8.9.2023
No items found.

Közúti bírságok Szerbiában

Frissítve: 2023.07.05.Szerbiában elfogadják a magyar jogosítványt, így nem szükséges a nemzetközi jogosítvány kiváltása.Azonban ha huzamosabb, 90 napot meghaladó tartózkodást tervezünk, akkor a magyar jogosítványt szerbre kell cserélni a lakóhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon.Ebben az esetben a magyar vezetői engedélyt visszaküldik a kiállító hatóságnak, külön vizsgát tenni nem szükséges.Fontos, hogy amennyiben nem a saját tulajdonukban levő – vagyis céges, illetve magánszemély által kölcsönbe adott - gépjárművel utazunk Szerbiába, rendelkezzünk megfelelő, szerb vagy angol fordítással ellátott meghatalmazással, mely alapján igazolni tudjuk, hogy jogosultak vagyunk az autót vezetni.

Tartalomjegyzék
  1. Szerbia sebességhatárok
  2. Szerbia alkohol tolerancia
  3. Tompított fényszórók használata Szerbiában
  4. Gyermekek utazása az autóban a szerb közutakon
  5. Biztonsági öv használata Szerbiában
  6. Mobiltelefonhasználat vezetés közben Szerbiában
  7. Közúti bírságok Szerbiában

Szerbia sebességhatárok

Szerbia területén a sebességkorlátozások az alábbiak szerint alakulnak (amennyiben ezt külön kihelyezett táblán nem jelzik):

Autók és motorok:

Lakott területen:50 km/hTelepülésen kívül:80 km/hÚton:100 km/hAutópályán:130 km/h

Pótkocsis járművek:

Lakott területen:50 km/hTelepülésen kívül:80 km/hÚton:80 km/hAutópályán:80 km/h

Tilos az autópályán közlekedni olyan járművel, amelynek sebessége nem haladja meg az 50 km/h-t.Szerbiában a hatóságok átlagsebesség-méréssel is ellenőrzik az autósok sebességét.Ez azt jelenti, hogy a mérőeszközök nem egy ponton állnak, hanem az adott útszakaszon két pont között a belépési és kilépési időpont különbsége alapján számítják ki, hogy valaki az adott távolságot mekkora sebességgel tette meg. Ez alapján pedig a hatóság meg tudja határozni a megfelelő szankciót.

Szerbia alkohol tolerancia

Szerbiában a gépjárművezetők maximálisan megengedett véralkoholszintje 0,2‰ lehet.Ha a vér alkoholszintje 0,21 és 0,5 ‰ között van 10 000 RSD (85 €) bírságra számíthatunk.Abban az esetben azonban, ha a véralkoholszint 0,51-0,8 ‰ közé esik, a sofőr 10 000-20 000 RSD (85-171 €) pénzbírsággal sújtható.Ha a véralkoholszint 0,81-1,2 ‰, a hatóságok 20 000-40 000 RSD (171-341 €) pénzbüntetést vagy 15 napig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki. 1,21-2,0 ‰ véralkoholszint esetén, illetve az orvosi vizsgálat megtagadásakor, 100 000-120 000 RSD (853-1 023 €) pénzbüntetés vagy 30 napig terjedő szabadságvesztés adható.A legsúlyosabb esetben, vagyis amikor a véralkoholszint meghaladja a 2,0 ‰-t a bírság mértéke 120 000-140 000 RSD (1 023-1 194 euró) pénzbüntetés vagy 30-tól 60 napig terjedő szabadságvesztés, valamint 10 hónapig terjedő vezetési jogtól való elvonás lehet.Szerbiában is figyelni kell a kevés vezetői tapasztalattal rendelkező és a fiatal sofőröknek (21 év alatt), mert számukra a megengedett alkoholszint a vérben 0,00 ‰.A szerb hatóságok szigorúságát mutatja, hogy ha a baleset alkoholos befolyásoltság alatt álló sofőr hibájából történt, a bírság összege 50-100%-kal emelkedik.

Tompított fényszórók használata Szerbiában

A szerb utakon egész évben és minden napszakban kötelező használni a tompított fényszórót.Amennyiben nappal elmulasztjuk ennek használatát, akkor 3000 RSD (26 €) bírságra számíthatunk, éjszakai szabálysértés esetén pedig 10.000 RSD (85 €) a kiszabható bírság.

Gyermekek utazása az autóban a szerb közutakon

3 év alatti gyermekek csak a súlyuknak megfelelő biztonsági gyermeküléssel utazhatnak.3 év alatti gyermekek szállítása megengedett az első ülésen, feltéve, hogy az ülést az autó haladási irányával ellentétesen kötötték be, és a légzsák ki van kapcsolva.3 és 12 év közötti és 135 cm-nél alacsonyabb gyermekek nem utazhatnak az első ülésen. A jármű hátsó ülésein pedig csak a súlyuknak megfelelő biztonsági gyermekülésben tartózkodhatnak.A négy éven felüli gyermekek az eredeti biztonsági övvel szállíthatók, ha az arc magassága lehetővé teszi a biztonságos illeszkedést, és ha az ülés, amelyen ülnek, beépített fejtámlával rendelkezik.A gyermekek nem megfelelő utaztatása miatt a szerb hatóságok 20 000 és 40 000 RSD (171-341 euró) közötti bírságot szabhatnak ki.12 év alatti gyermekek vezetőülésben történő szállításáért - 100 000 és 120 000 RSD (853-1 023 euró) közötti pénzbüntetés vagy 30 napig terjedő szabadságvesztés járhat.

Biztonsági öv használata Szerbiában

Szerbiában kötelező a biztonsági öv használata az első és a hátsó üléseken egyaránt.Ennek elmulasztásáért a hatóságok 10.000 RSD (85 €) bírságot szabhatnak ki.

Mobiltelefonhasználat vezetés közben Szerbiában

A szerb utakon tilos kihangosító nélkül telefonálni, illetve szintén tilos mozgó járműben olyan audió- vagy videóeszközöket használni, amelyek zavarhatják a közlekedés többi résztvevőjét. A kihangosító nélküli telefonálás esetén kiszabható bírság mértéke 10.000 RSD (85 €), míg az audió- vagy videóeszközök vezetés közbeni használata esetén kiszabható bírság 3000 RSD (26 €).

Közúti bírságok Szerbiában

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk még néhány szabálysértéshez kapcsolódó bírság mértékét:

SzabálysértésBírságIrányjelzés nélküli sávváltás, kanyarodás3000 RSD (26 €)Parkolási szabálysértés5000 RSD (43 €)Követési távolság megsértése5000 RSD (43 €)Sárga közlekedési lámpán való áthaladás20.000 – 40.000 RSD (171-341 €)

Amennyiben Szerbiában közlekedési szabálysértést követünk el, akkor a helyzet függvényében két eljárás lehetséges:

  1. Igazolás ellenében visszatartják az útlevelet és elküldik az elkövetőt, hogy fizesse be a büntetést postán vagy bankban, majd erről kap egy igazolást. (Jellemzően közúton, nagyvárosok közelében, munkaidőben). Befizetés után visszakapja az úti okmányt.Amennyiben 8 napon belül rendezi a büntetést, akkor csak a kiszabott bírság felét kell befizetni, erről a rendőr ad tájékoztatást. Befizetés esetében az ügy így le is zárul. Amennyiben az illető nem tesz eleget a befizetési kötelezettségének, akkor az eljáró rendőrhatóság az útlevelet elküldi a szerb Belügyminisztériumnak, mely a szerb Külügyminisztériumon keresztül diplomáciai úton megküldi a kiállító országnak, illetve hatóságnak.
  2. Egy másik eljárás, hogy átadnak a helyszínen egy csekknek megfelelő utalványt, amit az elkövető befizet a rendőrnél a helyszínen. Erről kap egy névre szóló igazolást. (Jellemzően pl. éjszaka, autópályán alkalmazzák ezt a módszert). Mindig az adott körülmények határozzák meg, hogy melyik eljárás lép életbe.
  3.  A rendőrség ellenőrizheti az autópályákon a két fizetőkapu közötti szakaszon az átlagsebességet.Amennyiben az átlagsebesség meghaladja a megengedett 130 km/h-t, akkor
    a fizető kapu után a rendőrség megállíthatja a korlátozást túllépőket.
    Autópályán lehetőség van arra, hogy a fentiekben vázoltakon túl, bankkártyával fizesse ki az illető a bírságot, amennyiben az eljáró rendőr rendelkezik ilyen terminállal.Súlyos szabálysértés esetén a vétkest szabálysértési bíróság elé állítják, akár munkaszüneti napokon is. Ilyenkor is visszatartják az úti okmányt, amíg nem rendezik a büntetést.A kiróható büntetés összege a szabálysértés súlyosságától függ. Ha valaki gyorsabban hajt, mint ami a megengedett sebesség, akkor bizonyos időtartamra (pl. 60 napra) eltiltják a vezetéstől is. Külföldi állampolgár esetében az illető kap egy határozatot arról, hogy néhány napon belül hagyja el Szerbiát, a vezetéstől való eltiltásról pedig diplomáciai úton értesítik az állampolgárság szerinti országot.

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.