ÍRTA
Éva Turzó
16.4.2024
No items found.

Hogy vizsgálják át a cégautót leadáskor? Autóleadás tippek és trükkök

A céges autó vállalkozás egyik legnagyobb értékkel bíró vagyontárgya, különösen akkor, ha közvetlenül a cég tulajdonában van, vagy ha finanszírozzák, és megjelenik a mérlegben. 

A céges autóleadáskori állapota közvetlenül befolyásolja a viszonteladási értékét. Lízingelt cégautónál pedig további költséget jelenthet egy elhanyagolt állapotú leadott autó. Az autó megfelelő karbantartása biztosítja, hogy az idő múlásával megőrizze értékét, és jobb megtérülést biztosítson, amikor el kell adni a járművet vagy meg kell újítani a lízing szerződést.

Alapvető szabály, hogy a használat során megfelelően karbantartott autónál nem lesz gond a leadás.

A Business Lease tapasztalata alapján a cégautó használók kétharmada gondos gazda módjára vigyáz az autóra, rendszeresen viszi szervizbe és káreseménynél mihamarabb megjavíttatja. Ez főleg a kényelmi cégautókra vonatkozik. A Business Lease flottájában található munkaautók 62% részénél viszont az autóhasználó nem fordít kellő figyelmet az autó állapotára. Ilyen eseteknél az autó leadásnál felmerülhetnek jelentős költségek.

Összegyűjtöttük azokat a praktikus tanácsokat, amelyekkel időt takaríthat meg meg és csökkentheti költségeit a cégautó leadása során. Attól függően, hogy mikor és kinek adjuk le a cégautót különböző szcenáriók léteznek. 

Tartalomjegyzék:
  1. Lízingcégnek adjuk vissza a cégautót
  2. Cégautó előkészítése
  3. Mi történik az autó átadásakor?
  4. Munkavállaló autóátadás

Lízingcégnek adjuk vissza a cégautót

Ha mi foglalkozunk a céges flotta kezelésével, akkor a lízingszerződés egyes fajtáinál, mint például az operatív lízing, a szerződés lejártával nekünk kell intézni a cégautó visszaadását. Ez nem minden esetben egyszerű feladat. Az autóhasználóval és a lízing céggel is nekünk kell kommunikálni.

A használótól a cégautószabályzatnak megfelelően, megfelelő állapotban kell visszavenni az autót és a lízingcég felé is meg kell felelni a szerződésben foglaltaknak. Nézzük lépésről lépésre, mik a teendőnk mindkét frontot.

  1. Cégautó szabályzat – A cégünknél érvényben lévő cégautó szabályzatnak részletesen tartalmaznia kell, mi a teendő céges autóleadáskor. Ezt az autóhasználó aláírásával a cégautó átvételekor elfogadta. A cégautó szabályzat, leadással foglalkozó részében tisztázzuk, hogy milyen állapotban, tartozékokkal, milyen módon kell visszajuttatni a munkavállalónak az autót. Ez a munkavállaló kötelezettsége.

    Ha nincs a cégnek cégautó szabályzata, útmutatónk letöltésével segítünk Önnek létrehozni egyet.
  1. Ellenőrző lista, mit kell átadni a gépkocsival együtt. A Business Lease kollégái tapasztalatai alapján a leadások 85%-ban nem sikerül elsőre összegyűjteni a szükséges tartozékokat. Segítségül összeállítottunk egy check listát, amely minden lehetséges eszközt és dokumentumot tartalma.

    A gépkocsi leadásakor át kell adni az eredeti dokumentumokat, illetve a cégautóval együtt átvett tartozékokat.

Érdemes használni ezt az ellenőrző listát:

  • forgalmi engedély
  • szervizfüzet és garanciajegy
  • a gépkocsihoz tartozó, összes kulcs, illetve azok másolata
  • kötelező tartozékok, mint például: elakadásjelző, elsősegélydoboz,
  • a gépkocsival együtt átvett tartozékok
  • a riasztóberendezés/immobiliser tartozékai
  • kerékőr és kulcsai
  • szezonális gumiabroncsok és eredeti dísztárcsák

Cégautó előkészítése

A cégautó előkészítését akár letudhatjuk az átadás napján egy gyors automata mosóval. De ne csodálkozzunk, ha utána a lízingcégtől egy terjedelmes listát kapunk az utólagos teendőkről.

Az előkészítést érdemes az átadás előtt akár hónapokkal is elkezdeni, főleg a sérülések miatt.

Sérülések

Nagy értékű eszközt adunk át, ezért hagyjunk elég időt a cégautó állapot ellenőrzésére és a szükséges javítások elvégzésére.

A legfontosabb szabály, amivel tetemes költséget tudunk megspórolni: Autóleadás után már nem lehetséges a CASCO biztosítás elszámolása. Biztosítási esemény során 2 napon belül ne felejtse el megtenni a hibabejelentést, legyen az egy szélvédő kavicsfelverődés vagy egy apró karosszéria hiba.

Tisztítás / ellenőrzés

Figyeljen arra, hogy a céges autó átadáskor kellően tiszta legyen. Koszos autót nem fognak tudni átvizsgálni, hiszen a szennyeződés elrejti a sérüléseket.

Az autó belső terét se felejtse el leellenőrizni, kárpit állapotát, szemeteseket és az autó összes tárolóját, rekeszét.

Az autón található céges matricát, feliratot nyomtalanul el kell távolítani. Fontos, hogy óvatosan és türelmesen kell eljárni az autó matricájának eltávolítása során, hogy ne károsítsuk az autó felületét. Ha úgy érzi, hogy bizonytalan, vagy ha az autó felülete speciális bevonattal rendelkezik, érdemes szakember segítségét kérni.

Átvizsgálás

A cégautó átvizsgálásakor egyetlen panelt se hagyjon ki. Gondosan járja körbe a járművet megfelelő fényviszonyok mellett, és ellenőrizze a paneleket, hogy nincs-e rajtuk jelentős sérülés, horpadás. (Arról, hogy mik az elfogadható sérülések, később még szó esik cikkünkben.)

Ne feledkezzen meg a tetőről sem, és alaposan ellenőrizze az üvegfelületeket Nézze meg az összes lámpát, lencsét, ablakot és tükröt, hogy nincs-e rajtuk törés, repedés vagy lyuk.

Vizsgálja meg a gumiabroncsokat és a pótkereket is.

Nézze át a belső teret. A kárpit legyen tiszta, kellemetlen szagoktól mentes, melyen nincsenek égés nyomok, szakadások és szennyeződések.

Ellenőrizze a műszerfalat is, győződjön meg arról, hogy az összes elektronikus biztonsági funkció és eszköz működőképes, a műszerfalon nem világítanak figyelmeztető lámpák.

Ellenőrző lista:
  • autó összes panelje
  • tető
  • üvegfelületek (szélvédő / oldalablakok / tükrök / lámpák)
  • kerék és pótkerék
  • kárpit
  • műszerfal
  • elektronikus funkciók

Személyes dolgok

Minden személyes tárgyat távolítson el az autóból.

A Business Lease átvételt intéző kollégák számos furcsa személyes tárgyat találtak az átvizsgálás során rengeteg napszemüvegtől kezdve teljes sminktáskán át egészen a lőfegyverig bezárólag.

Az összes tároló rekeszt alaposan nézzük át. Ez vonatkozik a médiára és a navigációra is. A rendszerben tárolt érzékeny információkat megfelelően eltávolítsa. Ellenőrizze, hogy törölte-e a műholdas navigációs vagy médiarendszerében tárolt személyes adatokat. A legtöbb navigációs rendszerben lehetőség van a gyári beállítások visszaállítására. Ezzel visszaállítja a rendszert az eredeti beállításokra, törli az összes tárolt adatot, beleértve a személyes adatokat is. 

Tankolás

A kollégáink házi felmérése alapján a leadott járművek közül minden negyedik nincs megfelelő mértékig tankolva üzemanyaggal. Olyannyira, hogy épphogy eljut az átadó a telephely kapujáig. A leadandó gépkocsit tankolja meg elegendő üzemanyaggal ahhoz, hogy a eljussanak vele a leadási helyre és maradjon benne egy kis üzemanyag a telepen belüli mozgatásra is. 

Műszaki vizsga

Alapvető, de sokszor kimarad az ellenőrző listából: Figyeljen rá, hogy a jármű rendelkezzen érvényes műszaki vizsgával. 

Összefoglalva a teendőnk az átadás előtt: 
  • Állapotellenőrzés és javítások
  • Érvényes műszaki
  • Személyes tárgyak elpakolása
  • Tiszta autó
  • Matricák eltávolítása
  • Elegendő üzemanyag

Az autóleadásának helyszíne

Lízingelt autó esetén az átadás helye legtöbbször a finanszírozó cég vagy lízingcég telephelye.

Emellett előfordulhat, hogy nem tud az autóhasználó elmenni az átadás helyszínére és sofőrszolgálatot vesz igénybe vagy helyszíni leadás történik. A Business Lease-nél lehetőség van a lízingbe vevő telephelyén vagy az átadó által preferált helyszínen történű átadásra is, ahol a független szakértő személyesen megjelenik és megtörténik az átadás. 

Mi történik az autó átadásakor?

A kisebb lízingcégekkel ellentétben a Business Lease az állapotfelmérés során harmadik fél által biztosított, független szakemberekkel, átlátható rendszerben dolgozik. Független partnerünk, az SGS Hungária Kft. az SGS csoport tagja, amely a világ vezető vizsgáló, hitelesítő, ellenőrző és tanúsító vállalata. Az egységes ellenőrzési kritériumoknak és eljárásoknak köszönhetően ügyfeleinket a visszaszolgáltatási folyamat során sem érheti kellemetlen meglepetés.

Az autó leadásakor állapotlap készül, amely részletesen tartalmazza a gépkocsi sérüléseit és esetleges hiányosságait. Az átvizsgálás során szakembereink különbséget tesznek elfogadható és nem elfogadható károk között.

Általánosságban elfogadható kárnak minősülnek azok a kopások, amelyek a jármű korával és futásteljesítményével arányos, gyári előírásnak megfelelő használat mellett, a természetes elhasználódás következtében jöttek létre.

Nem szabad összetéveszteni a gondatlanságból vagy nem megfelelő használatból adódó, esetleg baleset okozta károkkal. Az állapotfelmérésről jegyzőkönyvet kap, majd a jelentősebb sérülések elszámolásra kerülnek.

Munkavállaló autóátadás

Az előbbiekben megvizsgáltuk, milyen lépéseket kell megtennünk, ha a lízingcégnek vagy más finanszírozónak visszaadjuk a céges járművet.

De mi a teendő, ha a munkáltatótól mi vesszük át az autót?

A céges autót az autóhasználó üzleti céllal vagy juttatásként vagy a munkaautóként kap, és jó esetben gondos gazdaként karbantartja. 

Ahogy már korábban említettük a Business Lease kezelésében lévő kényelmi vagy juttatás autók kétharmada megfelelően van karbantartva. Ez abból adódik, hogy vezetői szinten a cégautó presztízs értékkel bír, így az autóhasználó érdeke, hogy az autó karbantartása megfelelő legyen. Itt – ritka kivételtől eltekintve - a belső motiváció elégséges az autó állapotának tökéletes fenntartására.

Munkaautók esetében viszont a Business Lease szervizzel és flotta fenntartással foglalkozó kollégái számtalan példát tudnak felhozni törött szélvédővel vagy gumipókkal felkötött sárhányóval hónapokig közlekedő futárra.

Ebben az esetben a munkáltatónak illetve a cégautó kezelésével megbízott kollégának a feladata egy olyan szabályrendszer kidolgozása és betartatása, hivatalos nevén cégautószabályzat, amely keretek közé szorítja az autóhasználót.

Ha a cégautó folyamatosan és rendszeresen ellenőrzésre kerül, időről időre a munkavállalóval együtt átvizsgáljuk a céges autót, akkor a visszaadáskor nem ér senkit meglepetés. 

A céges autó visszaadásra sokféle okból lehetséges, pl. munkavállaló távozása, változó munkakör miatt vagy a projektfeladat lezárulta. Az átadási folyamat alapvetően nem különbözik a fent felsoroltaktól. A Business Lease tapasztalata szerint a magyarországi munkáltatók jelentős része nem követi ezeket a lépéseket, így számos feszültségi pont jelentkezik az átadáskor és az átadást követően.

Érdemes a munkavállalóval együtt átnézni a folyamatot és megbeszélni az elvárásokat, így kiküszöbölhetjük a későbbi nézetleltéréseket. Az a határozott véleményünk, hogy egy megfelelően összeállított részletes cégautószabályzat megelőzi az összes felmerülő problémát.

Érdemes a fent felsorolt praktikus információkat és tippeket átgondolni, hiszen segítségükkel időt spórolhat meg és minimalizálhatja költségeit a járműleadás során. Ha szeretne Ön is a lehető legjobb feltételek mellett céges autót, keressen a Business Lease-t bátran!

Felvesszük önnel a kapcsolatot

Adja meg elérhetőségét, visszahívjuk
Köszönjük megkeresését. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.
Oops! Something went wrong while submitting the form.