5.4.2023
No items found.

Autógumi drágulás: mit várhatunk a jövőben?

autógumi piac 2023

A flottakezelők már több hónapja lázasan dolgoznak a gumicserén, de a nem flottakezelt cégautósok is készülődnek a tavaszi gumicsere rohamra. Márciusi körképünkben szétnéztünk, hogy az elmúlt egy évben hogy rendeződött át a gumi piac. Ha új abroncsot kell venni a cégautóinkra, mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlni.

Tartalomjegyzék
  1. Hogy alakult az autógumi piac?
  2. Gumi zárlat - A tizedik szankciós csomag
  3. Autógumi árak Magyarországon
  4. A hazai gumipiacot érő egyéb hatások és trendek
  5. Mennyibe kerül egy gumicsere 2023-ban?

Hogy alakult az autógumi piac?

Az alapanyagok drágulásának következtében globálisan megdrágult a gumiabroncsok ára. Az ETRMA (Európai Abroncs és Gumigyártók Szövetsége) felmérése alapján a magasabb árak miatt a tavalyi év második félévében 10%-kal esett Európában a gumiforgalom. A csökkenésre hatással volt az autóhasználók spórolása, ugyanis jellemzően a futó gumikat 20%-kal tovább használjuk később cseréljük le őket.A másik tényező a jármű értékesítés. Az EU személygépkocsi-piaca tavaly 4,6 százalékkal, míg a haszongépjárművek piaca 14,6 százalékkal zsugorodott. Ez is negatív hatást gyakorol a gumiabroncsok keresletére és áraira. Összességében kijelenthetjük, hogy kevesebbet költenek új gumikra a kontinensen.Hazánkban is hasonló tendenciát érzékelnek a gumi forgalmazók. Az eladott darabszám csökkenés már a tavaly őszi gumis szezonban is érezhető volt és a gumikereskedők nem várnak fellendülést a tavaszi szezonra sem.

Gumi zárlat - A tizedik szankciós csomag

Várhatóan nem fogja javítani a piac helyzetét az sem, hogy lengyel lobbinak köszönhetően az orosz szintetikus gumi importjának betiltása az új uniós szankciók része lett.Ezt a javaslatot Magyarország- Olaszországgal, Németországgal, Romániával és Csehországgal együtt először ellenezte. Ezek az országok hagyományosan orosz gumira támaszkodtak az abroncsgyártásban.Az abroncsgyártók, köztük a Pirelli, a Michelin, a Continental és a Nokian üzemei várhatóan nehézséggel küzdenek majd a tilalom miatt, ami növeli a költségeket, és kevésbé versenyképessé teszi termékeiket az amerikai, japán és kínai gumiabroncsokhoz képest.Oroszország 2021-ben az EU szintetikus gumiimportjának több mint 50%-át, tavaly pedig körülbelül 30%-át tette ki.A kvóta 560 ezer tonna import lesz, amíg ki nem fut a 2024 első fél évének végéig szóló átmeneti időszak. Ez enyhébb lett mint a lengyel eredeti elképzelés volt.Egyébként a tilalom valószínűleg nem lesz jelentős hatással Oroszországra. A korábbi szankciók tapasztalatai azt mutatják, hogy az ország termelői sikeresen átirányították exportjukat Ázsiába anélkül, hogy az uniós korlátozások súlyosan érintenék őket.Ironikus módon az orosz gumi betiltása súlyos csapást jelenthet az európai gumiabroncsgyártók számára. Ez azzal fenyeget, hogy növeli költségeiket, csökkenti a gumiabroncs-gyártást Európában, és akár munkahelyek leépítésével is jár.

Autógumi árak Magyarországon

A Business Lease évente tízezres nagyságban cserél gumit és évente átlagosan 1600 elhasznált gumi helyett vásárlunk új abroncsokat, így alapvetően nagyvásárlónak számít a piacon a több ezres flottával.„Minimum négy nagy abroncsgyártóval állunk kapcsolatban. Figyeljük a piacot, melyek a legjobb ár-értékarányú gyártók, mit érdemes vásárolni és felszerelni az elhasznált abroncsok helyére.– Árvai Bence az BusinessRent üzletág specialistája.

"Egyértelműen kijelenthetjük, hogy minden abroncs gyártó árat emelt 2022-ben. Ennek mértéke azonban eléggé eltérő. Illetve Magyarországon nemcsak a nyersanyagárak emelkedése indokolta az emelést, hanem az euro árfolyam változása is. A 2022-es évben végrehajtott emelések mértéke 15 és 20% között mozogott a 2021-es árszinthez képest.

Ennek oka túlnyomórészt az acél, az energia és szállítási árak emelkedése volt és kisebb mértékben befolyásolta az euro árfolyam. Ugyanakkor fontos megemlítenünk, hogy az idei évben a forint árfolyam kedvező alakulása miatt már több gyártó is árat csökkentett. Ezt utóbbi jellemzően a flottakezelő partnereknek nyújtott kedvezmény növelésével valósult meg.”

A hazai gumipiacot érő egyéb hatások és trendek

  • A magyar piacra jellemző az utóbbi évben, hogy a szállítási idők és költségek megnövekedése, illetve a szállítási útvonalak bizonytalansága miatt, valamint az európai védővámok miatt kezd visszaszorulni a kínai abroncsok értékesítése.
  • Közép-Kelet Európában a járműpark átlagéletkora folyamatosan nő és emiatt az abroncs igény egyre alcsonyabb szegmensek felé tolódik. Valamint az üzemanyag árak emelkedése miatt csökken az autó használat. Ezek miatt pedig összességében csökken a lakossági abroncs igény.
  • A fiatalabb generáció tagjai egyre inkább elfogadják a car sharing-et ami szintén a magán szektor csökkenő abroncs igényét hozza magával.
  • A céges szegmensben pedig fontos tényező még a futárszolgálatok miatt generált nagyobb abroncs igény.

A gumiabroncsok árai 2021 májusa és 2022 januárja között az Európai Unióban:

autógumi árak alakulása

Hogyan válasszunk autógumit?Abroncs árak (méret: 205/55 R16) 2023.Az idei szezonban a nyárigumik 15 000 Ft -tól indulnak. De ezek jellemzően az alsókategóriás abroncsok, melynek a minősége és élettartama megkérdőjelezhető. A Business Lease flottájában a leggyakrabb abroncsméret a 16”. Ha végig nézzük, hogy alakul a tavaszi szezonban néhány abroncsár, akkor a következőket tapasztaljuk.

MárkaTípus2023SAULINAtrezzo Elite 205/55 R16 91V18 475 FtLAUFENNS FIT EQ+ LK01 205/55 R16 91H19 890 FtBARUMBravuris 5HM 205/55 R16 91V22 600 FtHANKOOKVentus Prime4 K135 205/55 R16 91H23 695 FtKLEBERDynaxer HP4 205/55 R16 91H24 110 FtVREDESTEINUltrac 205/55 R16 91H24 468 FtSEMPERITSpeed-Life 3 205/55 R16 91H25 130 FtGOODYEAREfficientGrip Performance 2 205/55 R16 91V31 422 FtCONTINENTALPremiumContact 6 205/55 R16 91V34 245 FtMICHELINPrimacy 4 205/55 R16 91H36 535 Ft

A táblázatban szereplő árakból a flottakezelők kedvezményt kapnak. A Business Lease gyakorlatában ezt a kedvezményt átadja a lízingbe vevőnek, aki így akár 40%-kal is kedvezőbben juthat hozzá az abroncshoz, mint a piaci ár.

Mennyibe kerül egy gumicsere 2023-ban?

A szolgáltatási árak esetében majdnem minden műhely árat emelt. Ennek oka a megnövekedett bérigények, illetve az energia árak növekedése volt.A mértéke eléggé nagy szórást mutat, szolgáltatási árak emelkedése 2022-ben Magyarországon a szervizek esetében 10-20% közé tehető. A legtöbb gumis eléggé konzervatív, azaz kicsit kevesebbet mer emelni, nehogy elveszítse az ügyfeleit.Ugyanakkor nem számol azzal, hogy ezzel a elveszítheti a munkavállalóit, amennyiben a csökkenő árbevétele miatt nem tudja végrehajtani a szükséges bérfejlesztéseket.Bár szervizenként eltérő árral kell számolnunk, de természetesen az árak hasonló sávban mozognak. Gumicsere: ha egy szett felnin kell a gumiabroncsokat cserélni, akkor általában 2800-5200 Ft közötti összegre számíthatunk kerekenként, mely magába foglalja a centrírozás díját is.Ha a kerékcsere és centrírozás alkalmával szeretnénk futómű beállítást is, akkor 40 000 Ft környékén járunk nagyjából. Ha számolunk, akkor tavaly tavasszal 7 000 Ft környékén tudtunk gumit cseréltetni, ősszel 10 000 Ft-ért, míg idén év elején ez az összeg 12 000 Ft- fölé kúszott. Kerékcserénél 2023-ban nagyjából 1.400-2.400 Ft közötti összeget kell fizetni a gumisnál.Ez is érdekleheti: Szezonális gumicsere tippek

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.