5 lépésben megoldjuk: Kőfelverődés

Az idei tél ismét sok kátyút hozott a magyar utakra.

A fagyos és az enyhe téli időjárás folyamatos váltakozása és a nagy mennyiségű csapadék sok úthibát okoz a közútjainkon. Idén is kátyúk tömegével kell megbirkózniuk az autósoknak, hiszen évente a több mint 200 000 km hosszú úthálózatunkon mintegy 30 000 kátyú keletkezik évente. A karbantartók csak fokozatosan, hónapok alatt tudják enyhíteni az úthibák okozta kellemetlenségeket. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a kátyúk kialakulásának oka az elöregedett úthálózat. A hazai úthálózat életkora átlagosan 40 év feletti. A legtöbb utunkat a jelenleginél kisebb  forgalomra és teherbírásra építették. Az utak állapotát rontja a téli hőmérséklet ingadozás. Télen megnő a kátyúk száma.

 

A szaporodó úthibák következtében a Business Lease által kezelt flottában idén télen is megszaporodtak a kátyúbalesetek. A legáltalánosabb kátyú okozta káresemény a defekt, illetve a felnisérülések vagy futómű-károsodás.

De van még egy járulékos veszélye: a kőfelverődés.

Az útjaink tele vannak apró, a kátyúkból kihordott kövekkel vagy aszfaltdarabokkal: ez a kőfelverődés. Flottánkban az elmúlt egy hónapban 60%-kal növekedett a kőfelverődésből adódó szélvédősérülés. Minden télen ez a toronymagasan vezető káresemény.

 

Milyen következményei lehetnek a szélvédő repedésnek?

 

Azontúl, hogy a látást zavarja az első ablaküveg sérülése, további károkat is okozhat, ha nem intézkedünk időben. A repedésből kiindulva tovább repedhet a szélvédő, és már csak a teljes szélvédőcsere segíthet, ami akár több százezer forintba is kerülhet.

A szélvédők ára a beszerelt ADAS szenzoroknak köszönhetően többszörösére nőt az elmúlt években. Az újabb autók több mint 73%-a rendelkezik szélvédőbe szerelt ADAS szenzorokkal, melyek videó- vagy radar elven adatokat gyűjtve támogatják az vezetőt. (pl. sávtartó asszisztens). Ezeknél a modelleknél a szélvédőcsere nemcsak komplikált, de költséges és időigényes is. Ráadásul nem elég precízen visszaragasztani az új üveget, egy kalibrációs folyamattal be is kell állítani a vezetéstámogató eszközöket.

 

Jó hír? Az, hogy mindez elkerülhető!

A legtöbb esetben azonban, ha időben intézkedünk, a teljes szélvédőcsere is elkerülhető.

A repedés nélküli kavicsfelverődések – amennyiben a sérült felületet egy 100 forintos érme lefedi – szinte tökéletesen javíthatóak! Jó, ha tudjuk, hogy a szélvédőjavítással nem tűnik el teljesen a repedés. A repedés a javítás után is megmarad, csak fel lesz töltve, ezért alig lehet majd észre venni, mert a fénytörése átlátszó, áttetsző lesz.

 

FONTOS! A külső és az autón belüli hőmérséklet különbsége (télen/nyáron egyaránt) a szélvédő gyors berepedését okozhatja.

 

A szélvédő két ragasztott üvegből épül össze. Repedésnél a levegő megtöri a fényt, és tükröződik az üveg másik rétegére (délibáb), ezért látunk két csíkot. Amennyiben a levegő helyére ragasztó kerül, megszűnik a fénytörés. Egy kis nyom marad, de azt csak az veszi észre, aki tudja, hol keresse. A legnagyobb előnye a javításnak, hogy megakadályozzuk a nagyobb repedés kialakulását.

 

Mit tegyünk, ha kő pattan a szélvédőre? 

A legfontosabb, hogy időben kezeljük a problémát. Ne halogassuk, azonnal kezdjünk neki a kármentesítésnek, így elkerülhetjük a további kellemetlen következményt. Időt, energiát és pénzt spórolhatunk, ha ezeket a lépéseket a felverődést követően megtesszük.

  1. Álljunk félre minél előbb és kezeljük a sérülést.
  2. Töröljük tisztára a sérülés környékét, úgy, hogy a repedésbe ne vigyünk be több szennyet.
  3. Ragasszunk rá egy átlátszó ragasztószalagot vagy a Business Lease által biztosított gyorsmatricát (Kérésre díjmentesen küldünk Önnek.)
  4. Ezzel a sérülést megvédi  a portól és a víztől.
  5. A sikeres javítás érdekében a lehető legrövidebb időn belül javíttassa meg a szélvédőt. Ha Business Lease-től lízingeli autóját, elég kitölteni a Kárbejelentőt.  A szervizeink helyszíni javítást is vállalnak, így Önnek nem szükséges befáradni a műhelybe, hanem kényelmesen telephelyén elvégeztetheti a javítást.

4 tipp kőfelverődésre

  • Álljunk félre
  • Töröljük le a repedést
  • Ragasszuk le
  • Javítassuk meg

Lépjen velünk kapcsolatba

Hoppá! Az űrlap nem található.