Autó és a kerámia

autóipari kerámia konferencia

Business Lease támogatásával került megrendezésre az első Nemzetközi Nők a Kerámia Tudományban című konferencia. A kétnapos előadássorozat és workshop célja, hogy Európa és a Kárpát-medence tehetséges ifjú kutatói találkozhassanak a tudományos élet női kiválóságaival. Emellett a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak az olyan égető témára, mint a nők lehetőségei és pályaképe a tudományos életben. Napjaink negatív tendenciája, hogy világszerte jelentősen csökken a női kutatók száma. Éppen ezt célozza meg az előadások utáni kerekasztal beszélgetés, ahol a fókuszpont a család és a szakmai karrier egyensúlya volt. Sajnos nem meglepő tény, hogy a nők nem egészen egyenlő eséllyel indulnak a kutatás-fejlesztés és az innováció területén. A konferencia távlati célja, hogy megvalósulhasson egy sokszínűbb, kiegyensúlyozottabb kutatói társadalom.

Dr Balázsi Katalin, a konferencia egyik szervezője mesélt az autóipari fejlesztésekről és az ipari kerámia kapcsolatáról.

 

autó kerámia fék
Kép forrás: https://www.total911.com/technology-explained-porsche-carbon-ceramic-brakes/

Autó és kerámia?

Az egyik legismertebb kerámia vonatkozású innováció a kerámia fék, bár a magas ára miatt még nem elterjedt a hétköznapokban. Ezek a csúcstechnológiát képviselő fékek tovább bírják, lassabban fáradnak, nagyobb a hőellenállásuk, kisebb a hőingadozásuk, jobb a hőelvezetésük.

 

 

Golyóálló autó üveg

Golyóálló üveg – autóipar

Az autóipar egyik fontos fejlesztési területe az átlátszó nanoszerkezetű AlON kerámia, ami akár páncélablak felhasználására is alkalmas lehet. A konferencia egyik meghívott előadója Prof. Filiz Cinar Sahin az ITU Isztanbul professzora és a magyar szervezők Dr. Balázsi Csaba vezetése alatt fejlesztenek kerámiákat ilyen típusú alkalmazásokra nemzetközi projekt keretében.

 

BaTiO3 – a jövő autó anyaga

Nagyon kevés ember hallott a bárium-titanátról, a BaTIO3-ról, bár mindennapi életünkben sokféle termékben használják – autók, mobiltelefonok, számítógépek, ultrahangos szkennerek és energiaátalakítás. Ez egy úgynevezett ferroelektromos anyag, amelynek speciális tulajdonságait például kondenzátorokban alkalmazzák. Ezek nagy mennyiségű elektromos energiát képesek tárolni. A konferencián hallhattunk előadást Prof. Barbara Malic-tól a ljublanai Josef Stefan Intézetből akummulátorokhoz fejleszt katód és anód anyagokat a BaTiO3 alapú kerámiákból.

 

Szuperképesség –  jövő autó és repülőipar anyagai

Prof. Monica Ferraris az olasz Politechnico di Torino Intézet SiC szálak/SiC nanokompozit anyagokon elért kutatási eredményeit mutatta be, melyek a jövő autó és repülőipar anyagai. Ezeknek a kompozit anyagok felerősítik az értékes tulajdonságokat, mint például a keménység, a termikus és elektromos vezetőképesség, a szakítószilárdság, a sűrűség, a hajlékonyság és a kopásállóság.

 

Lépjen velünk kapcsolatba

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.