknak megfelelő sebességgel!

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.