Karanténos autó karbantartási tippek

Maszkban autóval

 

Lehet, hogy hamarosan újraindul a gazdaság és nap mint nap használnunk kell újra az autónkat, de addig se felejtsünk el gondoskodni a járművünk egészségéről. Összeállítottunk egy bővített hármas listát, mit kell tennünk, hogy biztonságosan újra indulhasson az autónk a hosszabb állás után.

 

egz

ÜZEMANYAG – Az E10 (95-ös oktánszámú) benzinek és a biodízellel kevert gázolaj esetében néhány hónapos eltarthatóságot garantálnak a forgalmazók. Ezekből az üzemanyagokból olyan összetevők vállnak ki, amelyek a hosszú állás során üzemképtelenné tehetik az autót. Az E10 több vizet köt meg, ami korróziót okozhat. A magasabb alkohol tartalom leoldhatja a szennyeződéseket az üzemanyag-ellátó rendszerből. Érdemes a leállás előtt prémium üzemanyagot (benzin vagy dízel) tankolni az autóba, amelyben kisebb biokomponens tartalom. Ezekkel hosszabb ideig problémamentesen indítható a jármű még egy hosszas leállás esetén is.

2

AKKUMULÁTOR – Az akkumulátorral is adódhatnak problémák az állás alatt. A modern autónkban navigáció, fedélzeti számítógép (különösen GPS) akkor is működik és felügyeli az autó rendszereit, amikor az autó éppen áll és nem jár a motor. Így az akkumulátor még a jármű állásakor is használatban van. A legjobb megoldás- ha tehetjük -, hogy legalább hetente egy közepes hosszúságú útra (10 perc) megjáratjuk a járművet.

 

Három

FÉK, GUMI, FUTÓMŰ – A fékeknek, a gumiabroncsnak és a futóműnek is segít, ha rendszeresen beindítjuk és megjáratjuk az autónkat. Ha erre nincs lehetőségünk, és hetekig egy helyben áll az autónk, akkor a gumi deformitásának elkerülésére guruljunk egy 30 cm-t az autóval vagy álljunk át egy másik parkolóhelyre.

 

Ezekkel elősegítjük, hogy autónk a karantén után is rendelkezésünkre álljon, illetve üzembiztosan szolgáljon.

Lépjen velünk kapcsolatba

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.