3.1.2020
No items found.

4 jótanács mielőtt síelni indulunk

autó pakolás

Hogyan pakoljunk okosan az autónkban

Mielőtt elindulunk a jól megérdemelt téli kikapcsolódásunkra, érdemes néhány jótanácsot megfogadni az autó telepakolása előtt. Miért érdemes ezzel foglalkozni? Képzelje el, hogy nyugodtan vezet az autópályán, amikor ön előtt haladó autó egy defekt miatt váratlanul irányíthatatlanná válik. Teljes erőből beletapos a fékbe. Ugyanebben a pillanatban a hátsó ülésre tett húszkilós táska megindul előre, és 50 km/órás sebességnél a tömegének a negyvenszeresével tör az elöl ülők felé. Kiszámolva ez 800 kg. Ennek pontos értéke a röppálya hosszától is függ, de az biztos, hogy ez a szám egy elég jó közelítés.

Csomagok az autó ütközésekor
Hogyan ne pakoljunk az autóba

Számos baleseti helyszíni fotó látható a neten, ahol a táskák, csomagok a szerencsétlenül járt autó 10 m-es sugarában szóródtak szerteszét, és a nagy kérdés, hogy mi történt a fülkében. A tömegének sokszorosával előrevágódó csomag könnyen halálos sérülést okozhat.

4 tipp az autó pakolásához

egz

Sorrend – alulra a nehezetEzt megelőzhetjük egy pár perces előkészülettel. Alulra tegyük a nehéz és méretes csomagokat és feljebb a könnyebb holmikat. Szedánoknál a csomagok zárt csomagtartóban vannak, nem törhetnek be az utastérbe. Kombiknál és egyterűeknél a hátsó üléssort rögzítését könnyen áttörheti egy-egy nehezebb bőrönd, így ezeket érdemes csomagrögzítő hálóval fixálni.

2

Határ a plafonKombiknál szeretünk a kalaptartó magasságán túl pakolni. A csomagrögzítő háló vagy rács ekkor is hasznos lehet. Balesetnél bármi – még egy esernyő is -, el tud szabadulni és önálló életre kel. Legyen nálunk minden utazáskor gumipók, hogy a plusz csomagokat fixálhassuk.

Három

Hagyjunk táncteret a csomagtartóbanA csomagtartóba soha ne középre tegyük a tárgyakat. Toljuk azokat az üléstámlához és két oldalra. Nagyon szerencsétlen esetben még kisebb súlyú tárgyak is tudnak halálos sérülést okozni, mint egy kulcscsomó.

Négy

Mi van az autó tetején?Tetőbokszok -Ezek pakolása során arra törekedjünk, hogy a legkönnyebb, de esetleg komoly helyigényű tárgyakat, csomagokat pakoljuk ide. A könnyebb tetőboksz nem rontja nagyon az autó vezethetőségét.Kerékpár – Ha megoldható, ne az autó tetejére, hanem az autó hátuljára rögzítsük a bicikliket. (Ekkor kell majd a külön szürke rendszám tábla.) A légellenállás kisebb és könnyebben vezethető az autó.

Csörgő László - vezetéstechnikai tréner

PLUSZ KÉT JÓTANÁCS - Csörgő László tréner - Business Lease Vezetéstechnikai Tréning

  • Kombi és egyterű autók a hátsó üléssorainál minden esetben – még üresen is – kapcsoljuk be a biztonsági övet. Baleset esetén egy helyéről kirepülő üléssor komoly károkat tud tenni bennünk
  • Hátsó ülésekre tett bőröndjeinket, csomagjainkat legalább biztonsági övvel csatoljuk be.

További fontos információ gépjármű-vezetőinknek.

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.