Menü Keresés az oldalon

Adókedvezmények

Adó előírások

A személygépjárművek lízingjét terhelő áfa visszaigénylése*

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény alapján nem igényelhető vissza áfa olyan termékek vagy szolgáltatások esetében, amelyeket nem kizárólag üzleti célra használnak.
Ugyanez vonatkozik a személygépkocsik operatív lízingszolgáltatásainak áfájára.

A lízingdíj áfája csak abban az esetben igényelhető vissza, ha a cégautó kizárólag a Vállalat üzleti érdekeit szolgálja. Ez a feltétel az alábbi esetekben teljesül:

  1. A gépjárművet egyáltalán nem használják magáncélra.
    Ebben az esetben a Vállalatnak bizonyítania kell, hogy a gépjárművet kizárólag üzleti célokra használták. Ezt megfelelő dokumentációval kell alátámasztania, például útinaplóval vagy raktározási feljegyzésekkel. Amennyiben a kizárólag üzleti célra történt felhasználás megfelelően alátámasztható, a lízingdíj áfája visszaigényelhető.
     
  2. Előfordul magáncélú használat, de a cégautó használatának lízingdíját a Vállalat alkalmazottja fizeti.
    Ebben az esetben a Vállalat (piaci árat alapul vevő) áfás számlát állít ki az alkalmazott részére a lízingszolgáltatás ellenében.

Az SZJA (Személyi Jövedelemadó) törvényi szabályozása szerint nem tekinthető magáncélú használatnak, ha a gépjárművet vezető alkalmazott megtéríti a hivatalosan megállapított Ft/kilométer árat, valamint az üzemanyag-fogyasztás mértéke és a NAV által közzétett hivatalos üzemanyagárak alapján számított költségeket.

Amennyiben az alkalmazott nem fizet lízingdíjat a Vállalatnak a magáncélú használatért, a Vállalat nem igényelheti vissza a lízingdíj áfáját.

Vállalati gépjárműadó*

Az SZJA törvényi szabályozása alapján a Vállalat nem köteles megfizetni a vállalati gépjárműadót, amennyiben az alkalmazott a Vállalat részére megtéríti:

Amennyiben a fenti feltételek nem teljesülnek, a Vállalat köteles megfizetni a vállalati gépjárműadót.

*Ez az információ a dokumentum elkészítésének idején a Business Lease rendelkezésére álló adatokon alapszik. Az Ön helyzetére vonatkozó specifikus részletek megismerése érdekében, kérjük, forduljon könyvvizsgálójához vagy adótanácsadójához.

 

Állásfoglalások – A bérleti díj ÁFA visszaigénylése

Operatív lízing konstrukcióban bérelt céges személygépjárművek esetén, lehetőség van a céges gépjármű bérleti díjának ÁFÁ visszaigénylésére az üzleti használat arányában, a kapcsolódó jogi szabályozások betartása mellett.