6.4.2023
No items found.

Cégautó szervizelése – Tudnivalók, tennivalók, hasznos tanácsok

cégautó szervizelés 2023

A cégautó szervizelése kapcsán beszélni kell a céges gépjárművek mindennapos használatáról és az autót használó munkatárs felelősségéről. Egy cégautó szervizigényét ugyanis jelentősen befolyásolja a vezető magatartása, vezetői stílusa és az, hogy mennyire figyel oda a gépjármű tisztaságára.

Tartalomjegyzék
  1. Mikor kell kötelező szervizre vinni a cégautót?
  2. Mi történik, ha elmulasztottuk a kötelező szervizt?
  3. Cégautó szervizelése – rendkívüli és időszakos karbantartási feladatok
  4. Tanácsaink a javítások engedélyezésére
  5. Hogyan tudjuk kiküszöbölni a felesleges alkatrész cseréket és javításokat?
  6. Mit érdemes rögzítenünk a cégautó szabályzatban a szervizzel és karbantartással kapcsolatban?
  7. Teendők a szervizben
  8. Mennyit állhat az autónk a szervizben?
  9. Csereautóra is szükség lesz?

Sajnos nem ritka, hogy a használó kíméletlenebbül bánik a cégautóval, mint a sajátjával. Ennek gyakran az az oka, hogy nem érzi magáénak a járművet. Sok esetben nem szándékos rongálásról van szó, hanem egyszerűen csak gondatlan cégautó használatról. Emiatt érdemes odafigyelni arra, hogy mielőtt a cégautót a munkatársunknak átadjuk, alaposan vegyük szemügyre. Közösen rögzítsük az átadás időpontjában meglévő állapotot. Hívjuk fel a kolléga figyelmét arra, hogy számára is elvárás, hogy a járművet az átvételkor megtekintett állapotban tartsa.Ha a munkatársunk számára új gépjárművet adunk cégautóként, akkor mindenképpen hívjuk fel a figyelmét arra, hogy:

  • szánjon elegendő időt a kezelési kézikönyv tanulmányozására (ez különösen akkor fontos, ha az adott járművet használó számára teljesen ismeretlen a jármű típusa)
  • különös figyelemmel tanulmányozza azokat a fejezeteket, amelyek a karbantartással és a visszajelző lámpák ismertetésével kapcsolatosak. Ha ezeket figyelmen kívül hagyja, akkor jelentősen megnöveli a meghibásodásból eredő balesetek kockázatát

Használt cégautó esetében szintén fontos lehet felhívni a járművet használó munkatárs figyelmét a kezelési kézikönyv tanulmányozására. Emellett az átadás pillanatában érdemes rögzíteni az autón már meglévő sérüléseket.

Mikor kell kötelező szervizre vinni a cégautót?

Az autógyártók a jelenleg futó legtöbb autónál a korábbi fix szerviz intervallum helyett a változó szerviz periódust használják. A változó szerviz periódusban az autó minden szerkezeti egységét külön figyelik és értékelik (motor fordulatszám, hidegindítás) és ez alapján számolják ki az ellenőrzések időpontját.Ezek a modellek időtartamra és kilométerre vetítetten előre jelzik az esedékes karbantartási igényt. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket a jelzéseket, és gondoskodjunkk róla, hogy legalább két héttel és a havi futással arányosan pár ezer kilométerrel korábban jelentsük be a szervizigényt.Cégautóknál ne felejtsük el nyomon követni, hogy a különböző autóinknak hozzávetőleg mikor esedékes a következő szerviz. Amennyiben lízingcég vagy flottakezelő kezeli az autókat, a legtöbbször a szolgáltató segít elintézni szervizt és lehetőség nyílik a hozom-viszem szolgáltatásra (sofőrszolgáltatás) is.

Mi történik, ha elmulasztottuk a kötelező szervizt?

A gyártók néhány éve még a szerviz intervallumok betartását rugalmassággal kezelték. Általános – le nem írt szabály szerint az 1.000 km vagy 1 hónap túlfutást tolerálták következmény nélkül.Ezt a gyakorlatot mára már minden gyártó szigorúan figyeli. A szerviz túlfutás a garancia különböző mértékű korlátozásával jár. A teljes körű garancia érdekében a szervizigény jelzése után egyeztessünk a megfelelő szervizpartnerrel.

Cégautó szervizelése

Rendkívüli és időszakos karbantartási feladatok

karbantartás

A céges autók használata során érdemes különbséget tenni a rendkívüli karbantartási és az időszakos karbantartási feladatok között.A rendkívüli karbantartási feladatok közé a nagyobb javítási munkák tartoznak. Például a törött, meghibásodott alkatrészek cseréje és a külső sérülések javítása. Ezeket a lehető leghamarabb el kell végezni, és lehetőség szerint kerülni is kell a nagyobb javításra szoruló járművek vezetését, amíg a hibákat ki nem javítják. Cégvezetőként a cégautó szabályzatban rögzíthetjük, hogy mi a munkavállaló teendője. Egyrészt abban az esetben, ha az általa használt jármű megsérül. Illetve olyan meghibásodás következik be, amely nem teszi lehetővé az autó biztonságos használatát.Az időszakos karbantartási feladatok közé olyan munkák tartoznak, amelyek előre tervezhetők, nem igényelnek nagyobb javítást. Helyette azonban a folyamatos szervizelésnek köszönhetően biztonságos és kényelmes munkavégzést tesznek lehetővé a munkavállalók számára.Nézzük, hogy melyek azok a karbantartási munkák, amelyeket érdemes időszakonként elvégeztetni!

Abroncsok ellenőrzése, évszakhoz igazodó cseréje

Fontos, hogy a cégautót használó munkatárs mindig az évszaknak megfelelő abronccsal ellátott járművel közlekedjen. A rosszul megválasztott autógumik jelentősen megnövelhetik a balesetek kockázatát.Az abroncsok cseréjét ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Egyrészről nem biztos, hogy időben kapunk időpontot a szerviztől, másrészről pedig nagyon nehéz kiszámítani az időjárás változását. Hiába ajánlják a téli gumiabroncsokat 7 fok alatti hőmérsékletnél, nem érdemes megvárni amíg a hőmérséklet ennyire lehűl. A késő őszi időszakban rendkívül változékony lehet az időjárás. Előzzük meg a baleseteket és időben gondoskodjunk a nyári abroncsok lecseréléséről.Ugyancsak fontos, hogy a tél végeztével ne feledkezzünk el a téli abroncsok nyárira vagy négyévszakos gumira történő cseréléséről se. A tartós fagyok elmúltával a téli gumikon való közlekedés balesetveszélyes lehet.

Fékek és a futómű ellenőrzése

A fékek és a futóművek rendszeres ellenőrzése szintén létfontosságú a biztonságos közlekedés szempontjából. A nyári időszakban kevésbé tűnik fel, ha a fékek nem egyformán működnek. Télen, a jeges utakon, könnyen előfordulhat, hogy a nem megfelelően működő féktárcsák miatt az autó lesodródik az útról, esetleg átsodródik a szembejövő sávba. Ez a jelenség sajnos sok esetben akár tragédiához is vezethet, ezért mindenképpen érdemes rendszeresen ellenőriztetni a féktárcsákat.Továbbá a futóműveknél figyelembe kell venni az évszakok változása által okozott úthibák veszélyeit. Télen, az erős fagyok hatására számos kátyú, illetve egyenletlenség keletkezhet az utakon, amelyek erősen igénybe veszik a futóműveket. A nem megfelelően beállított futóművek hatással vannak a gumiabroncsok kopására. Hosszú távon szintén balesetveszélyes közlekedést eredményezhetnek.

Az autó működéséhez elengedhetetlen folyadékok ellenőrzése

Sokan az autó működésével kapcsolatos folyadékok közül kizárólag a hűtő folyadékra figyelnek. A hűtő folyadék pótlása is elengedhetetlen a biztonságos működéshez, de mellette figyelnünk kell a váltóolaj, a fékolaj, a motorolaj és az ablaktörlő folyadék rendszeres ellenőrzésére is.

  • A váltóolaj nem megfelelő szintje az egész váltórendszer meghibásodását és teljes cseréjét is eredményezheti.
  • A fékolaj hiánya a fékrendszert, így a biztonságos közeledést is veszélyezteti.
  • Az ablakmosó folyadék évszaknak megfelelő cseréje apró feladatnak tűnhet, de rendszeres karbantartás híján, akár több tízezer forintos kárt is eredményezhet, ha megfeledkezünk róla.
  • Ugyancsak fontos feladat a motorolaj szintjének rendszeres ellenőrzése. Egy egyszerű mozdulattal sok százezer forintos javítási költséget előzhetünk, ha rendszeresen ellenőrizzük az olajszintet.
cégautó szerviz engedélyezés

Tanácsaink a javítások engedélyezésére

A Business Lease gyakorlatában műszaki szakértőink folyamatosan nyomon követik az alkatrészcseréket és figyelnek arra, hogy kizárólag indokolt esetben történjenek meg a cserék és javítások. Ha flottakezelő helyett, saját magunk intézzük a karbantartásokat, akkor javasoljuk, hogy mindenféleképpen szoros kézben tartsuk a javítások engedélyezését és a folyamatok ellenőrzését, így jelentős mértékben csökkenthetjük a költségeinket.Az alábbi szerviz lista csak javaslat, nem kőbe vésett szabály. Ez természetesen függ az autó típusától, évjáratától, a korábban használt alkatrészek minőségétől, a vezetési stílustól. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a gépjárművek üzemeltetése fokozott veszéllyel járó tevékenységnek minősül és a biztonság a legfontosabb tényező.

AlkatrészCsere gyakoriságaAblaktörlő lapátok cseréjeévente egyszerKlímaberendezés fertőtlenítéseévente egyszerHalogén és xenon izzók cseréjeszükség szerintFutómű alkatrészek (gömbefejek, stabilizátorok, szilentek, rugók)szükség szerintKlíma kompresszor, klímaberendezés alkatrészeiszükség szerintVízpumpa, termosztát, hűtőberendezés alkatrészeiszükség szerintGenerátor, önindító, segédhajtás alkatrészeiszükség szerintMotorvezérlés alkatrészeiszükség szerintKormányszervó alkatrészeiszükség szerintAkkumulátor csere42 hónap alatt egyszerElső fékbetétek40.000 km-kéntHátsó fékbetétek50.000 km-kéntElső féktárcsák80.000 km-kéntHátsó féktárcsák100.000 km-kéntLengéscsillapítók150.000 km-kéntLengőkarok150.000 km-kéntTengelykapcsoló szett (kinyomó csapágy, tárcsa, szerkezet)120.000 km-kéntDiesel autók esetében a részecskeszűrő cseréjét és alkatrészeit120.000 km-kéntMűszaki vizsgáztatásszükség szerint

Hogyan tudjuk kiküszöbölni a felesleges alkatrész cseréket és javításokat?

Nem állítjuk, hogy minden esetben, de előfordul, hogy a szerviz kissé túlbuzgó és hamarabb kicseréli a kopó alkatrészeket, mint azt szükségszerű lenne. A Business Lease műszakisok tapasztalatai szerint ennek előfordulása az elmúlt három évben némileg mérséklődött, de ez inkább a szigorú ellenőrzésnek köszönhető, mintsem a piac változásának. Fontos, hogy olyan szervizpartnerekkel dolgozzunk, akik jó háttérrel rendelkeznek és megbízhatók.

Business Lease tippek

  • Fotó: Kérhetünk be fotókat azokról az alkatrészekről, melynek cseréjét még nem tartjuk indokoltnak. Kollégáink leggyakrabban a fékről, futóműről, gumikról, kuplungról kérünk be képeket.
  • Jegyzőkönyv: Ez lehet az akkumulátort ellenőrző dokumentum, az akkumulátor mérési jegyzőkönyv vagy a fékre vonatkozó fékmérési jegyzőkönyv. Ezekből a jegyzőkönyvekből hamar kiderül, ha nem szükséges újat beépíteni.
  • Diagnosztika: Zárt rendszerű diagnosztikai lap: A gépjármű hibafeltárása a legtöbb javítási munkát megelőzi, illetve állapotfelméréshez is szokták alkalmazni.
  • Videó diagnosztika: Egyre elterjedtebb megoldás, hogy a felmérésről a szerviz egy videófelvételt készít, melyet megoszt a cégautó kezelőjével. A műszakis kollégák szkeptikusak a videóval kapcsolatban. Ha kérdéses a javítás, akkor ritkán támaszkodnak kizárólag erre a forrásra. A szervizekben azonban egyre gyakrabban fordul elő, hogy az első felméréskor a szervizes egy mobil telefonnal rögzíti a felmérést és a kommentjeit.
cégautószabályzat

Mit érdemes rögzítenünk a cégautó szabályzatban a szervizzel és karbantartással kapcsolatban?

A legfontosabb, hogy kié a felelősség azért, hogy a cégautó eljusson a időszakos karbantartásra és eseti javításokra. Itt általános felelősségről beszélünk, de emellett azért érdemes a részleteket is szabályozni, hiszen nem kevés vagyoni értékről beszélünk.Nem árt rögzíteni, hogy ki tájékoztatja a munkavállalót a karbantartási ciklusról és a soron következő szervizlátogatás időpontjáról. Rábízzuk-e a munkavállalóra vagy szeretnénk nyomon követni, melyik autónkkal mi történik. Mikor várható kiállás munkaautó esetén (értékesítők cégautói, kiszállító, szervizes autók stb.)Ráadásul a mai modern gépjárművek visszajelzik műszerpaneleiken karbantartási igényüket. A megjelenített figyelmeztetés felülírhatja a korábban meghatározott karbantartási időpontot. Ha a szervizelt autó átvételekor vitás helyzet alakul ki a helyszínen a költségek kifizetését illetően, adjuk meg a cégautó szabályzatban, kit kell értesíteni.Mivel a különböző szervizek más-más árazással szolgáltatnak, gondos gazdaként már előre tájékozodunk a piacon a megbízható és elérhető költségen dolgozó szervizekről. Időben tájékoztassuk a cégautó használót, mely szervizben vagy szervizekben végeztetheti el a javítást. Ki jogosult kijelölni a preferált szervizt.A Business Lease-nél a cégautóink használóitól kérjük, hogy az alábbi adatokat adják meg a szerviz bejelentkezéskor.

  • rendszám
  • futásteljesítmény
  • a karbantartási esemény megnevezése
  • vagy hibaleírás

Teendők a szervizben

A szervizben minden esetben írásban, munkafelvételi lapon történik meg a gépjármű átadása. Ennek egy példányát érdemes elkérni és megőrizni cégautó vezetőjétől a későbbi kérdés vagy vita elkerülése végett. A várható elkészülési időről a szerviz munkatársától ne felejtsünk el felvilágosítást kérni.Ahhoz, hogy kézben tartsuk a költségeket már előre tájékozódjunk a karbantartás és javítás tervszerű költségeiről. A szervizben kapunk egy előzetes kalkulációt, ami nem mindig egyezik a végleges számlával.Természetesen a Business Lease flottában is sokszor előfordul, hogy hibafeltárás során kiderülnek további problémák, amelyek módosítják a tervezett javítási költséget. Minden esetben érdemes írásban jóváhagyni a módosult összeget a további viták elkerülése végett. Ha a szervizelt autó átvételekor mégis vitás helyzet alakul ki a helyszínen a költségek kifizetését illetően, adjuk meg a cégautó szabályzatban, kit kell értesíteni.Indokolt esetben a munkavállaló számára a munkáltató csereautót biztosít. A munkavállaló csereautó igényét a flottamenedzser felé jelzi.

Mennyit állhat az autónk a szervizben?

2022-ben a Business Lease kezelésében lévő autók átlagosan 2 napot töltöttek szervizben. Ebben benne van a pár órás olajcserétől a néhány napos javításokon át a több hetes munkákig bezárólag az összes szerviz tevékenység. Nagy János MRT szakértőnk véleménye szerint idén hektikusan alakul a szervizidő.A karosszéria javítás a legelhúzódóbb munka, akár több hetet is igénybe vesz. Továbbra is nehéz jó karosszériás munkaerőt találni, így a szervizek a javításokat a meglévő embereikkel igyekeznek megoldani, ami növeli az állásidőt.A másik sarokpont az alkatrész beszerzés. Az elmúlt egy évben kialakult nyersanyaghiány következményeként még mindig vannak olyan területek, ahol több hetet, akár hónapot is várni kell az alkatrészre. Legutóbb olyan triviális alkatrész fogyott el az egy országos szervizben, mint a fékpofa (egyik márkához).

Csereautóra is szükség lesz?

Nem mindegy, hogy a járművet munkába járásra juttatásautóként vagy munkaautóként használjuk például haszongépjárműveknél. Munkaautónál az elmaradt hasznon túl számításba kell venni a csereautó költségét is. Itt érdemes minél költséghatékonyabb megoldás találni. Mérlegelni kell, hogy mikor kisebb a járulékos veszteség.

  • csereautóval folytatjuk tevékenységet
  • vállaljuk a kiesett időt és átszervezzük a munkabeosztást.

A csereautó kérdésére a szervizben érdemes rákérdezni, bár egyre kevesebb szerviz nyújt csereautót, de a lízingszerződések legtöbbször tartalmazzák az évi néhány napos csereautót áthidalva a szervizben töltött időintervallumot.Egy pár tanács csereautó bérléshez: https://www.businesslease.hu/cegauto-berlet/Elérhető csereautó ajánlataink: https://carleasing.hu/autoberles/

Ez is érdekelheti:

Autógumi piac 2023.: https://www.businesslease.hu/autogumi-piac-alakulasa/Szezonális gumicsere: https://www.businesslease.hu/gumicsere-lizingauto/Cégautó szabályzat: https://www.businesslease.hu/cegauto-szabalyzat/

Feliratkozom

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.