EURÓPAI AUTÓ PIAC 2019

Az európai autópiac zsinórban a második hónapja stabil – a SUV-nak köszönhetően

 

  • A kis és kompakt SUV szegmens volt az egyetlen, amely kétszámjegyű növekedést ért el.

 

  • A VW Group és a PSA vezette e szegmensek növekedését, a Renault-Nissan-nál is jobban teljesítve.

 

  • 85 százalékkal nőtt a teljesen elektromos autók regisztrációja, de így is jelentéktelen a piac számára.

 

Európai autópiac számokban

 

Nézzük meg a számokat és a statisztikákat részletesen. Az európai autópiac immár második hónapja stabil (2019 május). Összesen 1,44 millió járművet regisztráltak az öreg kontinensen, ami 0,2%-os növekedést jelent 2018 májusához képest. Az áprilisi és májusi eredmények az európai piac hosszabb ideje tartó hanyatlásának végét jelentik. Azonban, YTD adatok szerint, eddig 6,91 millió jármű regisztrációja történt, mely a tavalyi év ezen időszakához viszonyítva 2%-os csökkenést jelent.

Az európai autópiac  gyenge indulása után, a múlt hónapban 2007-óta idén májusban volt a legmagasabb az új autó regisztráció. A regisztrációk száma elérte a 1,44 milliót. Felipe Munoz, a JATO globális elemzője így magyarázta az eredményeket: „A piac remekül fogadta a legutóbb kibocsátott járműveket májusban. Ám  továbbra is hosszú út áll előttünk amíg valamiféle előrelépést elérünk az elektromos járművek terén. Addig is maradnak a SUV -os remények az összeurópai piacon.”

 

Autó értékesítés 2019h1

 

A SUV kategória újra vezette a piaci növekedést májusban, kiegyenlítve a hagyományos szegmensek által felállított esést. Amíg a szubkompakt, kompakt, középméretű, luxus és egyterű autók iránti kereslet csökkent a hónapban, a SUV típusok iránt 10%-kal magasabb, 534,700 egység volt. A SUV-autók dominálják az európai piacot a regisztrációk 37,2 százalékával, és a piaci részesedést is növelte a tavalyi év ezen időszakához képest 3,2 százalékkal. Az idei évben 2,56 millió SUV-ot regisztráltak Európában, amely egy 8%-os növekedést jelent.

Autó értékesítés ország

 

Ezek nagy részét a kisméretű és kompakt SUV- k teszik ki, mely összesítve a teljes regisztrációk 81%-t alkotják. A jó eredmény nagy részben a legutóbbi kisméretű SUV modellek kedvező fogadtatásának köszönhető, mint például a Volkswagen T-Roc és T-Cross, Hyundai Kona és az új Dacia Duster. Ezek segítségével, 13%-kal , 209,600-ra nőtt a regisztrációk száma. Ez egy kimagasló eredmény az elmúlt tíz évben tekintve a 2009-es évet, mikor az évben összesen regisztrál kis SUV-ok száma 125,000 volt. Ezzel párhuzamosan az igény a kompakt SUV-re 10%-kal, 225,900 darabra nőtt, a listát a Volkswagen Tiguan, Peugeot 3008 és a Nissan Qashqai vezeti.

 

 

„Míg a vásárlók érdeklődése folyamatosan csökken a hagyományos hatchback modellek iránt, a gyárak továbbra is új típusokkal gazdagítják a meglévőket. A legnagyobb érdeklődés a kisebb és kompakt SUV-ok érzékelhető. Habár drágábbak, a kinézetük stílusosabb és magasabb kényelmet nyújtanak. Arról nem is beszélve, hogy a piac folyamatosan frissül újabb és mégújabb modellekkel.” magyarázza Munoz.

 

Autó értékesítés - üzemanyag

 

Az európai autópiacon –  VW vezeti a SUV sort

 

Beleértve az összes kivitelt (kicsi, kompakt, közepes és nagy méret) A VW-csoport egyértelműen vezeti a SUV szegmenst. Májusban, a német gyártó 123 100 SUV rendelést jegyezhetett, 29%-kal. A PSA 93 100 rendeléssel másodikként végzett, ez 12%-ot jelent. Eközben a Renault-Nissan 5 %-os csökkenést mutatott a szegmensen belül, ami 83 300 rendelést jelent. Modell szerint a Dacia Duster vezette a SUV rangsort a VW Tiguan és VW T-Roc előtt.

Miközben a SUVok továbbra is vezetik a piacot,  az elektromos autók még mindig elég kis részét teszik ki a piacnak. A regisztrálása a teljesen elektromos, plug-in hybrid és hybrid autóknak 94 000-re jött ki 18 európai országban Májusban, ezzel 7.1%ot kitéve az összes autóból. A regisztrációk többsége hybrid autókra történt, azonban a növekedést a teljesen elektromos autók vásárlása hozta, ami tavaly Májusban 12 300 volt míg múlt hónapban 22 300.

 

Autó értékesítés - szegmens

Olvassa el ezt is:

cégautóval külföldön

Lépjen velünk kapcsolatba

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.